Δήλωση της Άννας Στεργίου για την υποψηφιότητά της στη Θεσπρωτία με το ΣΥΡΙΖΑ

Share Button
Πριν από λίγο καιρό δέχτηκα την τιμητική πρόταση από συντοπίτες μας Θεσπρωτούς να είμαι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Αυτή η απόφαση ωρίμασε κι επικυρώθηκε από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κι από τον πρόεδρό μας Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Αποδέχομαι με μεγάλη χαρά και συναίσθηση της ευθύνης την τιμή να είμαι υποψήφια για τις βουλευτικές εκλογές για τον νομό Θεσπρωτίας με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Έναν νομό, ο οποίος έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, εκπληκτικές ομορφιές, καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και μεγάλα προβλήματα.
Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Ζούμε σ΄ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Η πράσινη και η ψηφιακή τεχνολογία αλλάζουν όλα όσα ξέραμε στην καθημερινότητα και την εργασία μας.
Τα ελληνικά νοικοκυριά, μέσα από μία δεκαετή κρίση, κινδυνεύουν μέσα από πλειστηριασμούς, να χάσουν ό, τι έχτισαν γενιές και γενιές. Το κράτος Δικαίου κι η πολιτική ζωή έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα απ΄ το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Η τελευταία απογραφή έδειξε μία νέα πληθυσμιακή κατάρρευση της Θεσπρωτίας και της Ελλάδας γενικότερα. Νέα παιδιά δεν επέστρεψαν για να δουλέψουν και να ζήσουν στον τόπο τους. Γιατί ο τόπος τους γι΄ άλλη μία φορά δεν μπορούσε να τους προσφέρει αξιοπρεπή εργασία και προοπτική.
Η Ηγουμενίτσα είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ηπείρου που δεν έχει τριτοβάθμια εκπαιδευτική δομή. Το λιμάνι της πόλης πωλείται. Το νοσοκομείο Φιλιατών φυλλοροεί από βασικές ειδικότητες. Οι αγρότες της Παραμυθιάς έμειναν χωρίς ρεύμα και δεν μπορούν να ποτίσουν. Οι αγρότες του κάμπου της Βρυσέλλας είδαν για πολλοστή φορά τα χωράφιά τους να πλημμυρίζουν. Η κτηνοτροφία στην Ήπειρο ζει μαύρες μέρες. Πρόσφατα εν κρυπτώ μπήκαν οι βάσεις για ανεμογεννήτριες στη Μουργκάνα, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή συζήτηση, παρά την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας.

Σήμερα, η πολιτική βάλλεται από παντού. Ο πολιτικός έχει χάσει την αξιοπιστία του. Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απαρτίζεται από άξια και δυναμικά στελέχη.
Η καθιέρωση ενός άλλου μοντέλου πολιτικού, ο οποίος θα συζητά τα συλλογικά προβλήματα, θα συναντά τους εκπροσώπους φορέων, θ΄ ακούει και θα προτάσσει λύσεις κι αναπτυξιακή στρατηγική είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.
Δηλώνω πως θα είμαι δίπλα σε κάθε Θεσπρωτό πολίτη, σε κάθε νέο, γυναίκα, ηλικιωμένο, εργαζόμενο, αγρότη, κτηνοτρόφο, ιχθυοκαλλιεργητή, έμπορο, επαγγελματία, απόδημο και παρούσα σε κάθε συμπολίτη που αντιμετωπίζει θέματα κοινωνικού αποκλεισμού, δίπλα σε κάθε συλλογικότητα, που έχει αιτήματα, που είναι λογικά και υλοποιήσιμα.
Σας καλώ σε συστράτευση για τη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων.
Καλό αγώνα, για μία Θεσπρωτία, που αξίζουμε.
Καλό αγώνα για να ξαναγυρίσει το χαμόγελο στα χείλη μας.
Καλό αγώνα για να επιστρέψει η δημοκρατία στον τόπο, που τη γέννησε.
Άννα Στεργίου, δημοσιογράφος – συγγραφέας
Υποψήφια ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας για τον νομό Θεσπρωτίας
* Η Άννα Στεργίου γεννήθηκε το 1972. Είναι κόρη του αείμνηστου Ιωάννη Στεργίου, από το Νεροχώρι Φιλιατών, που διατέλεσε πρόεδρος της αδελφότητας και πρόεδρος επί τρεις θητείες των Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης – Παλαιού Φαλήρου κι η μητέρα της είναι Μικρασιατικής καταγωγής.

Σπουδές: Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1990-94) και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά μάστερ στην Κοινωνιολογία της Ενέργειας και την Ψηφιακή Κοινωνιολογία (2020-22). Μιλά αγγλικά και γερμανικά.
Εργασία: Έχει εργαστεί πάνω από 20 χρόνια στην ιστορική εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», σε περιφερειακές κι αγροτικές εφημερίδες και περιοδικά ειδικά ή ποικίλης ύλης, ραδιοφωνικούς σταθμούς κι ιστοσελίδες. Ασχολήθηκε ως διαπιστευμένη συντάκτρια με θέματα ναυτιλίας, αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, υγείας, περιβάλλοντος και τουρισμού και με θέματα αποδήμων. Το άρθρο της «Ο πόνος του εχθρού έσβησε το μίσος» το 1999 στην Ελευθεροτυπία αναδημοσιεύτηκε σε πολλές ξένες εφημερίδες της Ευρώπης και των ΗΠΑ ενώ είναι σημείο αναφοράς και σε διδακτορικές διατριβές. Το 2016 διαπιστεύτηκε στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ. Έκτοτε έχει εργαστεί ως υπεύθυνη Τύπου ελληνικών επιχειρήσεων και του επιστημονικού φορέα της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας των Ελλήνων παραγωγών γάλακτος.
Συγγραφικό έργο: Στα ελληνικά γράμματα εμφανίζεται πρώτη φορά με τον πρόλογο στο cd της Ομοσπονδίας Μουργκάνας: «Τραγουδώντας τη Γη του Πύρρου» με το ποίημα «Ανοίγω τα μάτιά μου» (2000) σε μουσική Γιώργου Βρακά. Η Άννα Στεργίου έγραψε κι εκφώνησε το ποίημα «Δεν είμαι εγώ μήτε θνητή, μήτε θεά», σε μουσική συνοδεία από τον Δόκιμο Χαραλάμπους. Είναι ο πρόλογος στο 2ο cd της Ομοσπονδίας Μουργκάνας το 2009 με τίτλο: «Δεκαέξι λησμονημένα θεσπρωτικά τραγούδια». Μαντινάδες της καταχωρήθηκαν στον συλλεκτικό, συλλογικό τόμο της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδιού υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης (2019).
Έχουν εκδοθεί συνολικά 5 βιβλία της κι αναμένονται κι άλλα υπό έκδοση.
Βιβλία για παιδιά: Συγγραφή κι εικονογράφηση δυο παιδικών βιβλίων με τίτλο: «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας. Η κλοπή των λαγηνιών από το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας» (Μάρτιος 2022) και «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας. Το κυνήγι των λαθρέμπορων ζώων στην Κένυα» (Οκτώβριος 2022), αμφότερα από τις εκδόσεις Κομνηνός. Αναμένονται και νέες εκδόσεις για τα παιδιά.
Βιβλία για Ενήλικες: Για το πρώτο της βιβλίο «Τα μάτια του φόβου» εκδόσεις Λιβάνη (2004) έχει λάβει βραβείο από τον Σύνδεσμο Γυναικών Ηπείρου κι ανακηρυχθεί Γυναίκα της Χρονιάς της Θεσπρωτίας. Ακολούθησε το βιβλίο «Τάσος Χαλκιάς: το φύσημα του θεού» εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη (2014), που ανακηρύχθηκε από δυο διαφορετικές ιστοσελίδες στα καλύτερα βιβλία της χρονιάς. «Η Κυρά του Δράκου», εκδόσεις Κομνηνός (2022) είναι ο τελευταίο της βιβλίο για ενήλικες ενώ αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία: «Κοινωνικές Ανισότητες στον Πράσινο και Ψηφιακό Καπιταλισμό», πάλι από τις εκδόσεις Κομνηνός.
Οικογενειακή κατάσταση: Έχει έναν γιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *