Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (World No Tobacco Day), με απόφαση που έλαβε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για να υπενθυμίσει στο παγκόσμιο κοινό τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Σύμφωνα με το ΕΠΙΨΥ έρευνα έδειξε για το κάπνισμα ότι τουλάχιστον δύο στα 5 αγόρια και κορίτσια της Α’ Λυκείου (15/16 ετών) (41,5%) στην Ελλάδα έχουν καπνίσει έστω και μία φορά παραδοσιακό ή/και ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί σήμερα το επικρατέστερο καπνικό προϊόν μεταξύ των εφήβων, με τη χρήση του να έχει αυξηθεί σημαντικά κατά την τελευταία 8ετία, ιδιαίτερα στα κορίτσια. Το κάπνισμα του παραδοσιακού τσιγάρου εμφανίζεται σταθερό σε σχέση με το 2018, αλλά είναι σήμερα λιγότερο δημοφιλές συγκριτικά με πριν από 8 (2014) ή 12 (2010) χρόνια. Μια σημαντική μερίδα των εφήβων (τουλάχιστον ένας στους 4) αναφέρει κάπνισμα ναργιλέ, κυρίως αγόρια. Ο επιπολασμός του καπνίσματος είναι σημαντικά υψηλότερος στους εφήβους των οποίων έστω κι ένας/μια γονιός καπνίζει (έστω και σπάνια).
Το Κέντρο Πρόληψης «Αριάδνη» την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου υλοποίησε σε μαθητές Δημοτικού το εκπαιδευτικό υλικό «Κάπνισμα; Όχι εμείς!». Σκοπός του προγράμματος ήταν η αποτροπή της έναρξης του καπνίσματος στους μαθητές. Οι επιμέρους στόχοι ήταν να αλλάξουν οι μαθητές τις κανονιστικές αντιλήψεις για το κάπνισμα και να διαμορφώσουν στάσεις και γνώσεις αναφορικά με το κάπνισμα,
να ενισχύσουν την κριτική σκέψη απέναντι στις κοινωνικές επιρροές, να αντιστέκονται στην πίεση της ομάδας των συνομηλίκων ,να υπερασπίζονται την άποψή τους, να καλλιεργήσουν μια στάση φροντίδας του εαυτού και αυτοαποδοχής και τέλος να ενισχύσουν τα κίνητρα για την μη έναρξη του καπνίσματος.
Ακολουθούν φωτογραφίες από τις αφίσες που έφτιαξαν οι μαθητές με το μήνυμα «ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ»:
ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΑΡΙΑΔΝΗ»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ
ΔΗΜΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ