Επίδομα θέρμανσης: «Κλειδώνει» στα 60 λεπτά το λίτρο – Νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Share Button

petrelaioΠετρέλαιο θέρμανσης με τιμή χαμηλότερη ακόμα και από τα 60 λεπτά το λίτρο θα μπορούν να προμηθευτούν φέτος, περίπου 500.000 δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης.

Η επιδότηση για τη φετινή σεζόν, φαίνεται να κλειδώνει στα 25 λεπτά το λίτρο αλλά με αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία θα περιορίσουν τους δικαιούχους κοντά στις 500.000.

Με δεδομένο ότι οι τιμές στα μεγάλα αστικά κέντρα κινούνται πέριξ των 80 λεπτών, με την επιδότηση των 25 λεπτών το πετρέλαιο θα κοστίζει κάτω από 60 λεπτά. Το πρόβλημα είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών, λόγω ταμειακών δυσκολιών, εξετάζει το ενδεχόμενο να «κόψει» τις προκαταβολές και να χορηγείται η επιδότηση μόνο μετά τη δαπάνη, δυσκολεύοντας τα φτωχά νοικοκυριά ενώ παραμένει ακόμα άγνωστο πότε θα πληρωθεί η τελευταία δόση του περυσινού επιδόματος ύψους 45 εκατ. ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euro2day.gr.

Οι τελικές αποφάσεις για το φετινό επίδομα έχουν δυσκολέψει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ (το μισό σε σχέση με πέρυσι) επιχειρείται να καλύψει όσο το δυνατό περισσότερους δικαιούχους, χωρίς όμως να χαμηλώσουν υπερβολικά τα κριτήρια εισοδήματος. Τα πολύ φτωχά νοικοκυριά είναι αμφίβολο κατά πόσο επιλέγουν πετρέλαιο για τη θέρμανση του σπιτιού τους ακόμα και εάν το τελικό του κόστος υποχωρήσει κάτω από τα 60 λεπτά το λίτρο.

Η εισήγηση η οποία έχει δεχθεί από υπηρεσιακά στελέχη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση του εισοδηματικού κριτηρίου για τον άγαμο από τα 30.000 ευρώ πέρυσι στην περιοχή των 12.000 ευρώ -15.000 ευρώ και για τον έγγαμο από τα 40.000 ευρώ κοντά στα 20.000 ευρώ. Η προσαύξηση για κάθε παιδί θα κυμαίνεται από 2.000 έως 3.000 ευρώ.

Στο περιουσιακό κριτήριο, η αξία της ακίνητης περιουσίας αναμένεται να μειωθεί δραστικά σε σχέση με πέρυσι (300.000 ευρώ για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες) ενώ θα υπάρξουν και διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα λίτρα για τα οποία θα παρέχεται επιδότηση στους δικαιούχους ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη.

Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη αναμένεται εντός των ημερών.

ΠΗΓΗ: www.aftodioikisi.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *