Η διαδικασία για τα rapid test, πώς θα τα προμηθευτείτε

Share Button

Τη μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, με τρόπο που δεν επιβαρύνει το επιδημιολογικό φορτίο, και την παράλληλη ενίσχυση της πρόληψης κατά της πανδημίας με τη δωρεάν χορήγηση ενός rapid test ανά εβδομάδα για κάθε πολίτη της χώρας αποφάσισαν η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και η κυβέρνηση.

Δωρεάν ατομικά rapid tests για όλους από τα φαρμακεία

Τη δωρεάν χορήγηση ενός rapid test ανά εβδομάδα για κάθε πολίτη της χώρας ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος κατά την ενημέρωση για τη μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Τα μαζικά δωρεάν rapid test θα είναι άμεσα προσβάσιμα από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ. Έτσι θα μπορούσαν να γίνονται ακόμα και 10.000.000 τεστ την εβδομάδα.

Κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να παίρνει δωρεάν έως τέσσερα τεστ τον μήνα, ένα για κάθε εβδομάδα. Εκατομμύρια τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από τα τέλη του μήνα.

Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα αλλά θα μπορεί να τα κάνει ο καθένας μόνος του, στο σπίτι του, ελέγχοντας τον εαυτό του και την υγεία του, ενώ δεν θα δηλώνεται σε βάση δεδομένων, όπως γίνεται τώρα με τα rapid και τα μοριακά τεστ.

Ήδη, τα συγκεκριμένα self tests χρησιμοποιούνται στη Γερμανία και την Κύπρο, αλλά δεν διατίθενται δωρεάν. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να χορηγούνται δωρεάν ανά πολίτη τέσσερα το μήνα, αλλά όποιος θέλει θα μπορεί να αγοράζει και επιπλέον.

Το self-testing θα μπορεί με εύκολο τρόπο να δείχνει από το σπίτι το αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα.

Από τη στιγμή που ο πολίτης θα προμηθεύεται τα τεστ μέσω της αύλης συνταγογράφησης από τα φαρμακεία, θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα με το ειδικό στυλεό που θα υπάρχει στη συσκευασία από τον στοματοφάρυγγα ή ακόμα και το ρινοφάρυγγα για να κάνει το τεστ.

Η συσκευασία θα περιλαμβάνει και τον ειδικό ανιχνευτή του κορονοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου αυτός να δείξει το τελικό αποτέλεσμα, είτε θετικό είτε αρνητικό. Σε κάθε περίπτωση το self-testing από την στιγμή που θα κυκλοφορήσει θα λύσει τα χέρια των οικογενειών, έτσι ώστε αν κάποιος μέλος της βρεθεί θετικό να απομονώνεται γρήγορα είτε έχει συμπτώματα είτε όχι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *