Εντάσσονται σε νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για ελεύθερους επαγγελματίες οι δικηγόροι

Share Button

dikigoroiΜία πολύ ενδιαφέρουσα είδηση προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονόμιας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κυρίου Γιώργου Σταθάκη, για τον απολογισμού του έργου του υπουργείου.

Ο κύριος Σταθάκης ανακοίνωσε ορισμένες νέες δράσεις που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020, οι οποίες αναμένεται να προδημοσιευθούν εντός του Σεπτεμβρίου.

Μία από τις δράσεις αυτές, και συγκεκριμένα η «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» αφορά την ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άνω των 25 ετών, άνεργων ή ελεύθερων επαγγελματιών για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στις επαγγελματικές δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα εντάσσονται και οι δικηγόροι.

Η ενίσχυση υπολογίζεται από 5 έως 25 χιλιάδες ευρώ και θα καλύπτει ανάγκες σε επαγγελματικό εξοπλισμό, λειτουργικό κόστος (ενοίκια, εισφορές, κλπ), δαπάνες προβολής και άλλα.

Εάν η συγκεκριμένη δράση υλοποιηθεί, μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική ενίσχυση για ένα μεγάλο αριθμό νέων δικηγόρων που ασκούν δικηγορία ως ελεύθεροι επαγγελματίες κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Αναλυτικά η δράση:

Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Στόχος
 • H ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άνω των 25 ετών, άνεργων ή ελεύθερων επαγγελματιών για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους.
 • H ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Φορείς υλοποίησηςΥπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ) και Ενδιάμεσος Φορέας
ΔικαιούχοιΔυνητικοί δικαιούχοι της δράσης είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, άνω των 25 ετών κατά την υποβολή της αίτησης  είναι:

 • άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης  ή
 • φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας που θα  δραστηριοποιηθούν ή  δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως ατομικές επιχειρήσεις, σε δραστηριότητα συναφή με την ειδικότητά τους.
Επιχορηγούμενος προϋπολογισμόςΑπό 5.000 έως 25.000 € (100% ενίσχυση )
Καλυπτόμενες δραστηριότητες  & δαπάνεςΟι επαγγελματικές δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα ενδεικτικά είναι οι ακόλουθες: Ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικού, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου και κοινωνικού λειτουργού κ.α.

Ειδικότερα οι επιλέξιμες δαπάνες θα αφορούν σε:

 • επαγγελματικό εξοπλισμό
 • λειτουργικό κόστος (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας)
 • δαπάνες προβολής και δικτύωσης
 • κόστος μισθωτής εργασίας (σε περίπτωση  πρόσληψης υπαλλήλου)
 • αμοιβές τρίτων,  γενικό εξοπλισμό
Προϋπολογισμός δράσης
 • 50 εκατ. € ,  σε δύο (2) κύκλους των 25 εκατ. € (1ος κύκλος το 2015 και 2ος κύκλος το 2016)

με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και με ρήτρα ευελιξίας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

Εκτιμώμενος αριθμός τελικών ωφελούμενων-
 • νέες θέσεις εργασίας από όσους προσληφθούν
Χρονοδιάγραμμα
 • Προδημοσίευση προκήρυξης: Σεπτέμβριος 2015
 • Διαγωνιστική διαδικασία επιλογής Ενδιαμέσου Φορέα: Οκτώβριος 2015
 • Προκήρυξη – Υποβολές προτάσεων Α’ κύκλου: Δεκέμβριος 2015 – Μάρτιος 2016
 • Εντάξεις Α’ κύκλου και έναρξη υλοποίησης: Ιούνιος 2016
 • Ολοκλήρωση επενδύσεων: σε 24 μήνες από την έναρξη 

 

ΠΗΓΗ: www.lawspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *