Η Δημοτική Αρχή “πέταξε την μπάλα στην εξέδρα” για το θέμα της δικαστικής προσφυγής από εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς

Share Button

Η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας για το θέμα της δικαστικής προσφυγής από εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς για τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και οι κατηγορίες για λαϊκισμό και ανευθυνότητα που απευθύνει προς τους Δημοτικούς Συμβούλους που είχαν αντίθετη άποψη υπερβαίνει κάθε προηγούμενο.

Κατ΄ αρχήν, οι βαρύγδουπες δηλώσεις περί σεβασμού στους πολίτες, στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, στην ίση αντιμετώπιση του συνόλου των συμβασιούχων, στην οικονομική κατάσταση του Δήμου και στην κείμενη νομοθεσία είναι άνευ αντικειμένου και εκτός θέματος.
Το θέμα της συζήτησης ήταν ένα και μοναδικό: Να βεβαιωθεί ότι οι 26 συμβασιούχοι εργάζονται επί πολλά και συναπτά έτη στις εν λόγω προνοιακές δομές, με διαδοχικά ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αποτελεσματική λειτουργία των δομών. Επίσης να βεβαιωθεί το γεγονός ότι αν και η τυπική μορφή της απασχόλησής τους παρέμεινε πάντα η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, με δεδομένο ότι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους επί πολλά συνεχόμενα έτη, μέσω της σύναψης αλλεπάλληλων συμβάσεων στους ίδιους φορείς και υπό παρόμοιες εργασιακές συνθήκες προκύπτει ότι η μακρόχρονη υπηρεσία τους καλύπτει ανάγκες των φορέων, που διαθέτουν τα χαρακτηριστικά της μονιμότητας και σταθερότητας και όχι εποχιακές, επείγουσες και έκτακτες ανάγκες.
Το Δ.Σ. μπορεί να βεβαιώσει τα ανωτέρω, γιατί απλούστατα είναι αληθή. Τόσο απλά είναι τα πράγματα και τόσο ξεκάθαρη ήταν η πρόταση των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Τα υπόλοιπα, δηλαδή αν μπορούν να μετατραπούν οι συμβάσεις από αορίστου σε ορισμένου χρόνου, θα τα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη, λαμβάνοντας υπόψη την προαναφερόμενη αντικειμενική κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία έτη και όχι ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος έσπευσε αυθαίρετα να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της κρίσης των δικαστηρίων.

Η πραγματικότητα είναι μια και μοναδική: η παράταξη του κ. Δημάρχου αντί της αλήθειας, προτίμησε να «πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα» με μια απόφαση που παραπέμπει το θέμα στην ΚΕΔΕ, το ΥΠΕΣ και σε άλλους αναρμόδιους. Αντί να ομολογήσει την πραγματικότητα, να σεβαστεί τους εργαζόμενους και να εμπιστευτεί τη δικαιοσύνη, προτίμησε να υπεκφύγει με αστήρικτες δικαιολογίες.

Αλλά δεν μας προκαλεί πλέον εντύπωση, αφού αυτή φαίνεται να είναι πάγια τακτική της … «υπεύθυνης» Δημοτικής Αρχής. Το ίδιο έπραξε και με το θέμα της … «παραχώρησης» του κτηρίου της πρώην σπουδαστικής εστίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Γνωρίζοντας ότι η παραχώρηση δεν έβρισκε νομικό έρεισμα, εξέδωσε απόφαση υπό όρους, οι οποίοι στην ουσία είναι αδύνατο να εκπληρωθούν.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με το οποίο απορρίπτει μεν σχετική προσφυγή εναντίον της απόφασης του Δήμου, χωρίς όμως να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης, γιατί κρίνει ότι ηαπόφασηαυτή αποτελεί έκφραση απλής γνώμης σε αρχικό στάδιο, σε καμία περίπτωση δεν είναι εκτελεστή απόφαση παραχώρησης, δεν δεσμεύει το Δήμο, δεν δημιουργεί υποχρεώσειςαφού δεν εξουσιοδοτεί για την υπογραφή σχετικού συμβολαίου. Άλλη μια «στραβοκλοτσιά» της Δημοτικής Αρχής που συνιστά εμπαιγμό της ΕΛΑΣ, καθώς στην πράξη το κτήριο πολύ απλά δεν έχει παραχωρηθεί.

Παναγιώτης Β. Νταής
Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *