B. Γιόγιακας για τον Προϋπολογισμό του 2022: η οικονομία μας ξεπερνά τη μεγάλη δοκιμασία των τελευταίων δύο χρόνων

Share Button

«Το 2022 είναι η χρονιά στην οποία η οικονομία μας ξεπερνά οριστικά τη μεγάλη δοκιμασία των τελευταίων δύο χρόνων» τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2021 ήταν αποτέλεσμα της «αναθέρμανσης» της οικονομικής δραστηριότητας, μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά κυρίως των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που το 2021 έφτασαν περίπου τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ και συνολικά τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ τη διετία 2020-2021. Αναφέρθηκε επίσης σε μέτρα που συνεχιστούν το 2022 όπως το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, η μείωση του ποσού που επιστρέφεται σε όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, οι μειωμένες συντελεστές ΦΠΑ το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και η προσθήκη 50.000 νέων θέσεων στο πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα μέτρα για την στήριξη λόγω των ανατιμήσεων σε ρεύμα και ενέργεια όπως η επιδότηση όλων των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, η αύξηση των ποσών και των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης και η αναστολή χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας στα αγροτικά και βιομηχανικά τιμολόγια για πέντε μήνες. Στάθηκε εξάλλου στις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις προς τα νοικοκυριά με πολύ χαμηλό εισόδημα, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα άτομα με αναπηρία ενώ σημείωσε ότι για πρώτη φορά στον Προϋπολογισμό προβλέπεται ένα αξιοπρεπές, ελάχιστο επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων για τους ομογενείς από τη Βόρεια Ήπειρο. «Τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, μάς δίνουν ωστόσο πολλούς λόγους να ευελπιστούμε ότι τα δύσκολα είναι πια πίσω μας!» ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Βασίλης Γιόγιακας, της οποίας το πλήρες κείμενο ακολουθεί:

Κυρίες και κύριοι υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2022 «πατάει» στα κεκτημένα της οικονομικής πολιτικής της φετινής χρονιάς.

Έχει επομένως σημασία να δούμε, τι έγινε το 2021, και για ποιους λόγους μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την οικονομία τη χρονιά που έρχεται.

Τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια πολύ καλή είδηση:

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2021 έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για αύξηση του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου κατά 13,4% ετησίως, ελληνικές τράπεζες και διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι προβλέπουν για το 2021 ρυθμό ανάπτυξης από 7,9 έως και 8,9%, έναντι της, συντηρητικής πλέον, πρόβλεψης του 6,9% στον Προϋπολογισμό.

Αυτή η πέραν των αρχικών προσδοκιών οικονομική μεγέθυνση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήρθε ως αποτέλεσμα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, που με τη σειρά της έφερε την «αναθέρμανση» της οικονομικής δραστηριότητας:

ο τουρισμός ανέκαμψε σημαντικά, το ίδιο και η ιδιωτική κατανάλωση λόγω των αυξημένων αποταμιεύσεων και της βελτίωσης της απασχόλησης, οι επενδύσεις κινήθηκαν επίσης ανοδικά.

Κοντά σε αυτά, έρχεται ως καλή είδηση και η μείωση της ανεργίας, από 16,5% τον Σεπτέμβριο του 2020, σε 13% τον Σεπτέμβριο του 2021.

Χωρίς να πανηγυρίζουμε, αξίζει να πούμε ότι ο αριθμός των ανέργων είναι ο χαμηλότερος από τον Απρίλιο του 2010 ενώ αυτός των απασχολούμενων ο υψηλότερος από τον Ιούνιο του 2011.

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτές οι επιδόσεις έγιναν εφικτές κυρίως χάρη σε ένα πρωτοφανές πλέγμα μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

Μέτρα που το 2021 έφτασαν περίπου τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ και συνολικά τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ τη διετία 2020-2021.

70 κατηγορίες μέτρων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι!

70 κατηγορίες μέτρων για τη στήριξη του εισοδήματος, της απασχόλησης, της ρευστότητας, με άμεσες κα έμμεσες οικονομικές ενισχύσεις, αναστολές υποχρεώσεων πληρωμών και δανειοδοτήσεις.

Αυτά ήταν, και είναι, η βάση για τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Και λέω είναι, γιατί ορισμένα από αυτά θα συνεχιστούν και το 2022.

Η επέκταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ για την επιδότηση δόσεων δανείων νοικοκυριών, η μείωση του ποσού που επιστρέφεται σε όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές, η επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μια σειρά υπηρεσίες και προϊόντα, η επέκταση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την κάλυψη μισθών και εισφορών καθώς και η προσθήκη 50.000 νέων θέσεων στο πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

Αλλά δεν είναι μόνο η πανδημία που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Είναι επίσης η, εισαγόμενη, ενεργειακή κρίση.

Θέλουμε να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα, το οποίο δοκιμάζεται από τις ανατιμήσεις στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.

Με επιδότηση όλων των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Με το «άνοιγμα» των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης ώστε να καλύπτει πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, και με αυξημένα ποσά, από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδί μέχρι και 68% για τις τρίτεκνες οικογένειες.

Με αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, και αναστολή χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας στα αγροτικά και βιομηχανικά τιμολόγια για πέντε μήνες.

Την ίδια στιγμή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φροντίζουμε με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις εκείνους που δοκιμάζονται περισσότερο, τα νοικοκυριά με πολύ χαμηλό εισόδημα, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία.

Και αποκαθιστούμε αδικίες χρόνων, προβλέποντας για πρώτη φορά στον Προϋπολογισμό ένα αξιοπρεπές, ελάχιστο επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων για τους ομογενείς μας από τη Βόρεια Ήπειρο, που λόγω αντικειμενικών περιορισμών στερούνταν μέχρι σήμερα.

Αλλά δεν είναι μόνο τα, επιτρέψτε μου να πω, μέτρα «πυροσβεστικού» και ανακουφιστικού χαρακτήρα.

Είναι και διάφορες παρεμβάσεις, με τις οποίες δημιουργούνται περισσότερες ευκαιρίες για τη νέα γενιά.

Κίνητρα στις επιχειρήσεις να γίνουν πιο παραγωγικές και πιο ανταγωνιστικές, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν περισσότερες δουλειές.

Για να προστατευθεί το εισόδημα νοικοκυριών και αγροτών.

Είναι το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων μέχρι 29 ετών.

Είναι η κατάργηση του φόρου για γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ για συγγενείς πρώτου βαθμού.

Είναι η έκπτωση, από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων, του 30% των δαπανών που γίνονται ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, για ποσά μέχρι 5000 ευρώ το χρόνο.

Ακόμα, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες – μέλη συνεταιρισμών.

Αλλά και η μείωση του ΦΠΑ, από το 13% στο 6%, στις ζωοτροφές για ζωική παραγωγή.

Συνεχίζεται η μείωση της φορολογίας και στα νομικά πρόσωπα ενώ δίνονται κίνητρα για τη συνένωση μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που είναι απαραίτητη για να αδράξουν τις ευκαιρίες της επόμενης μέρας.

Οι παρεμβάσεις αυτές προσθέτουν το δικό τους μερίδιο στην ανοδική πορεία της οικονομίας μας και το 2022.

Σε αυτό θα συμβάλουν αποφασιστικά η υλοποίηση των δράσεων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που από μόνες τους – χωρίς τη μόχλευση της τραπεζικής χρηματοδότησης –  θα ενισχύσουν το ΑΕΠ κατά περίπου 3%.

Θα συμβάλει επίσης η ακόμα πιο δυναμική ανάκαμψη του Τουρισμού και η ομαλότερη λειτουργία της αγοράς.

Με λίγα λόγια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 2022 είναι η χρονιά στην οποία η οικονομία μας ξεπερνά οριστικά τη μεγάλη δοκιμασία των τελευταίων δύο χρόνων.

Αισιοδοξούμε, αλλά δεν θριαμβολογούμε!

Γιατί έχουμε επίγνωση του πώς μπορεί να επηρεάσουν τα πράγματα πιθανές  εξελίξεις στα μέτωπα της πανδημίας, των πληθωριστικών πιέσεων, του μεταναστευτικού, της κλιματικής αλλαγής.

Τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, μάς δίνουν ωστόσο πολλούς λόγους να ευελπιστούμε ότι τα δύσκολα είναι πια πίσω μας!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *