Εκδήλωση-συζήτηση για την αγροτική πολιτική στην Γλυκή

Share Button

agrotesΤην Κυριακή 8-11-15 πραγματοποιήθηκε στη Γλυκή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: « Αγροτική πολιτική» που διοργάνωσε η ΝΕ Θεσπρωτίας και η ΟΜ.Δ. Σουλίου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της ΚΕ, αγρότης-συνδικαλιστής Νίκος Παπαδόπουλος. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης και ο συντονιστής της ΟΜ Σουλίου Ηλίας Φωτίου, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Συντονιστής της ΝΕ Θεσπρωτίας Παύλος Παπαρούνας.

Ο βουλευτής Μάριος Κάτσης αναφέρθηκε στο γενικότερο πολιτικό πλαίσιο. Στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμφωνία με τους δανειστές και στα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης (όπως τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη, το ασφαλιστικό, η αναδιάρθρωση του χρέους και το προσφυγικό ζήτημα).

Ο βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στο σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. Συγκεκριμένα:

– Στη Νέα Αγροτική Πολιτική που θα ισχύσει μέχρι το 2020 και το αυστηρό πλαίσιο που τη διέπει ως προς το νέο σύστημα πληρωμών-αποζημιώσεων.

– Το νέο ΕΣΠΑ και τις αναπτυξιακές δυνατότητες.

– Το φορολογικό, όπου δεν έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα και υπάρχουν αρκετά προς διαπραγμάτευση για μετά το 2017. Όσον αφορά στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων αποδεικνύεται στη πράξη το υψηλό κόστος παραγωγής και επομένως το φορολογητέο εισόδημα θα είναι πάρα πολύ μικρό.

– Για το ασφαλιστικό: ο ΟΓΑ θα πρέπει να παραμείνει αυτόνομος οργανισμός, να δίνει εθνική σύνταξη αλλά και ανταποδοτική ανάλογα με τις εισφορές.

– Για τους συνεταιρισμούς: πρέπει να φτιαχτούν νέοι, με θεσμούς δημοκρατικούς, σε εθελοντική βάση, με απλή αναλογική, με Εποπτικά Συμβούλια, που να καθορίζουν αυτοί τις τιμές και όχι οι έμποροι, με στόχο ότι θα χάνεται από τις επιδοτήσεις πρέπει να κερδίζεται από την αγορά.

– Τέλος για τους βοσκότοπους που είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει τους κτηνοτρόφους: επίκειται νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει οριστικά τις βοσκήσιμες γαίες.

Στη συνέχεια αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και τέθηκαν τα προβλήματα των παραγωγών από εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων και μεμονωμένους αγρότες. Συμφωνήθηκε η αμφίδρομη ενημέρωση και στενή συνεργασία στην επίλυση των δίκαιων αιτημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *