Bvlgari: Το πρώτο κατάστημα στην Παραμυθιά, το 1870 -Η συγκλονιστική διαδρομή του Σωτήρη Βούλγαρη

Share Button

Η διαδρομή του οίκου Bvlgari ξεκνά από την Παραμυθιά, ένα μικρό μαγαζάκι σε μια γωνιά του όμορφου χωριού. Η οικογένεια Βούλγαρη πίσω από τον Οίκο Bvlgari.

Ο οίκος Bvlgari λοιπόν, από τους πιο πολυτελείς και καταξιωμένους οίκους παγκοσμίως, συνώνυμος με την κομψότητα, ξεκίνησε από ένα μικρό μαγαζί, σε ένα γωνιακό στενάκι της Παραμυθιάς.

Ο δημιουργός του κολοσσού ήταν ο Σωτήρης Βούλγαρης με καταγωγή από ένα μικρό χωριό των Τζουμέρκων, τους Καλαρρύτες.

Το πρώτο μαγαζί του Bvlgari στην Παραμυθιά

Σε ένα γωνιακό δρόμο, στη γειτονιά της Παραμυθιάς, ο Σωτήρης Βούλγαρης μαζί με τον πατέρα του άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα με κοσμήματα. Ο ίδιος είχε μυηθεί στην τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας από τον παππού του Κωνσταντίνο και πριν ξεκινήσει να δημιουργεί κοσμήματα κατασκεύαζε πρώτα ζώνες, στην συνέχεια σκουλαρίκια, θήκες για σπαθιά και κουμπιά από ασήμι.

Το 1878, ενώ η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία, οι Τούρκοι αποφάσισαν να κάψουν την Παραμυθιά και να την χτίσουν ξανά από την αρχή. Όπως ήταν φυσικό το μικρό κατάστημα του Σωτήρη Βούλγαρη έπαθε πολλές ζημιές, ξανά και ξανά, από τους Τούρκους με αποτέλεσμα ο Σωτήρης Βούλγαρης να αφήσει το κατάστημα και το σπίτι του που βρισκόταν στον πάνω όροφο και να φύγει από την Παραμυθιά.

Περπατώντας στην οδό Στρατηγού Βλάσση, μέσα σε ένα μικρό κεντρικό δρομάκι, πολύ κοντά στην αγορά, στέκεται ακόμα το διώροφο κτίριο που ο Σωτήρης Βούλγαρης άνοιξε το πρώτο του κατάστημα. Ο χρόνος είναι σαν να έχει σταματήσει σε εκείνα τα χρόνια.

Κάτοικοι της Παραμυθιάς μου έδειξαν με μεγάλο καμάρι το πέτρινο κτίριο που εκεί ήταν η αφετηρία ενός κοσμηματοπώλη που κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο.

Το πρώτο κατάστημα Bvlgari είχε ανοίξει στην Παραμυθιά/ Φώτο: iefimerida
Το πρώτο κατάστημα Bvlgari είχε ανοίξει στην Παραμυθιά/ Φώτο: iefimerida

«Το πρώτο του μαγαζί άνοιξε εδώ στη Παραμυθιά. Στον κάτω όροφο ήταν το μαγαζί και πάνω έμενε η οικογένεια. Δύο φορές κάηκε το μαγαζί από τους Τούρκους και αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισαν να το κλείσουν και να φύγουν. Αρχικά πήγαν στην Κέρκυρα και αργότερα στην Ιταλία. Δυστυχώς, το κτίριο έχει μείνει έτσι δεν έχει φτιαχτεί» αναφέρει στο iefimerida.gr ο ιδιοκτήτης του διπλανού μαγαζιού.

«Ο Σωτήρης Βούλγαρης ήρθε από τους Καλαρρύτες, πάνω από τα Τζουμέρκα και εδώ ήταν πλανόδιος πωλητής μέχρι που άνοιξε το μαγαζί του. Του το έκαψαν δύο φορές οι Τούρκοι κι έφυγε από την Παραμυθιά. Όλοι νομίζουν πως είναι από εδώ, πάνω στα Τζουμέρκα γεννήθηκε και εδώ άνοιξε το πρώτο του κατάστημα. Έφυγε για μια καλύτερη τύχη, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο του» σχολιάζει στο iefimerida.gr κάτοικος της Παραμυθιάς.

Κάτω ήταν το μαγαζί και στον πάνω όροφο ζούσε η οικογένεια. Φώτο; iefimerida.gr

Κάτω ήταν το μαγαζί και στον πάνω όροφο ζούσε η οικογένεια. Φώτο; iefimerida.gr

Το σχολείο Bvlgari στη Παραμυθιά

Ο Σωτήρης Βούλγαρης μπορεί να έφυγε νωρίς από την Παραμυθιά, όμως όταν κατάφερε να εδραιωθεί στο χώρο των κοσμημάτων, δεν ξέχασε ποτέ το τόπο που έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα.

Μάλιστα, φρόντισε να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη του για το χωριό της Θεσπρωτίας στα παιδιά του και εκείνα στα δικά τους. Μάλιστα, η εγγονή του Σωτήρη Βούλγαρη, Άννα, η οποία πέθανε πριν ενάμισι περίπου χρόνου σε μεγάλη ηλικία, επισκεπτόταν τακτικά τον τόπο.

Η Άννα Βούλγαρη μιλούσε άπταιστα ελληνικά, ήταν πολύ απλή και δίπλα στους κατοίκους της Παραμυθιάς. Ακόμα και στην τελευταία συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής ήταν μια ευγενέστατη και φιλόξενη οικοδέσποινα.

Αυτό το διάστημα το ιστορικό σχολείο BVLGARI που έγινε με δωρεά του Σωτήρη Βούλγαρη μετατρέπεται σε πολυχώρο Τέχνης, ιστορίας και πολιτισμού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο πολυχώρος Bvlgari έχει ως βασικό σκοπό, αφενός να φιλοξενήσει σημαντικές λειτουργίες πολιτισμού και εκπαίδευσης του δήμου και αφετέρου, να «εξιστορεί» στους χώρους του, μύθους και ιστορίες από τη μακραίωνη διαδρομή του ανθρώπου στον Αχέροντα, το Σούλι και την ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς.

Το σχολείο μετατρέπεται σε πολυχώρο Τέχνης και πολιτισμού/ Φώτο: Μπρέστας.

Το σχολείο μετατρέπεται σε πολυχώρο Τέχνης και πολιτισμού/ Φώτο: Μπρέστας.

 

Αξίζει να αναφέρουμε πως η αλλαγή χρήσης του εμβληματικού κτιρίου, το οποίο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Παραμυθιάς, έγινε με την συγκατάθεση της οικογένειας.

Η ιστορία του Bvlgari από την Ήπειρο στην Ιταλία

Μετά την Παραμυθιά ο Σωτήρης Βούλγαρης πήγε προσωρινά στην Κέρκυρα όπου άνοιξαν ένα μικρό κατάστημα στο ισόγειο του σπιτιού τους και συνέχισαν να φτιάχνουν κοσμήματα και όχι μόνο.

Μέχρι που ο Σωτήριος Βούλγαρης συνάντησε στο νησί τον Δημήτριο Κρέμο, έναν Μακεδόνα αργυροχόο, ο οποίος στην συνέχεια έμελλε να γίνει συνεργάτης του. Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάλαβαν πως η Κέρκυρα δεν τους χωρούσε και τους δημιουργήθηκε η επιθυμία να κατευθυνθούν προς την Ιταλία.

Πρώτος τους σταθμός στη γειτονική χώρα ήταν η πόλη Μπρίντιζι και εν συνεχεία η Νάπολη όπου και άνοιξαν ένα πολύ μικρό κατάστημα στην Piazza dei Martiri το φθινόπωρο του 1880. Στην Νάπολη δεν κάθισαν πολύ, καθώς και εκεί το κατάστημά τους λεηλατήθηκε ουκ ολίγες φορές με αποτέλεσμα το 1881 να πάνε στη Ρώμη.

Εκεί η τύχη ήταν με το μέρους τους, καθώς ένας Ιταλός, πωλητής ελληνικών σφουγγαριών, ονόματι Καντίνις, τους πρόσφερε μία μικρή γωνιά του καταστήματός του στην οδό Via Sistina, ώστε να εκθέσουν τις δημιουργίες τους.

Οι διαφωνίες των δύο συνεργατών δεν άργησαν να δημιουργήσουν τριγμούς στη σχέσης τους που είχαν ως αποτέλεσμα τη λύση της συνεργασίας τους. Ο Σωτήρης Βούλγαρης ανέλαβε μόνος του την επιχείρηση ανοίγοντας ένα μαγαζί που πουλούσε γούρια και κοσμήματα. Οι δημιουργίες του ταίριαξαν στην αισθητική των Ιταλών και η καριέρα του ήταν πλέον θέμα χρόνου να εκτοξευθεί. Όπως και φυσικά έγινε.

Πορτραίτο του Σωτήρη Βούλγαρη/ Φώτο: iefimerida.gr

Πορτραίτο του Σωτήρη Βούλγαρη/ Φώτο: iefimerida.gr

Ένα μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς, εννιά χρόνια μετά, αποτέλεσε την έμπνευση πίσω από το όνομα του καταστήματος του Σωτήρη Βούλγαρη, το Οld Curiosity Shop, το οποίο ομόρφαινε το ισόγειο του τότε ξενοδοχείου Palazzo Lepri.

Στο συγκεκριμένο μαγαζί Βρετανοί και Αμερικανοί τουρίστες εντυπωσιάστηκαν από τις κομψές δημιουργίες του με αποτέλεσμα μέχρι το 1897 ο Έλληνας κοσμηματοπώλης να ανοίξει ακόμα 4 καταστήματα.

Ο Σωτήρης Βούλγαρης έφυγε από τη ζωή το 1932 και την σκυτάλη πήραν τα δύο του παιδιά, τα οποία δημιούργησαν την εικόνα που έχει σήμερα ο οίκος, συνδυάζοντας το παραδοσιακό με το σύγχρονο ιταλικό στιλ με επιρροές από τον ελληνικό κλασικισμό και την ιταλική αναγέννηση.

ΠΗΓΗ: www.iefimerida

 

1 response on Bvlgari: Το πρώτο κατάστημα στην Παραμυθιά, το 1870 -Η συγκλονιστική διαδρομή του Σωτήρη Βούλγαρη

  1. Πως και δεν έχει συζητηθεί η αναπαλαίωση του σπιτιού και με την βοήθεια των Bulgari;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *