Διευκρινίσεις Γεωργαντά προς Γιόγιακα σχετικά με το προσωρινό ΑΜΚΑ για εμβολιασμό

Share Button

Χρήσιμες διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση του προσωρινού ΑΜΚΑ έδωσε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς απαντώντας σε σχετική Ερώτηση που είχε καταθέσει στις αρχές Απριλίου ο Βασίλης Γιόγιακας. Υπενθυμίζεται ότι το προσωρινό ΑΜΚΑ χορηγείται μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας emvolio.gov.gr ή των ΚΕΠ σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δεν διαθέτει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) με σκοπό τον προγραμματισμό του εμβολιασμού κατά του COVID-19, την έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού, την παραλαβή self test και την καταχώρηση του αποτελέσματός του καθώς και την έκδοση δήλωσης αποτελέσματος.

Στην απάντηση του Υπουργείου και τα σχετικά συνοδευτικά έγγραφα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ ή δελτίο αστυνομικής ταυτότητας υποβάλλουν αποκλειστικά      απευθείας αίτηση για τη χορήγηση του προσωρινού ΑΜΚΑ μέσω του emvolio.gov.gr χωρίς να χρειάζεται  να προσέλθουν στα ΚΕΠ. Η χορήγηση του προσωρινού ΑΜΚΑ πραγματοποιείται αυτόματα, χωρίς χρόνο         αναμονής.

Τα φυσικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν ΑΦΜ ή δελτίο αστυνομικής ταυτότητας για τη χορήγηση του         προσωρινού ΑΜΚΑ, υποβάλλουν αίτηση στα ΚΕΠ προσκομίζοντας Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς         ή Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης ή Διαβατήριο ή Προσωρινό/οριστικό τίτλο διαμονής ή άλλο εγγράφου              ταυτοποίησης, όπως η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης. Η χορήγηση του προσωρινού ΑΜΚΑ από τα ΚΕΠ       πραγματοποιείται, άμεσα, εκτυπώνεται, υπογράφεται από τον υπάλληλο του ΚΕΠ και δίνεται στον         δικαιούχο.

Για τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ στους πολίτες που προσέρχονται στα ΚΕΠ, δεν απαιτείται έλεγχος       νόμιμης διαμονής και γίνεται με την προσκόμιση όποιου ταυτοποιητικού εγγράφου προσκομίσει ο         πολίτης είτε βρίσκεται σε ισχύ, είτε όχι.

Δυνατότητα κλεισίματος ραντεβού μετά τη χορήγηση του προσωρινού ΑΜΚΑ υπάρχει, εφόσον      ενημερωθεί η πλατφόρμα εμβολιασμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες (περίπου 21 ημέρες) και  εφόσον         το φυσικό πρόσωπο ανήκει στην ομάδα που εμβολιάζεται την εκάστοτε χρονική περίοδο.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι μέχρι την 26/4/2021 είχαν απονεμηθεί, μέσω emvolio.gov.gr και ΚΕΠ, 6.327 προσωρινοί ΑΜΚΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *