Έως 1,2 ευρώ/κεφάλι αντί για 1,7 ευρώ το κόστος για τα εμβόλια καταρροϊκού

Share Button

provataΜε συνοπτικές διαδικασίες και με το κόστος που μπορεί να φτάσει και τα 1,2 ευρώ το κεφάλι, όπως διευκρίνησε το υπουργείο με νέα ανακοίνωση (η πρώτη έκανε λόγο για εμβόλιο που δεν θα ξεπεράσει σε κόστος τα 1,5-1,7 ευρώ) θα εισαχθούν τα εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό, έπειτα από το πράσινο φως που άναψε εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΠΕΝ προς τον ΕΟΦ.

Με την εισήγηση επετράπη από 28/4/2015 η εισαγωγή εγκεκριμένων εμβολίων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, οροτύπου 4, ενώ νέο εμβόλιο θα χρειαστεί εφόσον προκύψει κρούσμα καταρροϊκού από άλλο οροτύπο.

Στόχος της εισαγωγής και εφαρμογής των εμβολίων είναι η πρόληψη μιας πιθανής νέας επιζωοτίας καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στην χώρα μας, η οποία μπορεί να ενσκήψει τους επόμενους μήνες. Η εισαγωγή έχει επιτραπεί για ένα (1) έτος, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Συγκεκριμένα επιτράπηκε η εισαγωγή των κάτωθι εμβολίων:

α. BLUEVAC 4

β. ZULVAC 4

γ. BTVPUR Alsap 4
Τα προϊόντα αυτά διαθέτουν πλήρη Εθνική Έγκριση κράτους μέλους της Ε.Ε. ή έγκριση για επείγουσες περιπτώσεις και θα χρησιμοποιηθούν εθελοντικά από τους κτηνοτρόφους της χώρας, οι οποίοι θα καλύψουν μόνο το κόστος αγοράς.

Το κόστος του εμβολίου ανά ζώο στον παραγωγό είτε αφορά εμβόλιο 2 δόσεων είτε εμβόλιο μίας δόσης, σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών εισαγωγής δεν αναμένεται να υπερβεί συνολικά το 1 έως 1,2 ευρώ. Το εμβόλιο θα διατίθεται από νόμιμες πηγές διακίνησης (φαρμακαποθήκες, καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων) με κτηνιατρική συνταγή.

Ο εμβολιασμός των ζώων θα γίνεται από τους κτηνιάτρους εκτροφής που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Εγκεκριμένων Κτηνιάτρων Εκτροφής, το οποίο είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του ΥΠΑΠΕΝ, ενώ το κόστος των υπηρεσιών τους και του εμβολιασμού θα βαρύνει το Υπουργείο, καταλήγει η νεότερη ανακοίνωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *