Χριστουγεννιάτικες Δράσεις για το «Ελληνικό Δωδεκαήμερο»

Share Button
Το ΠΑΚΠΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας συνδιοργανώνουν μαζί με την ΑΜΚΕ «ΑΒΓΟ» μια σειρά χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων με θέμα το Ελληνικό Δωδεκαήμερο.
Το πρόγραμμα των δράσεων είναι:
➡Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021 στις 11:00 στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σελεύκειας
➡Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021 στις 17:00 στην Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας
➡Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021 στις 16:00 στην Πέρδικα
➡Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021 στις 17:00 στην Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας
➡Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022 στις 17:00 στην Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας
ℹ Λίγα Λόγια για το «Ελληνικό Δωδεκαήμερο»
Το ελληνικό δωδεκαήμερο, περιλαμβάνει τις ημέρες από την παραμονή των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου), έως την παραμονή των Θεοφανείων (5 Ιανουαρίου). Τα ήθη και τα έθιμα των Χριστουγέννων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής μας κοινωνίας. Κύριο χαρακτηριστικό των ημερών αυτών είναι τα κάλαντα, οι μεταμφιέσεις, οι προληπτικές ενέργειες για το καλό του χρόνου κ.α. Παράδοση σημαίνει να το παραδώσουμε και εμείς αναλαμβάνουμε αυτή την ιερή υποχρέωση. Είναι επιτακτική ανάγκη, ιδιαίτερα στις μέρες μας, να μυήσουμε τα παιδιά στα ήθη και στα έθιμά μας για να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα. Όσα περισσότερα ερεθίσματα παίρνουν τα παιδιά από παρόμοιες δράσεις, τόσο καλύτερα κατανοούν τον πολιτισμό μας, τις ρίζες μας ,πλημμυρίζουν με ανώτερα συναισθήματα αγάπης, σεβασμού και αποκτούν αντίληψη πάνω στην αισθητική του λαού μας.
Το “Ελληνικό Δωδεκαήμερο” έχει εκπονηθεί μετά από σοβαρή έρευνα πολλών λαογραφικών μας αρχείων. Δημιουργήσαμε ένα τριήμερο πρόγραμμα, εκπαιδευτικό αλλά και ψυχαγωγικό, εμπλουτισμένο με θεατρικότητα, πλούσια σκηνογραφικά ευρήματα και διαδραστικότητα. Μάσκες, κοστούμια, σκηνικά, κουδούνια, μουσικά όργανα, φαντασία …..μεταφέρουν τα παιδιά σ’ εκείνα τα Χριστούγεννα που συγκινούν γεμίζοντας τις ψυχές τους κατάνυξη και νοσταλγία.
Η Προέδρος του ΠΑΚΠΠΟ
Δέσποινα Ζεϊμπέκογλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *