Διακρατική Συνάντηση του Έργου BUSINESS WOMEN του προγράμματος LEONARDO στα Γιάννενα (+φώτο)

Share Button

DSC_0385_Στα Ιωάννινα, στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, πραγματοποιήθηκε η Διακρατική Συνάντηση του Έργου BUSINESS WOMEN του προγράμματος LEONARDO.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από οκτώ (8) χώρες:
• Γραφείο Απασχόλησης του Ajaccio-Κορσική (ΓΑΛΛΙΑ),ως επικεφαλής εταίρος
• Pro Gestion Partner-Γουαδελούπη(ΓΑΛΛΙΑ)
• Οργανισμός Κοινωνικής Ασφάλισης του Kocaeli II(ΤΟΥΡΚΙΑ)
• Περιφερειακό Κέντρο Ενημέρωσης του Trevisov(ΣΛΟΒΑΚΙΑ)
• METER Silesia spool S.R.O.(ΤΣΕΧΙΑ)
• Srachendienst Konstanz(ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
• Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Sommorrostro(ΙΣΠΑΝΙΑ)
• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ(ΕΛΛΑΔΑ)
Το έργο BUSINESS WOMEN έχει σκοπό να βελτιώσει τα συστήματα υποστήριξης και κατάρτισης των γυναικών που είναι επικεφαλής μιας επιχείρησης, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα αυτών των επιχειρήσεων, μέσα σε ένα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον.
Ειδικότερα στοχεύει στη:
1. Δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου «οικονομικής τεχνογνωσίας» ανοιχτού σε όλους με την υποστήριξη της δημιουργίας επιχειρηματικών λεσχών και τη δικτύωση αυτών.
2. Διευκόλυνση των γυναικών επιχειρηματιών ώστε να εργαστούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες μεταξύ τους. Αυτές οι ανταλλαγές αφορούν κυρίως τις διαδικασίες και τις μεθόδους παραγωγής.
3. Οργάνωση δράσεων με στόχο την βελτίωση της παραγωγής και της διάθεσης προϊόντων ποιότητας.
Στη Συνάντηση ,στην οποία συμμετείχαν γυναίκες των χωρών ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΤΣΕΧΙΑΣ, ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ-ΚΟΡΣΙΚΗΣ και ΕΛΛΑΔΑΣ, συζητήθηκε η πορεία του Προγράμματος, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές, ανταλλάχτηκαν εμπειρίες, και οργανώθηκε η επόμενη συνάντηση που θα γίνει στην Ισπανία για το κλείσιμο του προγράμματος.
Πολύ σημαντικό κομμάτι της πρώτης ημέρας απετέλεσε η ξενάγηση στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου από στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Η δεύτερη ημέρα της Συνάντησης ήταν αφιερωμένη σε επισκέψεις γυναικείων επιχειρήσεων τόσο στην περιοχή των Ιωαννίνων όσο και των Ζαγοροχωριών.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου – εταίρου του προγράμματος, ο οποίος και παρευρέθηκε στη συνάντηση, καλωσόρισε τις γυναίκες επιχειρηματίες και τους εκπροσώπους των φορέων των χωρών μελών του Δικτύου Στον χαιρετισμό του ανέφερε:
“Η Ήπειρος είναι μια περιοχή με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, με πολλές φυσικές ομορφιές και ανθρώπους δραστήριους και φιλόξενους που προσπαθούν πάνω απ’ όλα για τον τόπο τους.
Η Περιφέρεια Ηπείρου αποτελείται από τις Περιφερειακές Ενότητες των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας.
Σήμερα έχει πληθυσμό 336.856 κατοίκους και η παραγωγική της βάση αποτελείται από πλούσιο και ποιοτικό πρωτογενή τομέα, κτηνοτροφία, γεωργία, δάση και αλιεία.
Στον τομέα της μεταποίησης, οι κλάδοι με την μεγαλύτερη συμμετοχή είναι αυτοί των τροφίμων και ποτών με έμφαση στα μοναδικά τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα.
Στον τριτογενή τομέα η ανάπτυξη υπηρεσιών τουρισμού, παραθαλάσσιου, ορεινού, αθλητικού, θρησκευτικού και άλλων μορφών του, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.
Στις μέρες μας το δύσκολο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, με την οικονομική κρίση που περνάει η κοινωνία μας, ξεχωρίζουμε την πιο σημαντική επίπτωσή της που είναι η ανεργία. Η ανεργία, κυρίως των νέων και των γυναικών, πρόβλημα όλων των χωρών μας σήμερα, στην Περιφέρειά μας φθάνει σε ποσοστό μεγάλο, της τάξης του 27%.
Σ΄ αυτό το περιβάλλον, η Αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι μας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, στηρίζουμε και υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες γυναικών, συμμετέχοντας σε Δίκτυα και Συμπράξεις, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Στοχεύουμε στην παραπέρα ανάδειξη τοπικών ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων και ποιοτικών υπηρεσιών, τα οποία μπορούμε να ενισχύσουμε και να τα προβάλλουμε ως σήμα κατατεθέν της περιοχής μας.
Το έργο Business Women του προγράμματος LEONARDO, στο οποίο όλοι συμμετέχουμε ως εταίροι, έχει σκοπό την υποστήριξη των ανταλλαγών και των συνεργασιών μεταξύ γυναικών που είναι επικεφαλής επιχειρήσεων, μικρομεσαίων και πολύ μικρών στον τομέα της χειροτεχνίας, του τουρισμού και του εμπορίου.
Δίνει τη δυνατότητα, σε σας που συμμετέχετε να βρίσκετε κοινές λύσεις σε προβληματισμούς που έχουν σχέση με την ιδιαιτερότητα της περιοχής
Είμαι σίγουρος ότι μέσα απ’ την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και τεχνογνωσίας, θα έχετε την δυνατότητα να αντιμετωπίσετε με καλύτερο τρόπο τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά θέματα και τις επιδράσεις που μπορεί να έχουν στην επιχείρησή σας”.
Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο της ΙΒ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, κ. Σουέρεφ, για την φιλοξενία στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, και την ξενάγηση των καλεσμένων σε ένα αξιόλογο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Επιπλέον, ευχαρίστησε τις γυναίκες επικεφαλής επιχειρήσεων της περιοχής μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά και όσες συμμετείχαν, από Τουρκία, Τσεχία, Ισπανία και Γαλλία-Κορσική.
Ευχήθηκε καλή διαμονή στον τόπο μας, καλά και ουσιαστικά αποτελέσματα της Συνάντησης.
“Μέσα από αυτές τις ανταλλαγές, γινόμαστε όλοι μας οι καλύτεροι πρεσβευτές των χωρών μας”, είπε κλείνοντας το καλωσόρισμα.

 

DSC_0440_DSC_0338_

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *