Αρση μέτρων: Για καφέ στην Ηγουμενίτσα με το άνοιγμα της εστίασης-Νέα κανονικότητα

Share Button

Αρση μέτρων και για τα καταστήματα της εστίασης από σήμερα, τα οποία άνοιξαν και πάλι τις πόρτες τους μετά το προσωρινό «λουκέτο» που είχε επιβληθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Τις προηγούμενες ημέρες τα καταστήματα εστίασης σε κάθε γωνιά της χώρας προετοιμάζονταν πυρετωδώς για τη σημερινή ημέρα που κατά πολλούς επιχειρηματίες χαρακτηρίζεται ως «δεύτερα εγκαίνια».

Εικόνες από τη νέα κανονικότητα στην εστίαση

Αποστάσεις, αντισηπτικά στα τραπέζια και μάσκες είναι μερικές μόνο από τις νέες συνήθειες που πρέπει να εφαρμοστούν πλέον στην εστίαση προκειμένου η επιδημιολογική καμπύλη να εξακολουθήσει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ενόψει του «ανοίγματος» του τουρισμού. Υπενθυμίζεται ότι χθες από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκαν μόλις δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, γεγονός που δημιουργεί «χαμόγελα» στις υγειονομικές Αρχές σε συνδυασμό με τον αισθητά μειωμένο αριθμό ασθενών που νοσηλεύεται πλέον στις ΜΕΘ.

Το καταναλωτικό κοινό εκμεταλλεύτηκε το «άνοιγμα» της εστίασης και βρέθηκε από νωρίς σε καφέ στο κέντρο της Ηγουμενίτσας, δίνοντας έτσι μια πρώτη ανάσα στις επιχειρήσεις που μετά από δύο μήνες είδαν ξανά χρήματα στα ταμεία τους. Η κίνηση ωστόσο ήταν μάλλον υποτονική με τον κόσμο να δείχνει κουμπωμένος και φοβισμένος και να κρατάει στάση αναμονής.

Ως ένα «μεγάλο βήμα επιστροφής» στην κανονικότητα χαρακτήρισε νωρίτερα ο υφ. Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, τα οποία παρέμεναν με κατεβασμένα ρολά λόγω της πανδημίας.

Τα νέα μέτρα και οι κανόνες στην εστίαση

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, στα μπαρ, τα καφέ, τα εστιατόρια και τα ταχυφαγεία, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 2 τ.μ., ενώ σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως έξι άτομα, εκτός αν πρόκειται για περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα. Το προσωπικό στα καταστήματα θα είναι υποχρεωμένο να φορά μάσκες, ενώ για τους πελάτες η χρήση τους είναι προαιρετική.

Αναλυτικά οι προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης:

Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.