Αποστολάκος (ΟΠΕΚΕΠΕ): Άδειο το ταμείο του Οργανισμού

Share Button

opekepeΣοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την ταμειακή κατάσταση της χώρας και τη δυσχέρεια του ΟΠΕΚΕΠΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έναντι του αγροτικού κόσμου, καταγράφει στον απολογισμό της διετούς θητείας της η διοίκηση του οργανισμού.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο site του Οργανισμού το πρωί της Πέμπτης 16 Απριλίου, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση από τον αναπληρωτή υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου των νέων προσώπων που θα στελεχώσουν το διοικητικό μηχανισμού του υπουργείου «υπάρχουν, βέβαια, ορισμένα θέματα, πάρα πολύ σοβαρά, σχετιζόμενα με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την μεγάλη δυσχέρεια, που έχει προκαλέσει στην εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού. Αυτό δεν το αναφέρω με τη μορφή της πολιτικής προσέγγισης αλλά είναι μια πραγματικότητα, που άπτεται των καθημερινών διαδικασιών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.».

Μάλιστα, όπως τονίζεται πέραν του γεγονότος της δεσμεύσεως των αποθεματικών του ΕΛΕΓΕΠ στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπάρχει θέμα, αρκετά σοβαρό, όσον αφορά στον Πυλώνα 1 και την πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων, καθώς πληρώνονται μέσω δανειακής σύμβασης με την Τράπεζα πληρωμής.

«Ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Π.Α.Π. & Ε. έχουν υπογράψει τη δανειακή σύμβαση με την Τράπεζα, εμείς πληρώσαμε κανονικά, πέρυσι, όλες τις άμεσες ενισχύσεις, δυστυχώς, όμως, το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ανταποκριθεί, ακόμη, στις συμβατικές του υποχρεώσεις έναντι της Τράπεζας πληρωμής, η οποία, από την άλλη πλευρά, έχει σοβαρά προβλήματα, κυρίως λόγω των εγκριτικών αποφάσεων, που πρέπει να λαμβάνονται, κάθε φορά, από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον EFSF, αναφορικά με την πληρωμή. Έχουμε δυσκολίες.», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Δυσκολίες επίσης, εντοπίζονται:

– Στην υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που δεν υλοποιείται, από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ, διότι δεν υπάρχουν τα χρήματα.

– Ένα ακόμη θέμα είναι ο προϋπολογισμός του Οργανισμού διότι δεν έχουν εκχωρηθεί, ακόμη, τα χρήματα από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Απολογισμός-αποτίμηση της διετούς θητείας (2013-2015) της Διοίκησης του Οργανισμού».

Ο κ. Πρόεδρος, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 30.3.2015, είπε ότι, προ δύο μηνών, τόσον ο ίδιος, όσον και τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης, υπέβαλαν, προφορικά, τις παραιτήσεις τους στον κ. υπουργό, ο οποίος τους ζήτησε να παραμείνουν για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, μέχρι να ορισθεί το διάδοχο σχήμα.

Αποδεχθήκαμε την παράκληση, πρόσθεσε, και το χρονικό διάστημα αυτό, και για λογαριασμό του Δ.Σ., αλλά και για λογαριασμό της καθημερινής διοίκησης του Οργανισμού, με θεσμική σοβαρότητα, υπευθυνότητα και, κυρίως, αίσθημα ευθύνης, που σχετίζεται, πρωτίστως, με την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, ο Οργανισμός λειτουργεί κανονικά, χωρίς βέβαια να λαμβάνει αποφάσεις, οι οποίες έχουν ευρύτερη σημασία.

Ήθελα, συνέχισε, να σας πληροφορήσω ο ίδιος ότι, σήμερα-αύριο, πρόκειται να παραιτηθούμε και γραπτώς. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα ρήξης, αντιθέτως, η συνεργασία μας με τη νέα πολιτική ηγεσία ήταν εξαιρετική.

Αυτούς τους δύο μήνες, λοιπόν, η Διοίκηση φρόντισε να κάνει πάρα πολλά πράγματα, που διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Οργανισμού. Δεν έχουμε αφήσει καμία εκκρεμότητα και, όταν λέγω καμία, το εννοώ.

Υπάρχουν, βέβαια, ορισμένα θέματα, πάρα πολύ σοβαρά, σχετιζόμενα με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την μεγάλη δυσχέρεια, που έχει προκαλέσει στην εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού. Αυτό δεν το αναφέρω με τη μορφή της πολιτικής προσέγγισης αλλά είναι μια πραγματικότητα, που άπτεται των καθημερινών διαδικασιών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Πέραν του γεγονότος της δεσμεύσεως των αποθεματικών του ΕΛΕΓΕΠ στην Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση και την δική μας απόφαση στην προσπάθειά μας να συμβάλλουμε στην καλλίτερη οργάνωση των δημοσιονομικών, υπάρχει θέμα, αρκετά σοβαρό, όσον αφορά στον Πυλώνα 1 και την πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων, διότι, όπως γνωρίζετε, αυτό πληρώνεται μέσω δανειακής σύμβασης με την Τράπεζα πληρωμής.

Ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Π.Α.Π. & Ε. έχουν υπογράψει τη δανειακή σύμβαση με την Τράπεζα, εμείς πληρώσαμε κανονικά, πέρυσι, όλες τις άμεσες ενισχύσεις, δυστυχώς, όμως, το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ανταποκριθεί, ακόμη, στις συμβατικές του υποχρεώσεις έναντι της Τράπεζας πληρωμής, η οποία, από την άλλη πλευρά, έχει σοβαρά προβλήματα, κυρίως λόγω των εγκριτικών αποφάσεων, που πρέπει να λαμβάνονται, κάθε φορά, από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον EFSF, αναφορικά με την πληρωμή. Έχουμε δυσκολίες.

Δυσκολίες έχουμε, επίσης, ως προς την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που δεν υλοποιείται, από την πλευρά μας, διότι δεν υπάρχουν τα χρήματα. Ένα ακόμη θέμα είναι ο προϋπολογισμός του Οργανισμού διότι δεν έχουν εκχωρηθεί, ακόμη, τα χρήματα από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Η μόνη εκκρεμότητα, που αφήνουμε, διότι όλα τα άλλα έχουν δρομολογηθεί, και για την οποία έχουμε δεσμευθεί είναι η πρόσληψη των 148 μονίμων. Πρόκειται για σοβαρή εκκρεμότητα. Δεν τα καταφέραμε, δυστυχώς, για λόγους πολιτικούς, παρ’ ότι την θεωρούσα από τις πλέον βασικές μας επιδιώξεις. Η προκήρυξη των εκλογών, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η συγκυρία δεν το επέτρεψε.

Θέλω να ολοκληρώσω, τονίζοντας ότι αισθάνομαι ευτυχής διότι διαψεύστηκα, παταγωδώς, σε ό,τι αφορά στον Οργανισμό. Ήλθα εδώ με κακή εντύπωση γι’ αυτόν και διαψεύστηκα, κατά τρόπο πανηγυρικό. Και χάρηκα που διαψεύστηκα!

Πρόκειται για Οργανισμό εξαιρετικό, ο οποίος στηρίζει το δημόσιο συμφέρον, διαθέτει άριστο επιστημονικό προσωπικό, στη μεγάλη του πλειοψηφία, αλλά είναι, δυστυχώς, στο μάτι του κυκλώνα και αντικείμενο πάρα πολλών προκαταλήψεων εις βάρος του, διότι ορισμένοι στη δημόσια διοίκηση, και είναι προσωπική μου εντύπωση αυτή, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στην τεμπελιά και την άγνοια θέλουν να υποβιβάσουν το επίπεδό του. Ο Οργανισμός θέλει στήριξη γενικότερη, πολιτική, θεσμική και όχι μόνο, οικονομική, σε ανθρώπινο δυναμικό κ.λ.π.

Θέλω να σας ευχαριστήσω, προσωπικά, για την συνεργασία, που είχαμε αυτά τα δύο χρόνια. Έχω την εντύπωση ότι, σπανίως, συμμετείχα σε συλλογική διαδικασία, στην οποία μπορούσαμε, κάτω από διαφορετικές προσεγγίσεις, να βρίσκουμε λύση ακόμη και σε σοβαρά θέματα.

Σας παρακαλώ να θεωρήσετε ως, απόλυτα, ειλικρινή την διαβεβαίωση, προς όλες και όλους, ότι χάρηκα που είχαμε αυτή την συνεργασία. Πιστεύω ότι, τόσο εσείς, όσο και εμείς, δώσαμε ένα δείγμα στους εργαζόμενους ενός δημόσιου Οργανισμού, πώς πρέπει να ασκείται η διοίκηση.

Σας θυμίζω ότι το παρόν Δ.Σ. αφήνει στη θέση του αυτό, που βρήκε, από πλευράς διοικητικής υποδομής, δηλ. από πλευράς διευθυντικών στελεχών. Αυτό το καταθέτω για να δείξω την προσωπική μου εκτίμηση και θέση ότι η διοίκηση είναι, τελείως, ανεξάρτητη από την πολιτική τοποθέτηση και άποψη καθενός, ο οποίος ασκεί κυβερνητικό έργο και θέλω να ελπίζω ότι και οι διάδοχοι θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική, κυρίως σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της διοίκησης.

Επαναλαμβάνω ότι χάρηκα που συνεργαστήκαμε, όλο αυτό το διάστημα, και θέλω να πιστεύω ότι κάναμε εξαιρετική δουλειά, όχι μόνο στις τρέχουσες διαδικαστικές υποχρεώσεις αλλά και πέραν αυτών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα τμήμα του Οργανισμού κατάφερε να απορροφήσει πιστώσεις της τάξεως των 22 δισ, μέσω του ΕΣΠΑ. Γνωρίζετε πολλούς, οι οποίοι να μπορούν να ισχυριστούν τα ίδια; Και, μάλιστα, υπό αντίξοες συνθήκες;

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., κατά την εκτίμησή μου, πρέπει να διατηρήσει την αυτοτέλειά του, έναντι της κεντρικής διοίκησης του Υπουργείου, Διεύθυνση του οποίου δεν αποτελεί. Τελεί, βέβαια, υπό την εποπτεία του, εκάστοτε, Υπουργού αλλά θα πρέπει να διαφυλάξει την αυτοτέλειά του ως κόρην οφθαλμού.

Εάν αισθάνομαι υπερήφανος για κάτι, επιτρέψτε μου να το καταθέσω, είναι ότι, προσωπικά, αντιστάθηκα, σθεναρά, και πιστεύω ότι κατόρθωσα να αποτρέψω κάθε διοικητική παρέμβαση των δύο προηγουμένων πολιτικών διοικήσεων του Υπουργείου στον Οργανισμό.

Θέλω να προσθέσω κάτι πολύ σημαντικό. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί τομείς του δημοσίου τομέα, στους οποίους οι συνδικαλιστές εργάζονται. Σας διαβεβαιώ ότι τα μέλη του συνδικαλιστικού οργάνου του Οργανισμού είναι από τα πλέον εργαζόμενα στελέχη του.

Είχαμε πολύ καλή συνεργασία. Πολλές φορές, διαφωνούσαμε σε κάτι, ύψωνα, λόγω μεγαλύτερης εμπειρίας, τον τόνο της φωνής μου αλλά, στο τέλος, καταλήγαμε. Αυτό ισχυροποιεί το συμπέρασμα ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει εδώ μέσα.

Και πάλι, σας ευχαριστώ θερμά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *