Άρθρα/Απόψεις: Εξ ανατολών βοήθεια για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, της Μυρτώς Λύκα

Share Button

ktinotrofoiΓια άλλη μια φορά Τούρκοι έμποροι έρχονται να σώσουν τους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους από τα χρέη. Την ώρα που οι εισαγωγές βόειου κρέατος κάνουν πάρτυ στην χώρα μας, χιλιάδες είναι τα ντόπια μοσχάρια που μένουν απούλητα στους στάβλους κτηνοτρόφων όλης της χώρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ενδιαφέρον των εμπόρων αυτή την στιγμή αφορά την ΄Ηπειρο με ενδεχόμενο επέκτασης την Θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία. Οι Τούρκοι ενδιαφέρονται για κόκκινα μοσχάρια, ηλικίας από 5 έως 12 μηνών και μόνο για αρσενικά φυσικά, (άγραφος νόμος του θρησκείας τους) τα οποία θα πάνε στην χώρα τους για πάχυσνη.

Ήδη αυτή την στιγμή έχουν δει αρκετά κοπάδια της περιοχής της Θεσπρωτίας και απ’ ότι ακούγεται η τιμή φτάνει ακόμη και τα 3,40+ΦΠΑ/κιλό ζώων βάρος.

Τον Σύλλογο κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας έφερε σε επικοινωνία με τους Τούρκους εμπόρους ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Νικόλαος Κάτσιος και τον ευχαριστούμε θερμά για την βοήθεια του.

Για την εξαγωγή των ζώων από Ελλάδα για Τουρκία απαιτούνται οι απαραίτητες εξετάσεις για να βεβαιωθεί η υγειά των ζώων. Απ’ ότι φαίνεται εκεί είναι και το μεγάλο αγκάθι που αντιμετωπίζουμε αυτή την στιγμή καθώς το θέμα έχει κολλήσει στα πιστοποιητικά υγείας μετά την πρόσφατη αλλαγή που έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Περιμένουμε εναγωνίως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ξεκλειδώσει την διαδικασία, για να πάρουμε τα καινούρια πιστοποιητικά και γίνει η συναλλαγή με επιτυχία. Ο Σύλλογος κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας είναι στην διάθεση όλων των παραγωγών για την εξυπηρέτηση τους. Ευελπιστούμε όλα τα παραπάνω να βοηθήσουν να διορθωθεί έστω και λίγο η οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει ιδίως και μετά τα capital controls, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι και δη οι βοοτρόφοι.

Μυρτώ Λύκα

Πρόεδρος Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας

 

ΠΗΓΗ: www.agrotes.eu

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *