Αυτά είναι τα ισοδύναμα μέτρα για τη φορολόγηση των αγροτών – Τι εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Share Button

agrotesΑντιπρόταση στα σκληρά μέτρα και στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση με την ψήφιση του μνημονίου όσον αφορά την φορολόγηση των αγροτών επεξεργάζεται και έχει έτοιμη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα βασικά σημεία της αντιπρότασης βρίσκονται ήδη και στο παράλληλο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ αντίστοιχες προτάσεις έχει καταθέσει στο πρόγραμμα της και η Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του enikonomia.gr, η υποχρεωτική τήρηση των βιβλίων εσόδων-εξόδων από όλους τους αγρότες από το πρώτο ευρώ και οι αυστηροί έλεγχοι της «γκρίζας ζώνης» που υπάρχει στον αγροτικό χώρο είναι τα από τα κυριότερα επιχειρήματα του Υπουργείου.

Πηγές του Υπουργείου αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους, η άξια της αγροτικής παραγωγής ξεπερνά τα 10 δις. ευρώ το χρόνο ενώ αυτή που διακινείται με κανονικά παραστατικά και δηλώνεται δεν ξεπερνά τα 4 δις. ευρώ.

Από τη τήρηση των βιβλίων προβλέπεται να στοιχειοθετηθούν δημόσια έσοδα που ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτό το πόσο υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις των δανειστών για την φορολόγηση του χώρου.

Μάλιστα, για να δώσουν κίνητρα στην τήρηση βιβλίων από τους αγρότες θα καλύψουν τις δαπάνες για την λογιστική τήρηση τους ενώ θα υπάρξει και αντίστοιχη καμπάνια ενημέρωσης.

Με αυτό τον τρόπο ο αγρότης θα συμψηφίζει το ΦΠΑ των εφοδίων που χρησιμοποιεί (λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.λπ), ο οποίος έχει αναρριχηθεί στο 23%, και εφόσον θα περνάει στα βιβλία όλα του τα έξοδα, το τελικό φορολογητέο του εισόδημα ναι μεν θα είναι περιορισμένο αλλά η συνολική του επιβάρυνση ακόμη και με υψηλό φορολογική συντελεστή θα είναι μικρή.

Ενα ακόμη σημείο στο οποίο δίνει έμφαση το Υπουργείο είναι η διεκδίκηση της εξαίρεσης από τα έσοδα της κοινοτικής επιδότησης (έως ένα όριο) ενώ από την άλλη πλευρά στα έξοδα θα καταχωρούνται οι αποσβέσεις παγίων που έχουν αποκτηθεί στο παρελθόν, οι τόκοι των δανείων και η αμοιβή της προσωπικής και οικογενειακής εργασίας.

Οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ έχουν επεξεργαστεί και άλλες προτάσεις όπως για παράδειγμα να θεωρηθεί το ποσοστό φορολόγησης 20% και 26% που ζητείται από τους δανειστές για το 2016 ως μεσοσταθμικό μιας ευρύτερης κλίμακας, με τρεις επιμέρους συντελεστές όπου τα βάρη θα επωμίζονται οι αγρότες που έχουν το μεγαλύτερο εισόδημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *