Άρχισαν να ανθίζουν οι σκουπιδιές του Δρεπάνου

Share Button

Ευχάριστα νέα για τους λάτρεις των απορριμμάτων είναι η σταδιακή επανεμφάνιση της σκουπιδιάς, ενός είδους που συναντάται κυρίως στις παραλίες της χώρας μας.
Με την αύξηση της θερμοκρασίας και την προσέλευση του κόσμου στις παραλίες, το συγκεκριμένο είδος κάνει σιγά-σιγά την επανεμφάνιση του, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες από την ακτογραμμή του Δρεπάνου, που είδαν το φως της δημοσιότητας.
«Η σκουπιδιά (Aporrimatus Neohellenicus) είναι ένα ενδημικό, μη απειλούμενο είδος, που συναντάμε κυρίως στις ακτές της χώρας μας, εκεί που υπάρχει έντονη η παρουσία ανθρώπων» λέει ο Φρίξος Βλαχούλης-Σακουλάς, καθηγητής φυτοαπορριματολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


«Η σκουπιδιά φύεται στη περιοχή μας μας κάθε μέσα Μαΐου και ανθίζει μέχρι τον Οκτώβριο. Διακρίνεται από τα γυαλιστερά αλουμινένια φύλλα της που μοιάζουν με σακουλάκια από πατατάκια, καθώς και τον διάφανο κορμό της σαν το πλαστικό από τα μπουκάλια» επισημαίνει.
«Υπάρχουν και παραλλαγές, ωστόσο, όπως το φρεντόφυτο ή η τσιγαριά που χαρακτηρίζεται από μικρούς πορτοκαλί βολβούς που εξέχουν από την άμμο.»
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σκουπιδιά είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και συμβιώνει άριστα με τα άλλα είδη όπως τους ανθρώπους που κατακλύζουν τις παραλίες (Karavlachus Ametanoitus), ενώ δεν είναι λίγοι οι πολίτες που φυτεύουν και δικές τους σκουπιδιές που φέρνουν από το σπίτι, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην αναπαραγωγή τους.

Βαγγέλης Χαλμαντζής και λοιποί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *