Αποψη: Ποιος, Που και Γιατί το έγραψε…, του Γιώργου Ντάνη

Share Button

ntanis_georgiosΖούμε πλέον στην εποχή της πληροφορίας, όπου καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από το διαδίκτυο, τις εφημερίδες, τα περιοδικά, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση με πλήθος πληροφοριών. Όμως ποιες από τις πληροφορίες είναι σωστές και ποιες λάθος; Ποια πηγή ενημέρωσης είναι αξιόπιστη και ποια όχι;

Παντού μπορείς να βρεις αξιόπιστες πληροφορίες, φτάνει να μπορείς να φιλτράρεις, να κρίνεις και να απομονώνεις την πληροφορία από την παραπληροφόρηση, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις εξυπηρετεί κάποιο σκοπό.

Το παρόν άρθρο όμως έχει ως στόχο να εστιάσει στις πληροφορίες που αντλούμε μέσα από το διαδίκτυο, καθώς και στην συμπεριφορά μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κάθε φορά λοιπόν, που διαβάζουμε ένα άρθρο στο διαδίκτυο θα πρέπει να μπορούμε να απαντάμε ξεκάθαρα σε τρία βασικά ερωτήματα πριν φτάσουμε να ενστερνιστούμε το περιεχόμενο του.

Ποιος το έγραψε;
Που το έγραψε;
Γιατί το έγραψε;

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι αυτή που θα μας δείξει το πόσο αξιόπιστη είναι τελικά μια πληροφορία. Ποιος είναι ο αρθρογράφος; είναι ανώνυμος; είναι φανατικός υπερασπιστής; είναι φερέφωνο; είναι ένας απλός πολίτης που διατυπώνει τις ιδέες και τις απόψεις του; είναι ένας επιστήμονας που στοιχειοθετεί την άποψη του; Που το έγραψε, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο προσωπικό του ιστολόγιο, σε κάποιο ανώνυμο blog το οποίο θέτει εν αμφιβόλω και την ίδια την ταυτότητα του αρθρογράφου. Όσο για τη σκοπιμότητα των γραφομένων, μπορεί εύκολα να εξαχθεί από τις απαντήσεις στα παραπάνω δύο ερωτήματα.

Για παράδειγμα μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα ενός δημόσιου φορέα είναι σαφώς αξιόπιστη, σε αντίθετα με μια ανάρτηση σε ένα ανώνυμο blog που είναι επιεικώς αμφισβητήσιμη. Γιατί όμως τα blog έχουν κατηγορηθεί ότι αποτελούν πηγή παραπληροφόρησης και λασπολογίας;

Φυσικά δεν μιλάμε για τα επώνυμα blog στα οποία ο ιδιοκτήτης δηλώνει ξεκάθαρα την ταυτότητα του. Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα βρίσκεται στην ευκολία δημιουργίας τους από οποιονδήποτε μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς ο δημιουργός να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα και με την ίδια ευκολία μπορεί να διαγράψει. Βέβαια η ανωνυμία που παρέχεται μέσα από τα blog, αποτελεί μια ιδεατή κατάσταση η οποία με εισαγγελική παρέμβαση και υπό προϋποθέσεις μπορεί και αυτή να αρθεί και να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του «δράστη» όπως έχει γίνει πολλές φορές κατά το παρελθόν.

…..ορθή συμπεριφορά στα κοινωνικά δίκτυα.

«Verba volant, scripta manent» λέει ένα λατινικό ρητό, έτσι και οι δημοσιεύσεις και τα σχόλια που κάνουμε στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης μένουν και είναι ορατά από πολλούς χρήστες. Η διαγραφή τους δε μετά από καιρό δεν τα διαγράφει οριστικά και από την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς υπάρχει η δυνατότητα κάτω από προϋποθέσεις να ανακτηθούν αν αυτό απαιτηθεί.

Επίσης, το γεγονός το ότι γράφουμε κρυμμένοι πίσω από μια οθόνη δεν μας απαλλάσσει από τις ευθύνες των όσων γράφουμε.

Παρατηρείται δε, έντονα το φαινόμενο ορισμένοι χρήστες να ξεχνούν τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας και συμπεριφοράς που ενδεχομένως να υποδεικνύει τον πραγματικό τους χαρακτήρα. Τρανταχτό παράδειγμα τέτοιων συμπεριφορών αποτελεί το δημοψήφισμα για το οποίο εκφραστήκαμε σχεδόν όλοι μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Τα σχόλια όμως ορισμένων ήταν επιεικώς απαράδεκτα καθώς δεν είχαν σχέση με πολιτισμένη και με επιχειρήματα πολιτική αντιπαράθεση, αλλά με φανατισμένη και προσβλητική αντιδικία.

Παρατηρήθηκε ακόμα το φαινόμενο, χρήστες ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης να διαγράφουν «φίλους» τους λόγω της διαφορετικής τους άποψης. Αν αυτό δεν είναι απολυταρχική αντίληψη τότε τι είναι;

Θα κλείσω το παρόν άρθρο με μία διαπίστωση: όσοι νομίζουν ότι κρύβονται πίσω από την «ανωνυμία» που τους παρέχει το διαδίκτυο, μάλλον δεν έχουν το σθένος να υπερασπιστούν της άποψη τους δημόσια και με επιχειρήματα και να υποστούν τις συνέπειες σε περίπτωση που υπερβούν τα εσκαμμένα και τέλος θέλω να υπερτονίσω ότι η σωστή χρήση των μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης μπορεί να γίνει ένα εφόδιο στην ατομική και κοινωνική ανάπτυξη και γενικότερα στην αναβάθμιση του επιπέδου ζωής του Ανθρώπου.

*O Γιώργος Ντάνης είναι επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Ηγουμενίτσας

Μπορείτε να δείτε τον βρείτε στο: https://gntanis.wordpress.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *