Άποψη: Για το «θεαθήναι» η σκιαμαχία για τα προληπτικά μέτρα («κόφτης»)

Share Button

sintakseis_psalidiΓια το «θεαθήναι» η σκιαμαχία για τα προληπτικά μέτρα («κόφτης»)-Τα έχουν ψηφίσει από τις 14 Αυγούστου 2015, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, από κοινού με Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κλπ.

Γράφει ο Παύλος Αλεξίου

Η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, όπως και οι δήθεν αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, για τα προληπτικά μέτρα («κόφτης»), γίνονται για την εξαπάτηση του κόσμου, αφού αυτά έχουν ψηφιστεί από πέρυσι τον Αύγουστο με το τρίτο μνημόνιο και αφορούν απλά τον μη σαφή από τώρα ποσοτικό προσδιορισμό του τι θα κόβεται, που όμως σαφώς προσδιορίζεται σε αμυντικές δαπάνες, φορολογία, «πάγωμα υποχρεωτικών δαπανών», προφανώς σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές παροχές, μισθούς, συντάξεις κλπ.

Περιέχεται στον νόμο 4336/2015 στο ΦΕΚ τεύχος Α’ αρ. φύλλου 94, 14/8/2015, σελίδα 1016.

Να και το σχετικό απόσπασμα :

«…Επιπλέον των ανωτέρω μέτρων, οι αρχές δεσμεύονται να θεσπίσουν, τον Οκτώβριο του 2015, αξιόπιστα διαρθρωτικά μέτρα που θα αποφέρουν τουλάχιστον το 3/4% του ΑΕΠ με ισχύ από το 2017 και το 1/4% του ΑΕΠ με ισχύ από το 2018 για να στηρίξουν την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενές ισοζύγιο ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Οι αρχές δεσμεύονται να λάβουν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα τον Οκτώβριο του 2016, αν κριθούν αναγκαία για να διασφαλιστούν οι στόχοι του 2017 και του 2018.

Τα εν λόγω μέτρα θα περιλαμβάνουν τις αμυντικές δαπάνες, την προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και το πάγωμα των υποχρεωτικών δαπανών.

Τα φορολογικά μέτρα παραμετρικού χαρακτήρα θα ενισχυθούν από ευρύ φάσμα διοικητικών μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε θέματα είσπραξης και επιβολής φόρων: τα μέτρα αυτά θα χρειαστεί να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα για να αποδώσουν καρπούς, αλλά θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων στην πορεία εφαρμογής των μέτρων. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και θα λάβει αντισταθμιστικά μέτρα, στο βαθμό που αυτό απαιτείται, για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Οι αρχές προτίθενται να μεταφέρουν τουλάχιστον το 30% του πλεονάσματος που θα επιτευχθεί λόγω επιδόσεων υψηλότερων από τις αναμενόμενες στον χωριστό λογαριασμό που προορίζεται για τη μείωση του χρέους. Επιπλέον, ένα άλλο 30% του εν λόγω πλεονάσματος θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση μη καταβληθεισών κυβερνητικών υποχρεώσεων του παρελθόντος….».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *