Η Δήμαρχος Σουλίου για την Παγκόσμια ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Share Button

gunaikaΤιμώντας την Παγκόσμια ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών ο Δήμος Σουλίου διοργάνωσε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου εκδήλωση στο Θέατρο Καρκαμίσι που περιελάμβανε μεταξύ άλλων Θεατρικό Δρώμενο από την ομάδα «ΘΕΑΤΟ», την προβολή της ταινίας «Αρκετά» με την Τζένιφερ Λόπεζ και σχολιασμό-συζήτηση.

Το παρών έδωσε και η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη Μπότση.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας της κα. Μπραϊμη.

”Είναι κάθε πράξη ή απειλή πράξης βίας που συνδέεται με το φύλο και οδηγεί ή ενδέχεται να οδηγήσει σε σωματικές, σεξουαλικές, ψυχολογικές βλάβες ή σε ταλαιπωρία της γυναίκας. Θύματα βίας γίνονται γυναίκες διαφόρων ηλικιών, φύλων μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου. Η ανοχή στην άσκηση βίας ή την απειλή βίας, πλήττει το βιοτικό επίπεδο, την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των γυναικών.
Δεν μπορώ να πω πολλά γι’ αυτό το θέμα, γιατί με πληγώνει βαθύτατα τόσο ως γυναίκα και μητέρα όσο και ως σκεπτόμενο άνθρωπο.
Θλίβομαι πραγματικά, που όχι μόνο σε μη-αναπτυγμένες κοινωνίες, αλλά και στις πρότυπες κοινωνίες του δυτικού κόσμου υπάρχουν φαινόμενα γυναικείας κακοποίησης.
Δίπλα σας και δίπλα μου υπάρχουν γυναίκες που κακοποιούνται, που εξευτελίζονται, πάσχουν αλλά δεν μιλούν λόγω φόβου ή των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και αβοήθητες αντιμετωπίζουν το προσωπικό τους μαρτύριο.
Η γυναίκα το σύμβολο της μητρότητας και η αιτία γέννησης τόσων ανθρώπινων ζωών, το διαχρονικό θύμα του σεξισμού, θα πρέπει να προστατευτεί και να τιμηθεί όπως της αρμόζει και όχι να κακοποιείται και να σπιλώνεται ατιμωτικά και ανήθικα όπως γίνεται σε πολλές των περιπτώσεων!
Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είτε αυτό προκύπτει στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή.
Οι στατιστικές είναι αμείλικτες:
1 στις 10 γυναίκες δηλώνει ότι βίωσε κάποια μορφή βίας από ενήλικα πριν τα 15.
1 στις 10 γυναίκες έχει υποστεί κάποια μορφή βίας από την ηλικία των 15 ετών και πάνω.
1 στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού.
1 στις 5 γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή και σεξουαλική βία από τον νύν ή τέως σύντροφο.
Ωστόσο μόλις 14% των γυναικών κατήγγειλαν στην αστυνομία σοβαρά περιστατικά βίας από στενό ή μη σύντροφο
και μερικές ακόμη …
7 στις 10 γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης είναι δευτεροβάθμιας ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης .
6 στις 10 βρισκόταν σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση
Όσο για το προφίλ των δραστών περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ μόλις 1 στους 10 είναι άνεργοι.
Συμπέρασμα ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ανεξάρτητη από μορφωτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Όπως ένας ακόμα μύθος είναι ότι οφείλεται στην κατάχρηση αλκοόλ ή και ναρκωτικών.
Είναι επίσης σαφές ότι παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις η βία κατά των γυναικών σπάνια τιμωρείται.
Η δήθεν προστασία του θεσμού της οικογένειας και η προσέγγιση που μετατρέπει το έγκλημα της κακοποίησης σε οικογενειακή υπόθεση συμβάλλουν στη διατήρηση της σιωπής και τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης.
Από τη μια η πολιτεία που κωφεύει (αφήνοντας στο έλεος και τις όποιες ελάχιστες δομές στήριξης των θυμάτων) και από την άλλη η κοινωνία που κλείνει τα μάτια .
Καιρός λοιπόν να σπάσει η σιωπή, η ενδοοικογενειακή βία και η σεξουαλική κακοποίηση συχνά αποκαλούνται “γυναικεία θέματα”. Αυτά όμως τελικά είναι εγγενώς αντρικά, καθώς οι βίαιες συμπεριφορές συνδέονται με τους ορισμούς του ανδρισμού.
Ένα κάλεσμα λοιπόν για όλους μας, γυναίκες και άνδρες να φωνάξουμε στην απαράδεκτη συμπεριφορά και να γίνουμε ηγέτες της αλλαγής.
Εύχομαι μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, τα θέματα να μειώνονται, να λιγοστεύουν τα φαινόμενα κακοποίησης και οι σημερινές κοινωνίες να ενδιαφερθούν ουσιαστικά για την επίλυση και εξάλειψη της βίας.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *