Αστοχίες χωρίς τέλος με τις πληρωμές, μπάζει η διαχείριση των επιδοτήσεων

Share Button

agrotesΞεφούσκωσε νωρίς το κλίμα ευφορίας που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν οι εμπλεκόμενοι στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Το ημερολόγιο γράφει 1η Δεκεμβρίου και όχι μόνο δεν έχει καταστεί δυνατή η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, αλλά δεν έχουν αναρτηθεί ούτε οι λίστες με τα προσωρινά δικαιώματα, έτσι ώστε να ξέρει τουλάχιστον ο κάθε αγρότης τι έχει να περιμένει.

Με τον στόχο για προκαταβολή του τσεκ μέχρι την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου να παραμένει επισφαλής, οι απογοητεύσεις που φθάνουν εν τω μεταξύ μια μετά την άλλη στους αγρότες δεν έχουν τέλος, καθώς:

– Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητάει εκβιαστικά από τους βιοκαλλιεργητές κτηνοτρόφους να αποδεχθούν τεράστιες περικοπές στις επιλέξιμες εκτάσεις, αν θέλουν να εισπράξουν κάτι από τις ενισχύσεις που δικαιούνται από το 2012 και εντεύθεν.

– Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης περνάει αιφνιδιαστικά από τη Βουλή ρύθμιση με την οποία ανοίγει δρόμος για ανακτήσεις κοινοτικών ενισχύσεων (όπως π.χ. πακέτο Χατζηγάκη) από αγρότες, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται ο συμψηφισμός να τρέξει άμεσα.

– Οι πιστωτές παντός είδους (εφορία, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, τράπεζα κ.α.) περιμένουν στη γωνία για να «αρπάξουν» από τους λογαριασμούς των αγροτών μέρος της προκαταβολής, πριν καλά – καλά τη δουν στα μάτια τους.

Όπως όλα δείχνουν, η ενέργεια που ξοδεύεται για την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης δεν αφήνει περισσεύματα στην ουσιαστική διευθέτηση των θεμάτων, προκειμένου το ζήτημα των πληρωμών να μπει σε κάποια σειρά και οι αγρότες να μπορούν να διαμορφώσουν τον επαγγελματικό και οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Ένα 24ωρο μετά τις θορυβώδεις εξαγγελίες ότι επίκειται η πίστωση των λογαριασμών των αγροτών με ένα δις ευρώ, έτσι ώστε η προκαταβολή να προσεγγίσει το 90% της βασικής ενίσχυσης, η μεν διαδικασία δημοσιοποίησης των δικαιωμάτων παραμένει επισφαλής -ο τελευταίος προγραμματισμός ήταν για Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου- ή δε πληρωμή, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, ακόμη κι αν καταστεί δυνατή, θα έχει τόσα προβλήματα και τέτοια κενά που μόνο εκνευρισμό και αγανάκτηση αναμένεται να προκαλέσει από την πλευρά του αγροτικού κόσμου.

www.agronews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *