Eγκρίθηκε πρόγραμμα επιτήρησης για τον καταρροϊκό πυρετό

Share Button

provataΠρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού εγκρίθηκε για 2015 στη χώρα μας με το ΦΕΚ της 23ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με το οποίο θα εφαρμοστεί συστηματική έρευνα και διαφορική διάγνωση της ασθένειας μέσω παθητικής και ενεργητικής επιτήρησης καθώς και μέσω κλινικών δοκιμών για τον αποκλεισμό ή μη της κυκλοφορίας του ιού του καταρροϊκού πυρετού.

Στο πρόγραμμα επιτήρησης θα συμμετέχουν οι ακόλουθες αρχές και φορείς της χώρας:
1. Το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
2.Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου
3.Το Εργαστήριο Παρασιτολογίας της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
4.Oι Κτηνιατρικές Αρχές των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων
5.Οι υπεύθυνοι των εκμεταλλεύσεων (παραγωγοί)

Αναλυτικότερα οι υπέυθυνοι των εκμεταλλέυσεων βοοειδών και αιγοπροβάτων οφείλουν να :
-Υπεύθυνοι όλων των εκμεταλλεύσεων βοοειδών της χώρας συμμετέχουν υποχρεωτικά στη δειγματοληψία όταν αυτό τους ζητηθεί από τις αρμόδιες Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές και υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Τμημάτων Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρχών για την εφαρμογή του παρόντος προγράμματος.
-Οι υπεύθυνοι όλων των εκμεταλλεύσεων προβάτων και αιγών της χώρας συμμετέχουν υποχρεωτικά στη δειγματοληψία όταν αυτό τους ζητηθεί από τις αρμόδιες Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές για σκοπούς επιδημιολογικής διερεύνησης θετικού κρούσματος καταρροϊκού πυρετού.

Ειδικότερα, είναι υποχρεωμένοι να:
(α) ενημερώνουν εγκαίρως (μέσα σε διάστημα λιγότερο των 24 ωρών) τις αρμόδιες Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές σε κάθε περίπτωση:
− βοοειδούς ή προβάτου ή αίγας ή άλλου ευαίσθητου είδους ζώου που εμφανίζει ύποπτα κλινικά συμπτώματα για διεξαγωγή περαιτέρω κλινικής και εργαστηριακής
διερεύνησης.
− βλάβης ή απώλειας της εντομοπαγίδας που είναι εγκατεστημένη στην εκτροφή τους.
(β) διατηρούν στον ατομικό φάκελο της εκτροφής όλα τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούνται σε ζώα της εκμετάλλευσής τους και παράλληλα να ενημερώνουν το μητρώο της εκμετάλλευσης για οποιεσδήποτε μεταβολές στον πληθυσμό της μονάδας εκτροφής.
(γ) να συμμορφώνονται με τα περιοριστικά και άλλα μέτρα που επιβάλλονται στην εκτροφή τους στην περίπτωση ανίχνευσης οροθετικότητας ή ιού καταρροϊκού πυρετού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα επιτήρησης και σε συμφωνία με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία:

1. Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, είναι η περίπτωση που πληρούνται μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
(α) όταν ένα ζώο παρουσιάζει κλινικά συμπτώματα που υποδηλώνουν την εμφάνιση καταρροϊκού πυρετού του προβάτου,
(β) όταν ένα βοοειδές μάρτυρας (δείκτης) εμφανίζει ορομετατροπή, δηλαδή ενώ έδωσε αρνητικό ορολογικό αποτέλεσμα σε προηγούμενη δοκιμή, δίνει θετικό αποτέλεσμα σε πρόσφατη δοκιμή ανίχνευσης αντισωμάτων,
(γ) όταν ένα ζώο ευρεθεί θετικό κατόπιν ορολογικών δοκιμών για τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου η/και ανιχνευτεί το RNA του ιού με μοριακές τεχνικές,

(δ) όταν από ένα ζώο απομονωθεί και ταυτοποιηθεί ο ιός του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου.

2. Εστία είναι η εκμετάλλευση ή ο χώρος που βρίσκεται στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον οπoίο συγκεντρώνονται ζώα και διαπιστώθηκαν ένα ή περισσότερα κρούσματα.
3. Πρωτογενής εστία είναι η εστία η οποία δεν συνδέεται επιδημιολογικά με προηγούμενη εστία που διαπιστώθηκε στην περιοχή ή συνεπάγεται την οριοθέτηση μιας απαγορευμένης ζώνης ή την αλλαγή υφιστάμενης απαγορευμένης ζώνης.
4. Απαγορευμένη ζώνη είναι η ζώνη που αποτελείται από την ζώνη προστασίας και επιτήρησης και δημιουργήθηκε σύμφωνα με το Άρθρο 8 παρ. 1 του Π.δ. 33/2003.
5. Εγχειρίδιο εφαρμογής του Προγράμματος Καταρροϊκού πυρετού του προβάτου: Είναι το ειδικό έντυπο υλικό του τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης
Υγείας των Ζώων που περιλαμβάνει λεπτομερείς κατευθυντήριες οδηγίες και τα υποδείγματα διοικητικών εγγράφων που απαιτούνται για την τεκμηρίωση της εφαρμογής του προγράμματος και το οποίο μπορεί να ανανεώνεται/τροποποιείται ώστε να ανταποκρίνεται κάθε φορά στις εκάστοτε ανάγκες του προγράμματος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *