Αποστόλου: Μέχρι την οριστική κατανομή θα έχουν αυξηθεί τα επιλέξιμα στρέμματα βοσκότοπων

Share Button

gidiaΜε τη διαβεβαίωση ότι θα έχουν αυξηθεί τα – μέχρι στιγμής – 14,5 εκατ. επιλέξιμα στρέμματα βοσκότοπων μέχρι τις 15 Αυγούστου, απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, στην ερώτηση του βουλευτή Σερρών, Αλέξανδρου Χατζηδημητρίου για τις αδικίες που προκύπτουν από τη νέα ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκότοπων. Η προθεσμία της 15ης Αυγούστου έχει μπει για τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, ενώ το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να κατανείμουν βοσκότοπους, ανάλογα με τις ανάγκες των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Αυτή τη στιγμή, ο κ. Αποστόλου δεν ήταν σε θέση να πει πόσα θα είναι τα τελικά επιλέξιμα στρέμματα, ούτε ποιες περιοχές θα επωφεληθούν.

Από την απάντηση του κ. Αποστόλου προκύπτει ότι ακόμα και μέχρι τις 30 Ιουνίου θα είναι διαθέσιμα περισσότερα στρέμματα, έτσι ώστε να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Ο κ. Αποστόλου ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει να ξαναεπιβληθούν καταλογισμοί στην Ελλάδα για τέτοια θέματα: «Είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψη μας τις τοπικές ανάγκες, τον αριθμό ζώων και τον αριθμό των επιλέξιμων στρεμμάτων. Βγάλαμε νέα ΚΥΑ για να κατανείμουμε αυτές τις εκτάσεις χωρίς να δίνουμε βοσκότοπους από άλλες περιφερειακές ενότητες. Δημιουργείται ταυτόχρονα απόθεμα βοσκοτόπων.

Η μετακίνηση που θα παίρνουμε εντός των χωρικών ενοτήτων, θα αποδεικνύεται κιόλας. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε πλασματικές μετακινήσεις.

Τα 14,5 εκατ. στρμ. να τα ανεβάσουμε όσο γίνεται περισσότερο τουλάχιστον μέχρι 30 Ιουνίου, για να εξομαλύνουμε την κατάσταση. Καμία περιφερειακή ενότητα δε θα βρεθεί σε κατάσταση χειρότερη από αυτή στην οποία ήταν.

Η ΚΥΑ δεν αναφέρει επιφάνειες, γιατί βρισκόμαστε σε διαδικασία αύξησης. Έχουμε χρόνο μέχρι την οριστικοποίηση των δικαιωμάτων.

Στη χώρα μας υπάρχουν 79 εκατ. στρμ. δασικά εδάφη. Τα 52 εκατ. στρ. βόσκονται. Από αυτά, τα 15 εκατ. στρμ. είναι χορτολιβαδικά, τα 6 αμιγώς δασικά και τα 31 θαμνώδη και άλλα.»

 

ΠΗΓΗ: www.agro24.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *