Δηλώσεις Καχριμάνη για αποζημιώσεις από τις πλημμύρες, για αδειοδοτήσεις και βοσκοτόπους

Share Button

kaxrimanis-alexΣε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στη συνάντηση εργασίας που έγινε χθες στην Αθήνα για το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και σε ζητήματα αποκατάστασης των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ήπειρο.
Αναλυτικά:
Στη συνάντηση για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία μετείχε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κ. Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλεξ. Καχριμάνης, ως υπεύθυνος της ΕΝΠΕ για τα αγροτικά θέματα, οι Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση και τους τομείς που θα αναλάβουν οι Περιφέρειες.
Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλeξ. Καχριμάνης, η συνάντηση έγινε σε κλίμα συνεργασίας. Οι Περιφέρειες επανέλαβαν το αίτημά τους για τη διαχείριση εκ μέρους τους τουλάχιστον του 30% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (όπως για αυτό είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση). «Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα το διαχειρίζονταν το Υπουργείο και υπήρχε τεράστια ένσταση από τις Περιφέρειες γιατί αυτό απέτυχε. Η προηγούμενη κυβέρνηση μας είχε δώσει το 30% του προγράμματος. Χτες συνεχίστηκε η συζήτηση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, με τις Ε.Δ.Α. και με εκπροσώπους της ΕΝΠΕ. Σε αυτή από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ειπώθηκε πως η εκχώρηση πόρων μπορεί να φτάσει και στο 40%».
Οι τομείς που προτείνονται προς υλοποίηση του Προγράμματος από τις Περιφέρειες είναι: Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης Γεωργικής και Κτηνοτροφικής κατεύθυνσης, Αναδασμοί («για να μπορέσουν να προχωρήσουν αναδασμοί στην χώρα”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης), αρδευτικά έργα, μεταποίηση τοπικών προϊόντων και θεμάτων που έχουν σχέση με το περιβάλλον, αγροτική και δασική οδοποιία, και το LEADER το οποίο πρόκειται να ενσωματωθεί με τα ΟΠΑΑΧ και γενικά προγράμματα «που αφορούν την καινοτομία σε όλους αυτούς τους τομείς τις αγροτικής ανάπτυξης».

Για αδειοδοτήσεις- βοσκοτόπους

«Επίσης, – συνέχισε ο Περιφερειάρχης- συζητήσαμε ζητήματα αδειοδότησης εγκαταστάσεων ή μετατροπή εκτάσεων που ήταν αγροτικές αλλά στη συνέχεια καλύφτηκαν από πουρνάρια. Ενώ υπάρχει νομοθεσία, ζητάνε τελεσίδικη απόφαση χαρακτηρισμού μιας έκτασης, που μεταθέτει τις όλες επεμβάσεις σε μια 15ετία! Ακόμη, ζητήσαμε οι πληρωμές, (εκτός από τις επιδοτήσεις των αγροτών), να περνάνε από τa Περιφερειακά Ταμεία και όχι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς διαπιστώνονται μεγάλες καθυστερήσεις.
Στο ζήτημα των βοσκοτόπων ζητούνται από τους κτηνοτρόφους τοπογραφικά, τα οποία όμως σε ορισμένες περιοχές είναι δύσκολο να υλοποιηθούν γιατί δεν ξέρουμε αν στο γενικότερο διαχειριστικό σχέδιο των βοσκοτόπων ποιές εκτάσεις θα είναι επιλέξιμες. Θεωρώ ότι ήταν βεβιασμένη αυτή η ενέργεια, όταν δεν είναι δεδομένα ακόμα τα συστήματα της διαχείρισης των κτηνοτροφικών χώρων. Υπάρχει μια μόνιμη επαφή με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Αποστόλου. Αν όλοι αφουγκραστούν τα προβλήματα, θα φτιάξουμε πρωτογενή τομέα επιτέλους στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στις καταστροφές που έγιναν στην περιοχή της Λάκκας Σουλίου και ειδικότερα στον υπό κατασκευή οδικό άξονα Τύρια- Σιστρούνι σημείωσε ο κ. Καχριμάνης:
«Γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια για να προχωρήσει το έργο. Αυτή τη στιγμή προχωράμε για να μπορέσουμε να δώσουμε μια σύνδεση και στο χωριό Ζωτικό. Από τις λίγες πιστώσεις που έχουμε λάβει για το 2015, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει τίποτε για τις καταστροφές, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο στην περιοχή. Φανταστείτε με τέτοιες αστάθειες που έχουν τα εδάφη, να είχαμε εντάξει το συγκεκριμένο έργο στο ΕΣΠΑ και όχι σε πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από εθνικούς πόρους, σε τι περιπέτεια θα είχε μπει η Περιφέρεια αλλά και όλος ο κόσμος που ασχολείται με το έργο. Τώρα θα αναγκαστούμε, μετά από πρόταση του ΙΓΜΕ, μετά τη διακλάδωση του Ζωτικού να αλλάξουμε χάραξη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για τη συνεργασία στο έργο, ώστε να δοθεί ένα αποτέλεσμα που σιγά -σιγά αλλάζει την τύχη της περιοχής».

Περί αποζημιώσεων

Σε ερώτηση για το ζήτημα της καταβολής των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που σημειώθηκαν συνολικά στην Ήπειρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο κ. Αλεξ, Καχριμάνης σημείωσε: «Από ότι μας ενημέρωσαν πιθανότατα και σήμερα να δοθούν ορισμένα χρήματα μέσω του ΕΛΓΑ. Δεν έχουν προχωρήσει τα θέματα που αφορούν τον οικιακό εξοπλισμό και οι αποζημιώσεις των 500 ευρώ. Εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση στην Ήπειρο έχουμε δώσει όλα τα αιτήματα με τα τεχνικά δελτία για να ανταποκριθούν είτε οι εταίροι μας είτε το ελληνικό κράτος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *