Άρωμα γυναίκας στο Πάνθεον… (+φωτορεπορτάζ)

Share Button

P1010990Παρουσία πολλών γυναικών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αλλά και αρκετών ανδρών πραγματοποιήθηκε στο Πάνθεον ημερίδα με αφορμή την ημέρα της γυναίκας.

Για τον ρόλο της σύγχρονης γυναίκας σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και του πολλαπλούς ρόλους που καλείται να επιτελέσει μίλησαν τέσσερις γυναίκες που προέρχονται από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους και από ποικίλες ηλιακιακές διαβαθμίσεις. Συγκεκριμένα η ψυχολόγος Ελένη Χαλμαντζή η οποία αναφέρθηκε στην ψυχοσύνθεση και στην ψυχολογία της σύγχρονης γυναίκας, η μουσικός Νικόλ Μουσκέτα, η διευθύντρια Νηπιαγωγείου Ασπροκκλησίου Ευγενία Γκοτζιά και η αστυνομικός Ανδρομάχη Παπαχρήστου η οποία μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα αστυνομικός σε έναν κατεξοχήν ανδροκρατούμενο επάγγελμα.

Την συζήτηση συντόνισε η υπεύθυνη του Σ.Σ.Ν. Αλέκα Κοτσώνη.

P1010993

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετά το τέλος της ημερίδας, μοιράστηκαν ύστερα από κλήρωση σαράντα δώρα στις γυναίκες που έδωσαν το παρών, ευγενική προσφορά διάφορων χορηγών.

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ.Γιάννης Λώλος και ο πρώην βουλευτής του Νομού Θεσπρωτίας κ.Ηλίας Βερζδεβάνης οι οποίοι αμφότεροι απήυθυναν  σύντομο χαιρετισμό.

P1010985

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

 

P1010986P1010991

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *