Εισηγήσεις εν αναμονή τελικών αποφάσεων: Aπό 1η Ιουλίου «φεύγουν» οι μάσκες, σκέψεις ακόμα και για νωρίτερα

Share Button

Στην κατεύθυνση να μπει τέλος στη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από την Παρασκευή 1η Ιουλίου ή αν είναι επιδημιολογικά αποδεκτό ακόμα και από την προσεχή Δευτέρα 28 Ιουνίου, κινούνται οι τελευταίες εισηγήσεις.

Το τέλος της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους και μη, θεωρείται δεδομένο, με κάποια σενάρια να θέλουν αυτό να γίνεται ακόμη και από την ερχόμενη Δευτέρα, πριν δηλαδή το τέλος του μήνα.

Πρόκειται για μία απόφαση που θα την πάρουν οι επιστήμονες, όμως στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν οι σκέψεις ότι αυτό μπορεί να γίνει. Οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες μέρες, όπως άλλωστε ήδη σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια οι σχετικές αποφάσεις να “τρέξουν” και η κατάργηση της μάσκας να έρθει ει δυνατόν νωρίτερα και από την 1η Ιουλίου.

Η εισήγηση της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των λοιμοξιολόγων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και αφού θα έχει προηγηθεί η αυριανή συνεδρίαση της υποεπιτροπής επιδημιολόγων, με το ίδιο αντικείμενο, θα τεθεί προς συζήτηση η εισήγηση της κυβέρνησης που θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά.

  • Να μπει τέλος στη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από την Παρασκευή 1η Ιουλίου ή αν είναι επιδημιολογικά αποδεκτό ακόμα και από την προσεχή Δευτέρα 28 Ιουνίου. 
  • Το απαγορευτικό στη χρήση μάσκας να αφορά τόσο στους εμβολιασμένους αλλά και σε όλους όσοι δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. 
  • Η νέα αυτή κίνηση θα αφορά μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με τις σχετικές απαγορεύσεις για τους εσωτερικούς χώρους να παραμένουν σε ισχύ. 

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το τέλος στη χρήση μάσκας μπορεί να επισπευσθεί, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται στη χώρα και εξ ορισμού βοηθούν στην επιβράδυνση της όποιας διασποράς του ιού.

Για το λόγο αυτό κυβερνητικά στελέχη θα συζητήσουν με τους επιστήμονες ώστε  οι όποιες αποφάσεις να εφαρμοστούν  πιο σύντομα από τα μέσα Ιουλίου, όπως ήταν σε πρώτη φάση το ορόσημο.

Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα είναι μία απόφαση που θα ληφθεί από τους ειδικούς την Πέμπτη.

Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την τελική έκβαση όμως όλα δείχνουν ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το τέλος της μάσκας, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Τι θα γίνει με τις διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους

Από εκεί και πέρα, το θέμα με τις διευκολύνσεις  για τους εμβολιασμένους βρίσκεται πάντα στο τραπέζι. Η επιλογή όμως του Μεγάρου Μαξίμου είναι όλα να προχωρήσουν βήμα βήμα, χωρίς βιαστικές κινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό υπό διαβούλευση είναι :

  • Να επιτρέπεται η είσοδος σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (μουσικές εκδηλώσεις, γήπεδα, θέατρα, εκθέσεις κλπ). 
  • Να επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. 
  • Να επιτρέπεται ελεύθερα το ταξίδι εντός και εκτός Ελλάδας με το πράσινο  πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι μέσα από αυτά τα μέτρα, όποτε αυτά εφαρμοστούν, να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς τους όποιους διατηρούν αμφιβολίες για τα ξεκάθαρη οφέλη που υπάρχουν.

Παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωράει ικανοποιητικά, καταγράφονται ορισμένες αρρυθμίες κυρίως στους νέους.

Τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής ηλικιακών ομάδων κάτω από τα τριάντα προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου, γι’ αυτό και στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται τρόποι ενίσχυσης του προγράμματος στην συγκεκριμένη πτυχή του.

Ένας από αυτούς θα είναι η νέα διαφημιστική καμπάνια που θα κάνει την εμφάνιση της τον Ιούλιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *