Ενημέρωση του Δήμου Σουλίου για παθογόνο βακτήριο που προσβάλλει τα ελαιόδεντρα

Share Button

elies
Το xylella fastidiosa είναι ένα νέο παθογόνο βακτήριο που προσβάλλει τα ελαιόδεντρα. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνο οργανισμό καραντίνας που δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στην Ελλάδα, αλλά έχει ήδη προκαλέσει μέσα σε 18 μήνες από την πρώτη εμφάνιση του, τεράστιες ζημιές στην γειτονική μας Νότια Ιταλία. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν προσβληθεί περισσότερα ίσως από ένα εκατομμύριο ελαιόδεντρα στην περιφέρεια.

ΠΑΘΟΓΟΝΟ ΑΙΤΙΟ – ΣΥΜΠΤΩΜΑ

Το παθογόνο βακτήριο Xylella fastidiosa σε συνεργασία με διάφορα είδη μυκήτων ξύλου και ξυλοφάγων εντόμων φράσσει τα αγγεία του ξύλου των φυτών- ξενιστών( αδροβακτηρίωση) προκαλώντας καψάλισμα, χλώρωση και μαρασμό στα φύλλα, νέκρωση των κορυφών στα κλαδιά, ξηράνσεις κλάδων και τελικά ταχεία εξασθένηση και ξήρανση- αποπληξία ολόκληρου του δέντρου.

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ- ΞΕΝΙΣΤΕΣ- ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Μεταδίδεται με το πολλαπλασιαστικό υλικό (νεαρά δενδρύλια που προορίζονται για φύτευση)

ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Δεν υπάρχει κάποια εγκεκριμένη χημική καταπολέμηση για το βακτήριο. Η αντιμετώπιση βασίζεται σε μέτρα πρόληψης.

Απαιτούνται αυστηροί έλεγχοι στη διακίνηση των φυτικών ειδών που αναφέρονται ως ενδημικά του βακτηρίου. Τα φυτικά είδη και το πολλαπλασιαστικό υλικό πρέπει να συνοδεύονται με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, να είναι πιστοποιημένα και απαλλαγμένα από τα έντομα- φορείς του βακτηρίου.

Η απαγόρευση εισόδου δενδρυλίων ελιάς από περιοχές της Ιταλίας που έχει βρεθεί το βακτήριο είναι το πιο σημαντικό μέτρο. Εισαγωγές φυτών πρέπει να γίνονται μόνο από επιλεγμένα φυτώρια περιοχών απαλλαγμένων από το βακτήριο. Οι καλλιεργητές πρέπει να ελέγχουν συστηματικά τις καλλιέργειες τους, ώστε αν διαπιστώσουν κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα να ενημερώσουν άμεσα τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές αρχές και να προμηθεύονται φυτά που φέρουν απαραιτήτως φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *