Έως 1,7 ευρώ το κεφάλι το κόστος για τα εμβόλια του καταρροϊκού

Share Button

provataΜε συνοπτικές διαδικασίες και με το υψηλό κόστος που μπορεί να φτάσει και τα 1,7 ευρώ το κεφάλι θα εισαχθούν τα εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό, έπειτα από το πράσινο φως που άναψε εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΠΕΝ προς τον ΕΟΦ.

Το κόστος του εμβολιασμού των ζώων, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα βαρύνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.Το κόστος του εμβολιασμού των ζώων, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα βαρύνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Με την εισήγηση επετράπη από 28/4/2015 η εισαγωγή εγκεκριμένων εμβολίων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, οροτύπου 4, ενώ νέο εμβόλιο θα χρειαστεί εφόσον προκύψει κρούσμα καταρροϊκού από άλλο οροτύπο.

Στόχος της εισαγωγής και εφαρμογής των εμβολίων είναι η πρόληψη μιας πιθανής νέας επιζωοτίας καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στην χώρα μας, η οποία μπορεί να ενσκήψει τους επόμενους μήνες. Η εισαγωγή έχει επιτραπεί για ένα (1) έτος, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Συγκεκριμένα επιτράπηκε η εισαγωγή των κάτωθι εμβολίων:

α. BLUEVAC 4

β. ZULVAC 4

γ. BTVPUR Alsap 4

Τα προϊόντα αυτά διαθέτουν πλήρη Εθνική Έγκριση κράτους μέλους της Ε.Ε. ή έγκριση για επείγουσες περιπτώσεις και θα χρησιμοποιηθούν εθελοντικά από τους κτηνοτρόφους της χώρας, οι οποίοι θα καλύψουν μόνο το κόστος αγοράς, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Το κόστος του εμβολίου ανά ζώο στον παραγωγό είτε αφορά εμβόλιο 2 δόσεων είτε εμβόλιο μίας δόσης, σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών εισαγωγής δεν αναμένεται να υπερβεί το 1,5 έως 1,7 ευρώ και θα διατίθεται από νόμιμες πηγές διακίνησης (φαρμακαποθήκες, καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων) με κτηνιατρική συνταγή.

Ο εμβολιασμός των ζώων θα γίνεται από τους κτηνιάτρους εκτροφής που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Εγκεκριμένων Κτηνιάτρων Εκτροφής, το οποίο είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του ΥΠΑΠΕΝ, ενώ το κόστος εμβολιασμού θα βαρύνει το ΥΠΑΠΕΝ, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: agronews

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *