Χρυσόστομος Δήμου: «Αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι το όραμα”-Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών

Share Button

124 3410 Behrendt und RauschΌταν οι Ηπειρώτες ανταμώνουν, τότε ξυπνάνε μνήμες, και ο νόστος καλά κρατεί. Τότε τα χιλιόμετρα και οι αποστάσεις δεν έχουν ισχύ, τότε η διάθεση να βρεθείς με όσους κουβαλάνε τον ίδιο νόστο μ’ εσένα είναι μεγαλύτερη. Είναι αυτή η διάθεση για γιορτή που αφήνει τη στιγμή να κυλήσει για να ξυπνήσει η ψυχή του Ηπειρώτη και μέσα από το τραγούδι και τους χορούς ν’ αναριγήσει.

Με άποψη και παιδεία ελληνοπρεπή, με γνώση τεχνοκρατική και αντίληψη σφαιρική και κοσμοπολίτικη, οι απόψεις του και οι θέσεις του για την εξέλιξη και πρόοδο των ομογενών Ηπειρωτών και την συνεργασία τους με την πρώτη πατρίδα, την Ήπειρο, είναι ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές.

Ο λόγος για τον Χρυσόστομο Δήμου, τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών, οποίος τον Αύγουστο βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του όχι μόνο για ολιγοήμερες διακοπές αλλά και για σειρά επαφών και συναντήσεων με φορείς της Ηπείρου.

Στις συζητήσεις τους εξετάστηκαν αναπτυξιακά ζητήματα της Ηπείρου, υπό το πρίσμα μάλιστα των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση του τελευταίου εξαμήνου στη χώρα μας, ενώ έγινε ενημέρωση και για την διεκδίκηση των Ιωαννίνων, ως πολιτιστικής πρωτεύουσας το 2021.

Παράλληλα, στελέχη του Π.Σ.Η.Ε μετέφεραν στους συνομιλητές τους το έντονο ενδιαφέρον των Αποδήμων για την εξομάλυνση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και εξέφρασαν της θετική τους γνώμη για τους στόχους που θέτει η Περιφέρεια.

 

Πείτε μας λίγα λόγια το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών. Τους στόχους, την αποστολή του, το όραμά του.

 

Η μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά και ο βασικός στόχος του ΠΣΗΕ είναι η συνεργασία, η υποστήριξη και η συνένωση της Ομογένειας της Ηπείρου, σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε ο Ελληνισμός να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη.
Βασικός ρόλος του ΠΣΗΕ είναι η προσέγγιση Ηπειρωτών της Διασποράς και η δημιουργία μιας παγκόσμιας Δικτύωσης, με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων προς το συμφέρον της Ομογένειας, και η μεταφορά τους, ως Γνωμοδοτικό και Συμβουλευτικό όργανο, προς την Ελληνική Πολιτεία.

Πόσοι υπολογίζετε ότι είναι οι Ηπειρώτες ξενιτεμένοι;

Οι Ηπειρώτες είναι ένα εκατομμύριο άτομα ανά τον κόσμο! Οι περιφέρειες οι οποίες εκπροσωπούμε ανήκουν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο.

Το πρώτο και μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα με προορισμό την Αμερική. Ακολούθησε το δεύτερο κύμα προς την Γερμανία και το Βέλγιο την δεκαετία του ’60.

Πείτε μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.

Ξέρετε, υπάρχει διαφορά μεταξύ όπου είναι οι δεύτερες και τρίτες γενιές που συμμετάσχουνε σήμερα  και μιλάνε ακόμη τα ελληνικά, αλλά υπάρχουνε και οι περιφέρειες όπως είναι στην Αμερική που είναι πλέον προχωρημένες οι γενιές και τα παιδιά πλέον δεν μιλάνε τα ελληνικά. Η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού και Ηπειρωτικού πολιτισμού είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Αν κλείσει ένας κύκλος με τους πιο ηλικιωμένους που αποτελούν τον συνδετικό ιστό και κρίκο, τι θα συμβεί στην συνέχεια.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Αυστραλία. Θα έλεγα ότι οι Ηπειρώτες παραμένουν ακόμη από τις πιο δυναμικές οργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουν τις Ομοσπονδίες, έχουν τους Συλλόγους τους.  Αυτό που χρειάζεται τώρα να γίνει  και μείς το έχουμε ήδη ξεκινήσει, είναι να αλλάξουν λίγο το «focus», το τι κάνουν αυτές οι οργανώσεις.

Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος? Τι πιστεύεται ότι πρέπει να γίνει?

Τα προβλήματα της Αμερικής είναι διαφορετικά από εκείνα της Ευρώπης. Στην  Αμερική το βασικό είναι να κρατηθούν αυτές οι οργανώσεις ζωντανές, και να προσελκύσουν περισσότερους νέους ανθρώπους. Ένα στοιχείο, όμως, που πρέπει να παντρέψουμε τώρα όλοι οι Ηπειρώτες είναι το οικονομικό θέμα.  Δηλαδή πως μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε την Ήπειρο, να φέρουμε  επενδύσεις, αλλά και το άλλο κομμάτι πως μπορούμε να βοηθήσουμε την Ήπειρο στο θέμα της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.

Μιλήσατε και για εξωστρέφεια…

Μάλιστα. Εμείς δίνουμε μεγάλη προτεραιότητα στο θέμα αυτό. Με την εμπειρία που έχουμε την επαγγελματική και εγώ σαν οικονομολόγος αλλά πέραν από αυτό και με τις διασυνδέσεις που έχουμε στο εξωτερικό να βοηθήσουμε τα παιδιά αυτά, τους νέους επιχειρηματίες, να βγούνε  και να μάθουνε τι σημαίνει εξωστρέφεια και καινοτομία.

Τα τελευταία δύο χρόνια το Παγκόσμιο Συμβούλιο υπήρξε υποστηρικτής των Οδύσσειων καινοτομιών οι οποίες έχουν να κάνουν με νεοφυείς επιχειρήσεις-τα λεγόμενα start-ups-.

Την εφετινή χρονιά ήμουν αξιολογητής στο πασίγνωστο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο του ΜΙΤ για ελληνικά start-ups στο παράρτημα της Ελλάδος. Υπήρχαν πενήντα (50) τέτοιες επιχειρήσεις που διακρίθηκαν αλλά δυστυχώς ούτε μια από την Ήπειρο.

Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ηπείρου? Τι έχει να προσφέρει? Ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ύπαρξη πολλών μικρών κτηνοτροφικών μονάδων και μονάδων παραγωγών αλλά η απουσία δύο-τριών μεγάλων. Οι μικρές αυτές μονάδες μόνες τους μπορούν να κάνουν την διαφορά στον ελλαδικό χώρο αλλά εκτός Ελλάδας δεν έχουν καμία τύχη.  Αν αυτές οι μεμονωμένες μονάδες ενωθούν υπό την σκέπη ενός  brand name, θα μπορέσουν  να πουλήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

Πως βιώνετε την κρίση σαν Έλληνας του εξωτερικού?

Θεωρώ πολύ λυπηρό και στενόχωρο το γεγονός ότι έχει επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι. Οι επιχειρήσεις πλήττονται ανεπανόρθωτα από τα capital controls αλλά το πιο βασικό είναι ότι η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία δέχονται μεγάλο πλήγμα. Επίσης, τεράστια είναι τα προβλήματα για τον τουρισμό, όχι τόσο πολύ την χρονιά που διανύουμε, όσο την επόμενη, το 2016.

Ποια είναι η εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό? Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με αρνητικά ως επί το πλείστον δημοσιεύματα και υποτιμητικά σχόλια. Οι Έλληνες που ζείτε στο εξωτερικό κατά πόσο επηρεάζεστε? Η απόσταση σας βοηθάει να δείτε τα πράγματα περισσότερα αποστασιοποιημένα?

Πάρα πολλοί Έλληνες έχουν συγγενείς εδώ στην Ελλάδα, έχουν κρατήσει πολύ στενές επαφές με τις ρίζες τους και ανησυχούν για την κατάσταση που έχουν διαμορφωθεί. Την πρώτη περίοδο της κρίσης, η Ελλάδα σχεδόν κάθε μέρα, βρισκόταν στο πρωτοσέλιδο των μεγαλύτερων Αμερικανικών εφημερίδων. Παρατηρήθηκε εν συνεχεία μια παύση, αλλά δυστυχώς τον τελευταίο χρόνο επανήλθαν και πάλι τα αρνητικά δημοσιεύματα.

Η κυρίαρχη αντίληψη που επικρατεί στον απλό κόσμο είναι ότι ευθύνονται οι πολιτικοί με τις παράλογες απαιτήσεις που έχουν από τους ξένους και ότι οι Έλληνες περνάνε καλά.

Είχατε κατά την διάρκεια της παραμονής σας στην Ελλάδα πολλές συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς. Θα θέλατε να μας πείτε με ποιους τρόπους έχει βοηθήσει το Συμβούλιο. Ξέρετε, στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα έχει κυριαρχήσει η άποψη ότι αυτές οι συναντήσεις γίνονται για τα μάτια του κόσμου και περισσότερο για δική σας προσωπική προβολή. Αντιμετωπίζεστε με περίσσια δυσπιστία και καχυποψία για τα κίνητρά σας.

Σας ευχαριστώ για την ερώτηση καθώς μου δίνεται η ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα.

Εμείς υποσχεθήκαμε-δεσμευτήκαμε ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να διαφημίσουμε τα Γιάννενα σαν υποψήφια πόλη για την πολιτιστική πρωτεύουσα, προκειμένου να ακουστεί το όνομα της πόλης αλλά και της Ηπείρου στα πέρατα της οικουμένης.

Αυτό που ακούτε και εσείς, φαντάζομαι κατά καιρούς, είναι «έχετε λεφτά, φέρτε επενδύσεις». Αυτό ηχεί ευχάριστα στα αυτιά κάποιον που μας κατηγορούν, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε ξένο επενδυτή να φέρει χρήματα στην Ελλάδα και αυτό διότι το νομικό πλαίσιο που διέπει την χώρα δεν είναι φιλοεπενδυτικό.

Εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να επηρεάζουμε κόσμο μέσα από τις επαφές και τις γνωριμίες μας, κυρίως στο κομμάτι του τουρισμού προκειμένου να προσελκύσουμε κόσμο από το εξωτερικό και να τους πείσουμε να επισκεφθούν την Ήπειρο.

Το πρώτο είναι το επικοινωνιακό κομμάτι που είναι πολύ σημαντικό. Εν συνεχεία, η απευθείας σύνδεση με τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού και σε αυτό μπορούμε να βοηθήσουμε με την επιρροή που ασκούμε.

Πρέπει να βγει μια πολύ απλή και στοχευμένη καμπάνια.

Επίσης, κάθε χρόνο γύρω στα 15-20 Ηπειρωτόπουλα έρχονται  από το εξωτερικό, και τα τελευταία χρόνια πολλά από αυτά είναι από την Αμερική, κάθονται  ένα μήνα στην Ήπειρο, μαθαίνουνε κάθε μέρα, για τέσσερις με έξι ώρες μάθημα ελληνικών στο πανεπιστήμιο και τα απογεύματα μαθαίνουνε χορούς και βλέπουνε τα αξιοθέατα της Ηπείρου. Είμαι σε θέση να σας πως ότι αυτό  το πρόγραμμα έχει τεράστια επιτυχία και απήχηση.

Τα παιδιά αυτά είναι οι καλύτερες πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Από τις συναναστροφές και τις συζητήσεις που έχετε όλα αυτά τα χρόνια με πολιτικούς στην Ελλάδα, ποια γνώμη και εντύπωση έχετε σχηματίσει? Τι πιστεύεται ότι φταίει και υστερούμε σε αυτούς τους τομείς που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση? Γιατί να μην υπάρχει, για παράδειγμα, μια ηπειρώτικη startup?

Ένας πολύ βασικός λόγος είναι η έλλειψη σύνδεσης των τμημάτων που δημιουργούνται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με την πραγματική οικονομία και την αγορά. Εγώ κατέθεσα τις προτάσεις μου στον Πρύτανη τον κ.Καψάλη.

Υπάρχει θέμα καθαρά δομικό –οργανωτικό. Επίσης υστερούμε πολύ σε τεχνογνωσία, ενώ απουσιάζει η βούληση και δεν εννοώ την βούληση ενός κόμματος, μίας παράταξης αλλά την σύμπραξη και την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Ο κοινός παρανομαστής όλων αυτών είναι ότι μας λείπει το vision, το όραμα.

Σε 3-4 στρατηγικά θέματα πρέπει να υπάρχει σύμπλευση, αλλιώς θα συζητάμε τα ίδια κάθε χρόνο και θα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο.

Πως βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα? Είστε αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε επιτέλους την κρίση?

Εκ των πραγμάτων, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Θεωρώ ότι πρέπει με κάθε κόστος και κάθε θυσία να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χαθούν όλα τα λεφτά επιδοτήσεων και τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Έχουν ξεπεραστεί τα κόμματα και ιδεολογίες. Ο κόσμος χρειάζεται κάτι νέο. Να τεθούν δύο-τρεις στόχοι και όλοι μαζί να δουλέψουμε πάνω σε αυτό και να προχωρήσουμε. Χρειάζεται να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Δήμου.

Δήμου: Και εγώ σας ευχαριστώ.

 

                              Σύντομο Βιογραφικό

Ο Χρυσόστομος Δήμου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ανόβερο Γερμανίας. Σε ηλικία 18 ετών και αφού είχε ολοκληρώσει την εγκύκλιο εκπαίδευση, ήλθε στην Ελλάδα για ανώτερες σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και Διοίκηση, στην Νομική Σχολή Αθηνών. Κατέχει επίσης τρεις μεταπτυχιακούς σπουδών, το ΜΒΑ (διεθνή διοίκηση επιχειρήσεων) από το Πανεπιστήμιο Σεφιλντ της Αγγλίας, το ΜΑ στην Ευρωπαϊκή Οικονομία απο το Πανεπηστήμιο Φούλντα της Γερμανίας καθώς και το PgD στην Διοικητική Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Μπράντφορντ της Αγγλίας.

Επαγγελματικά μετά την 6μηνη θητεία στο Στρατό για μία πενταετία εργάστηκε, σε πολύ νεαρή ηλικία, ως διευθυντής στα γραφεία της Γερμανίας, στην Εταιρία παιδικών Τροφών «Γιώτης».

Μετά τη Γιώτη μετεπήδησε σε διεθνή εταιρία Συμβούλων Επιχειρηςεων σε θέματα Στρατηγικής στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, από κει στην Κοπεγχάγη, στη Δανία. Για 21/2 χρόνια δούλεψε για μια μεγάλη εταιρία φωτιστικών, σε architecture light, από εκεί τον μετέθεσαν στο Σικάγο και τη Φλώριδα για δύο χρόνια.

Από την Αμερική πήγε στην Ελβετία όπου δούλεψε για δύο χρόνια στη Ζυρίχη και ακολούθως επέστρεψε στη Γερμανία στα κεντρικά του ομίλου ROTO FRANK όπου εργάζεται μέχρι και σήμερα, παγκοσμίως πρωτεύων στην παραγωγή μηχανισμών κουφωμάτων για παράθυρα και πόρτες. Είναι αποσπασμένος στην Αμερική ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των εταιριών που έχουν έδρα στην Βόρεια και Κεντρική Αμερική και Γενικός Διευθηντης της εν λόγω περιφέρειας.

Με τους Ηπειρώτες, ο κ. Δήμου, χρημάτισε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανίας από το 2003, μετά φτιάχτηκε η Ομοσπονδία της Ευρώπης μέχρι το 2009 (τρεις θητείες). Το 2009 λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων παρέδωσε τα ηνία της Ευρώπης και πήγε στην Αμερική, αφού προηγουμένως είχε χρησθεί επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρώπης.

Από το 2008 έχει αναλάβει πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών το οποίο ιδρύθηκε το 2005. Πρώτος Πρόεδρος υπήρξε ο κ. Γκατζογιάννης ο οποίος σήμερα έχει αναλάβει Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμερικής, προκειμένου να συμβάλει στην αναζωογόνηση της Ομοσπονδίας η οποία το τελευταίο διάστημα –όπως και όλες οι ομογενειακές οργανώσεις, για να είμαστε ειλικρινείς, έχουν τα προβλήματά τους.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

 

ΤΙΤΛΟΣ

Αναξιοποίητος πλούτος οι Έλληνες της διασποράς

 

Μεγάλες αλλαγές έγιναν σ’ αυτές τις δύο δεκαετίες και στην σύνθεση των Ελλήνων της Διασποράς. Εκτός του ότι ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά, δεκάδες Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές σε όλο τον κόσμο χαίρουν κορυφαίων διακρίσεων και πολλά άτομα προωθήθηκαν σε επιτελικές θέσεις μεγάλης επιρροής σε όλους τους σύγχρονους τομείς. Μερικοί αναμείχθηκαν με τα Ελληνικά πράγματα κατόπιν προσκλήσεως ή από ατομική, συχνά εθελοντική, πρωτοβουλία ή μέσω συλλογικών ενεργειών επιστημονικών και επαγγελματικών ομάδων. Υπήρξαν ακόμη και περιπτώσεις παρουσίας στο κοινοβούλιο Ελλήνων της διασποράς, με ταυτόχρονη επιστημονική δραστηριότητα στο εξωτερικό.

Δυστυχώς όμως ποτέ δεν υπήρξε ένας οργανωμένος σχεδιασμός και προγραμματισμός της χρησιμοποίησης αυτού του τεράστιου ανθρώπινου δυναμικού της ελληνικής διασποράς.

Είναι κρίμα ότι δυο από τις σημαντικότερες προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα για τη στήριξη και αξιοποίηση του απόδημου ελληνισμού, με τη δημιουργία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, θα πρέπει σήμερα να θεωρούνται πολυέξοδες αποτυχίες. Η αξιοποίηση της ελληνικής διασποράς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παραμένει ατελής και οι δυνατότητες εν πολλοίς ανεκμετάλλευτες σε αντιδιαστολή με άλλες ακόμη μικρότερες χώρες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *