Είσαι σίγουρος ότι και αύριο θα πίνεις ελληνικό γάλα;

Share Button

agelades«Μόνο στον Νομό Θεσσαλονίκης, αυτή την στιγμή 1.700 ζώα είναι σε “λίστα αναμονής” καθώς το σφαγείο δεν προλαβαίνει να καλύψει τις απαιτήσεις των αγελαδοτρόφων που σπεύδουν να καλύψουν τις ζημίες τους με αυτό τον τρόπο». Σε αυτή την δήλωση του στο news247, o Πρόεδρος των Αγελαδοτρόφων Ελλάδας περιέγραψε την ζοφερή εικόνα στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες κτηνοτρόφοι.

AdTech AdΠλέον ακόμη και οι πιο οργανωμένες μονάδες πωλούν στις βιομηχανίες το προϊόν τους σε τιμή που κινείται στα επίπεδα των 35 λεπτών όταν όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι το μέσο κόστος παραγωγής είναι είναι στα 38 λεπτά του ευρώ. Κοινώς σε κάθε λίτρο γάλακτος που πουλάνε έχουν ζημιά τουλάχιστον 0,03 ευρώ. Όπως τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος,  ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Γιώργος Κεφαλάς κι ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας Θανάσης Βασιλέκας είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης της παραγωγής ελληνικού γάλακτος μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εάν περάσει το νέο άρθρο του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (παλαιό άρθρο 82) το οποίο αφήνει περιθώριο στον καθέναν να προωθεί γιαούρτι στην αγορά, που δεν περιέχει ελληνικό αγελαδινό γάλα. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Ένωση «αυτό συμβαίνει ενώ ακόμη και δικαστήριο της Μ. Βρετανίας έχει αναγνωρίσει μετά από προσφυγή της ΦΑΓΕ, το δικαίωμα να λέγεται greek yogurt, εφ΄ όσον παράγεται από ελληνική πρώτη ύλη. Μάλιστα η αξία εξαγωγών το 2015 απ΄ το γιαούρτι ξεπέρασε τα 140 εκατομμύρια ευρώ».

Πως φτάσαμε εδώ

Η κατάρρευση των τιμών παραγωγών (σ.σ. η οποία δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχες μειώσεις στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ) δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Είναι πανευρωπαϊκό και έχει να κάνει τόσο με το εμπάργκο στην Ρωσία όσο και με την οικονομική κρίση στην Κίνα αλλά και την ίδια την Ευρώπη. Η παραγωγή παραμένει η ίδια αλλά η ζήτηση είναι πολύ χαμηλότερη κάτι που πιέζει τις τιμές. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ χειρότερη όμως καθώς οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν την καθυστέρηση πληρωμής από τα σούπερ μάρκετ (σ.σ. πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι γαλακτοβιομηχανίες) που φτάνει και τον ένα χρόνο όταν οι συνάδελφοι τους στο εξωτερικό πληρώνονται στις 30 ημέρες. Αντίστοιχα ο ΦΠΑ που αγοράζουν τον σανό, τις υπόλοιπες ζωοτροφές, τα φάρμακα και τον εξοπλισμό βρίσκεται στο 23% όταν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι από λίγο έως πολύ χαμηλότερος. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι είναι η αδυναμία πρόσβασης σε δανεισμό λόγω των γνωστών προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα.

ΠΗΓΗ: www.news247.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *