Δύο μισέλληνες κι ένας φιλέλληνας έφυγαν από τη ζωή

Share Button

Γράφει ο Ηλίας Βεζδρεβάνης

Πρόσφατα «έφυγαν’ από τη ζωή τρείς προσωπικότητες Διεθνούς ακτινοβολίας, κύρους, επιρροής και απήχησης. Με τις συμπεριφορές και τις πράξεις των ωφέλησαν ή εζημίωσαν την ανθρωπότητα και φυσικά και την Ελλάδα.

Πρόκειται για τους:
1. Χένρυ Κίσινγκερ, 100 ετών
2. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, 81 ετών
3. Ζάκ Ντελόρ, 96 ετών

Από τους ανωτέρω οι δύο πρώτοι έδειξαν τον βαθύ και ακραίο ΜΙΣελληνισμό τους, ενώ ο τρίτος έδειξε εμπράκτως και με σοβαρότητα τον ξεκάθαρο Φιλελληνισμό του. Θα προβούμε σε σύντομες αναφορές και στους τρείς, που πλέον ανήκουν στην Ιστορία.
…Και αρχίζουμε με τον πρώτο, τον ΜΙΣέλληνα Χένρυ Κίσινγκερ

1. ΧΕΝΡΥ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ
Πρόκειται για τον Αμερικανό-Εβραίο Υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ και «μόνιμο» Σύμβουλο της Αμερικανικής Διπλωματίας. Υπήρξε πρωταγωνιστής του Ψυχρού Πολέμου με όπλα τη ραδιουργία, την ψυχρότητα, την κυνικότητα, την έλλειψη του κάθε δισταγμού για οποιαδήποτε ωμότητα «ήταν προσωποποίηση του απόλυτου κακού». Υπήρξε ο άνθρωπος, που οδήγησε του Αμερικανούς Προέδρους -κυρίως- και διάφορους άλλους στους βομβαρδισμούς της Καμπότζης, στους χιλιάδες νεκρούς του Ανατολικού Τιμόρ, στη Δικτατορία του Πινοσέτ, τη δολοφονία του εκλεγμένου Προέδρου της Χιλής Αλλιέντε, στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, στον πόλεμο του Ιράκ και πολλές, άλλες, απάνθρωπες συμπεριφορές.
… Βέβαια δεν παρέλειψε να εγκληματήσει και κατά της Ελλάδος με την ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Από τη μια πλευρά υποσχόταν στον ανόητο Ιωαννίδη την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και από την άλλη άφηνε τον Τουρκικό Αττίλα να καταλαμβάνει το 38% της Κύπρου!

Άλλωστε η «γνώμη» του Κίσινγκερ για την Ελλάδα ήταν η ακόλουθη:

« Ο Ελληνικός λαός είναι ατίθασος (δυσκολοκυβέρνητος) και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις Πολιτιστικές ρίζες. Τότε ίσως συνετιστεί. Εννοώ δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και πολιτιστικά αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητα του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει. Έτσι ώστε να πάψει να μας παρενοχλεί, στην περιοχή των Βαλκανίων, και της Ανατολής, των τόσο σημαντικών για τα συμφέροντα των ΗΠΑ…»

Χένρυ Κίσινγκερ
(Πρώην Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ)
Εδημοσιεύθη στο «Βήμα της Κυριακής», 31-8-1997
και στην «Καθημερινή», 24-8-1997
… Βέβαια κάτω από την πίεση του Ελληνισμού των ΗΠΑ προσπάθησε να «μαζέψει» τις ανωτέρω κακοήθειες, αλλά η Ιστορία κατέγραψε αυτές!!!

2. ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΪΜΠΛΕ
Υπήρξε Γερμανός Πολιτικός, επί πολλά χρόνια Βουλευτής και Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Η γνώμη του Σόϊμπλε τόσο στη Γερμανική Πολιτική, όσο και στα τεκταινόμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν βαρύνουσα.
Είναι αλήθεια ότι η Οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα από το 2007 άρχισε να βαδίζει προς τη χρεοκοπία και το 2009 η Ελλάδα ήταν μια χρεοκοπημένη χώρα. Τότε ο Σόϊμπλε με τον ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΣΜΟ στην καρδιά του είπε και έπραξε τα χειρότερα για την Ελλάδα. Αυτός ο κυνικός άνθρωπος μέσα από την κακοψυχία του χαρακτήρισε τους Έλληνες «Τεμπέληδες» πρόσβάλοντας ένα ολόκληρο έθνος, αναγκάζοντας τον τότε Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας αείμνηστο ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ να διαμαρτυρηθεί έντονα για τον υβριστή των Ελλήνων. Αυτός ο «σπουδαίος» Γερμανός δεν πληροφορήθηκε -τουλάχιστον- ότι 400.000 Έλληνες δούλεψαν σκληρά και με αποδοχές «ανειδίκευτου εργάτη» και υπήρξαν -μαζί με άλλους μετανάστες- οι δημιουργοί του Γερμανικού Οικονομικού θαύματος;

Εάν οι Έλληνες ήταν «τεμπέληδες» θα τους κρατούσαν στις Γερμανικές Φάμπρικες; Και θα ανανέωναν -πριν λήξουν- τις συμβάσεις εργασίας; Και εκτός από την εκστομισθείσα ΥΒPI κατά των Ελλήνων για το, υποτίθεται, καλό μας εζήτησε την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ με μια -μικρή- αποζημίωση ελεημοσύνης από έναν άνθρωπο που μόνο ελεημοσύνη δεν γνώριζε η κυνική καρδιά του.
… Και όταν, με την παρέμβαση τόσο της Γερμανίδας Πρωθυπουργού ΜΕΡΚΕΛ όσο και των φιλικών προς την Ελλάδα, Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ο Σόϊμπλε έκανε «πίσω» και πρότεινε (επέβαλλε) Μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα, που ούτε δίκαιες, ούτε αναγκαίες, ούτε αποτελεσματικές ήταν και ταλαιπώρησαν τους Έλληνες επί 10 χρόνια με θλιβερά -και σήμερα-… «υπόλοιπα»!
… Με αναίδεια, αυθάδεια και κακοήθεια 100 πιθήκων είχε εκστομίσει το αμίμητο: «Οι Έλληνες κάποτε θα μου στήσουν άγαλμα»!!!
…Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αλλά αμφιβάλουμε αν οι συμπατριώτες του πράξουν αυτό, καθόσον λίγο πριν να φύγει από τη ζωή πρόλαβε να δει την καταρρέουσα οικονομία της πατρίδος του χάρι και των οικονομικών νουθεσιών του.
…Και βέβαια ο αποθανών «δεδικαίοται» αλλά η ιστορία δεν έχει συναισθηματισμούς. Καταγράφει την αλήθεια. Και ο μεγάλος Γάλλος Φιλόσοφος και συγγραφέας ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ λέγει: «Στους ζωντανούς χρωστάμε σεβασμό και στους νεκρούς χρωστάμε όλη την αλήθεια».

3. ΖΑΚ ΝΤΕΛΟΡ
Πολλοί προσπάθησαν για την ενοποίηση της Ευρώπης, αλλά τα «πρωτεία» ανήκουν στον Γάλλο Τεχνοκράτη ΖΑΚ ΝΤΕΛΟΡ.
Ως Τεχνοκράτης Υπουργός Οικονομικών ο Ντελόρ, ύστερα από τα αποτυχημένα Σοσιαλιστικά πειράματα του Γάλλου Προέδρου ΜΙΤΕΡΑΝ βοήθησε στη σταθεροποίηση της Γαλλικής Οικονομίας και ύστερα εκλήθη να υπηρετήσει την Ευρωπαϊκή Ιδέα. Ο Ντελόρ επήρε στα χέρια του το πηδάλιο της Ε.Ε. και επί 10 χρόνια (1985-1995) μαζί με το Γερμανό Πρωθυπουργό ΚΟΛ και το Γάλλο Πρόεδρο ΜΙΤΕΡΑΝ οδήγησαν την Ευρώπη στη σημερινή φυσιογνωμία της. Ο Ντελόρ ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα ήταν ένας σπάνιος Διανοητής.

Την ίδια εποχή ο ΝΤΕΛΟΡ συγκρούσθηκε με τη δυναμική Αγγλίδα Πρωθυπουργό, καθ’ όσον αντιπροσώπευαν δυο διαφορετικούς κόσμους οι δύο αυτές προσωπικότητες. Ο ΝΤΕΛΟΡ ήταν κάθετος υπέρμαχος της Ενοποίησης της Ευρώπης, ενώ η ΘΑΤΣΕΡ είχε και …. «αστερίσκους», που αργότερα οδήγησαν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο από τη ΖΩΝΗ του ΕΥΡΩ.
Με την Ελλάδα οι σχέσεις του ΝΤΕΛΟΡ δεν ήταν πάντοτε ανέφελες, αλλά ως αφοσιωμένος στο στόχο του έπραττε ότι ήταν χρήσιμο για την Ελλάδα και με τα περίφημα «ΠΑΚΕΤΑ ΝΤΕΛΟΡ» η Ελλάδα εισέπραξε μεγάλα χρηματικά ποσά και αντιμετώπισε προβλήματα σε διάφορους τομείς.
Πολλές φορές, ως χώρα, φέραμε τον ΝΤΕΛΟΡ στα όρια της αντοχής του, αλλά μας αντιμετώπισε με υπομονή, κατανόηση και σεβασμό στην κρατική μας οντότητα. Έδειξε με την όλη συμπεριφορά του τον φιλελληνισμό του εμπράκτως.
Είχα την τιμή, την τύχη και την ΕΥΘΥΝΗ να συνεργασθώ με τους Συνεργάτες του Ντελόρ ως ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα για πλήθος από Αναπτυξιακά Προγράμματα των «πακέτων ΝΤΕΛΟΡ». Με ευκρίνεια διέγνωσα ότι οι Συνεργάτες του ΝΤΕΛΟΡ είχαν εντολή να συμπεριφέρονται με ευγένεια, καλοσύνη, κατανόηση και διάθεση να βοηθήσουν παντού, ιδιαίτερα σε οργανωτικά και τεχνικά θέματα, που η χώρα μας τότε, είχε «άγρια μεσάνυχτα».
Η συμβολή των Συνεργατών του Ντελόρ, ιδιαίτερα για την υλοποίηση του τεράστιου Προγράμματος των Μ.Ο.Π (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα) ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη.
Το Μ.Ο.Π Δυτικής Ελλάδος του οποίου είχα την ευθύνη για την εφαρμογή του, ήταν 173 δισεκατομμύρια ECU και αφορούσε έργα σε 16 Νομούς από τη Λακωνία μέχρι την Κέρκυρα.

Σημειώνω ότι από αυτό το Πρόγραμμα χρηματοδοτήσαμε το Αρδευτικό του Κάμπου Παραμυθιάς με 3 ½ Δισεκατομμύρια ECU, Αρδευτικό της Υψηλής Ζώνης της Σκάλας Φιλιατών 1,2 εκατομμύρια ECU και ένα «σκόρπιο» οδικό δίκτυο στο Νομό μας ύψους 700 εκατομμυρίων ECU. Ακόμη ύστερα από «προσωπική» συμφωνία με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Ι. ΚΑΨΟΚΟΛΗ το ΜΟΠ δυτικής Ελλάδος χρηματοδότησε τις δαπάνες για τον «αυτόματο πιλότο» στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων και τις αναγκαίες Υποδομές και η Περιφέρεια Ηπείρου διέθεσε τις δαπάνες για την κατασκευή της Γέφυρας στη Βρυσέλλα.
Όταν παραιτήθηκα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, για να προετοιμασθώ για τις εκλογές του 1993, το ΜΟΠ μας είχε απορροφητικότητα 92% σε αντίθεση με όλα τα άλλα ΜΟΠ της Ελλάδος που κατά μέσω όρο είχαν απορροφητικότητα 67%. Ήταν μια ξεχωριστή χαρά και τιμή για εμάς, τους συνεργάτες μου και τους συνεργάτες του Ντελόρ. Ο τύπος της εποχής το είχε καταγράψει.
Είμαι βέβαιος ότι πολλά θα γραφούν για τον Πρωταγωνιστή της ενοποίησης της Ευρώπης ΖΑΚ ΝΤΕΛΟΡ!
Εμείς σημειώνουμε ότι ο Μεγάλος αυτός Ευρωπαίος ΖΑΚ ΝΤΕΛΟΡ υπήρξε Μέγιστος αρωγός και με γεμάτη την καρδιά από φιλελληνισμό.
Οι Έλληνες τιμούμε τον ΖΑΚ ΝΤΕΛΟΡ και θα τον ενθυμούμεθα τόσο για το πλήθος των προσφορών – «πακέτων» του όσο και για το σεβασμό του στην Ελλάδα και τους Έλληνες.
Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία της (3-1-2024) η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κα. ΜΕΤΣΟΛΑ είπε: «Ο ΝΤΕΛΟΡ ήταν ένας Γίγαντας ήταν ένας Οραματιστής, ήταν ο πατέρας του ΕΥΡΩ»
…Εμείς προσθέτουμε ήταν όλα αυτά, αλλά ήταν και ένας σύγχρονος φιλέλληνας!

ΗΛΙΑΣ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ
Πρώην Βουλευτής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *