Διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για νέους επιλέξιμους βοσκοτόπους

Share Button

ageladesΕλληνικό αίτηµα για δραστικό «κούρεµα» µέχρι και 100% σε πρόστιµα και καταλογισµούς που αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσό των 2,5 δις ευρώ κοµίζει στις Βρυξέλλες, η αποστολή του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, την ερχόµενη ∆ευτέρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Και µπορεί το «πνεύµα» του αιτήµατος αλλά και το ίδιο το αίτηµα να βασίζεται σε µια µαξιµαλιστική απαίτηση, όπως φάνηκε στη συνέντευξη Τύπου της περασµένης Πέµπτης που πραγµατοποιήθηκε στο κτήριο της οδού Αχαρνών, ωστόσο όπως λένε από το ελληνικό υπουργείο «όταν πας σε µια τέτοια διαπραγµάτευση, δεν µπορείς παρά να θέτεις τέτοιους στόχους».

«∆εν είµαστε σε θέση να αντέξουµε τα πρόστιµα και τους καταλογισµούς ύψους 2,5 δις ευρώ που µας έχουν επιβληθεί, παρά τη συµφωνία για αποπληρωµή τους σε βάθος πενταετίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, κατά την παρουσίαση των νέων προσώπων που θα στελεχώσουν τη διοικητική µηχανή του υπουργείου.

Συµπλήρωσε δε, ότι «είναι ανέφικτο, δεδοµένης της αδυναµίας που υπάρχει λόγω και της χρηµατοοικονοµικής κρίσης να κληθούν οι αγρότες να επιστρέψουν πίσω τα λεφτά». Μάλιστα, όπως συµπλήρωσε, «εξίσου ανέφικτη είναι και η ανάκτηση 465 εκατ. ευρώ για δάνεια που έλαβαν στο παρελθόν συνεταιρισµοί – φαντάσµατα», ενώ υπογράµµισε ότι πρόσφατα η χώρα µας πλήρωσε δόση 220 .000 ευρώ για πρόστιµα και καταλογισµούς.
Βέβαια, τόσο ο αρµόδιος αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου όσο και ο άρτι αφιχθείς γραµµατέας κοινοτικών πόρων, Χαράλαµπος Κασίµης, που θα συµµετάσχει στην αποστολή εµφανίστηκαν «κουµπωµένοι» σε σχέση µε την τύχη της απαίτησης που θα προβάλλουν στους Ευρωπαίους, αν και κανείς από τους δυο δεν παύει να ελπίζει ότι µπορεί να πείσουν την απέναντι πλευρά και να επιτύχουν κάποιο ποσοστό κουρέµατος.
Κύριο διαπραγµατευτικό επιχείρηµα του Βαγγέλη Αποστόλου, σε απόλυτη µάλιστα εναρµόνιση µε τη γενικότερη τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις συνοµιλίες µε τους δανειστές, αναµένεται να αποτελέσει το δόγµα του «ουκ αν λάβεις παρά του µη έχοντος», τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και αγροτών. Κάτι, που ωστόσο αντιβαίνει και πολύ µάλιστα στη λογική του «σπασίµατος» της καχυποψίας των Ευρωπαίων έναντι της χώρας µας, τόσο στο επίπεδο των αγροτικών θεµάτων, όσο και γενικότερα της ελληνικής πολιτικής. «∆εν µπορεί από τη µια να ζητάµε αποκατάσταση της σχέσης µας µε τους ευρωπαίους και άρση του κλίµατος καχυποψίας κι από την άλλη µε το που πάµε στο εξωτερικό να βάζουµε στο τραπέζι θέµατα διαγραφής χρεών», σηµειώνουν µε νόηµα και πολλή βάση παράγοντες του αγροτικού χώρου.

Σύµφωνα µε πληροφορίες,πάντως, ο κ. Αποστόλου δεν θα διστάσει να επικαλεστεί ακόµη και τεχνικά ζητήµατα που δυσκολεύουν την αποστολή ειδοποιητηρίων στους χιλιάδες Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι έτυχαν κάποιας ενίσχυσης στο παρελθόν, καθώς επίσης και το γεγονός ότι αρκετές συνεταιριστικές οργανώσεις που έλαβαν παλιότερα δάνεια, είτε δεν υπάρχουν είτε έχουν πάει σε εκκαθάριση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *