Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Πραγματοποιήθηκε το τελικό συνέδριο του έργου «Greece-Albania Experience Tourism»

Share Button

Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το τελικό συνέδριο του έργου «Greece-Albania Experience Tourism» και ακρωνύμιο «GET». Την οργάνωσή του είχε αναλάβει το Επιμελητήριο ως ο αρμόδιος εταίρος του έργου, ενώ πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία όλων των εταίρων του έργου. Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Διοικητικός Προϊστάμενος του Επιμελητηρίου και Υπεύθυνος του έργου για το φορέα, κος Πέτρος Ζουμπούλης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε αρχικά ο κος Αλέξανδρος Πάσχος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (PB3), ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι τα καλύτερα αποτελέσματα. επιτυγχάνονται μέσω των συνεργασιών. Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους τους εταίρους και συνεργάτες του έργου για την άψογη συνεργασία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δράσεις διάδοσης και τα αντίστοιχα εργαλεία που αναπτύχθηκαν θα ωφελήσουν τις τοπικές κοινωνίες σε ποικίλους τομείς.

Δυστυχώς το πρόγραμμα της εκδήλωσης ανατράπηκε δεδομένων των έκτακτων καιρικών φαινομένων και των πλημμυρών απ’ την υπερχείλιση του ποταμού στην περιοχή Αυλώνα που έχει θέσει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναγκάζοντας τα περισσότερα στελέχη της περιοχής να συμμετέχουν σε συναντήσεις διαχείρισης της σχετικής κρίσης.

Κατά συνέπεια ήταν υποχρέωση και χαρά μας να τροποποιήσουμε το πρόγραμμά μας προκειμένου να μπορέσουν ορισμένοι φορείς της Αλβανικής πλευράς να απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό εν μέσω των βαρύτατων υποχρεώσεών τους.  Έτσι την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κος Ervis Mocka, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Vlora (PB2) και η Αντιδήμαρχος Αυλώνα κα Aulona Veizi. Και οι δυο ευχαρίστησαν τους συμμετέχοντες, εξήραν τη σημασία του έργου για την περιοχή και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το έργο θα έχει συνέχεια και θα βρει τη δέουσα ανταπόκριση.  Οι κύριοι Pranvera Resula, βουλευτής και Flamur Mamaj, Περιφερειάρχης Αυλώνα, δεν μπόρεσαν να είναι μαζί μας δεδομένων των εξελίξεων.

Ακολούθησε η κα Albana Dhimitri, Δ/νων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Δημόσιων και Ιδιωτικών Πολιτικών-IP3 και επικεφαλής εταίρος του έργου(LB)  η οποία αναφέρθηκε στο στοίχημα των εταίρων να αναδείξουν την πολιτιστική και φυσική τουριστική κληρονομιά ξεπερνώντας τα πιθανά εμπόδια που θα υπάρχουν.

Έπειτα η Διευθύνουσα Σύμβουλος της INNOPOLIS κα Αικατερίνη Σωτηροπούλου, επισήμανε τις τεράστιες δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη των περιοχών δράσεις του έργου και τόνισε τη δυναμική του έργου. Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες για την υλοποίηση των παραδοτέων και την αγαστή συνεργασία τους.

Στη συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτισαν η κα Σταυρούλα Μπότση – Μπραϊμη, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, ο κος Θωμάς Πιτούλης, Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, ο κος Ελευθέριος Κώστας, Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηγουμενίτσας και ο κος Ιωάννης Καραγιάννης, Δήμαρχος Σουλίου, οι οποίοι με τη σειρά τους τόνισαν την αξία του τόπου τους και του έργου που λαμβάνει χώρα σε αυτόν. Πιο συγκεκριμένα η κα Μπότσιου αναφέρθηκε στη συνεργασία στα πλαίσια του έργου και τη σημασία των συνεργασιών για την ανάπτυξη του τόπου, ο κος Πιτούλης αναφέρθηκε στην κοινή αγάπη όλων για τον τόπο, στην ανάγκη για συνεργασίες, στο έργο που υλοποιούν ως Περιφέρεια για την ενοποίηση και ανάδειξη των 5 θεάτρων της Ηπείρου και στη σημασία οδικής σύνδεσης της Αδριατικής και συγκεκριμένα της γραμμής Τεργέστης – Κακαβιάς – Μαυροματίου. Ο κύριος Κώστας, με την ιδιότητα του Αντιδημάρχου, μετέφερε τις ευχές του Δημάρχου και επίσης χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή της ανάδειξης της περιοχής και τέλος ο κος Καραγιάννης ευχαρίστησε το Επιμελητήριο που είναι πάντα κοντά στους μικρούς δήμους κι ευχήθηκε η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και να γίνεται ολοένα και πιο ουσιαστική.

Ο κος Γεώργιος Παπαδόπουλος, Επικεφαλής Κοινής Τεχνικής Γραμματείας Interreg IPA CBC Πρόγραμμα “Greece-Albania 2014-2020”, υπογράμμισε τη δυνατότητα που δίνεται σε διασυνοριακούς φορείς να συνεργαστούν για ένα κοινό αποτέλεσμα προς όφελος των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Η κα Κατερίνα Τσαμούρη, Υπεύθυνη Έργου GET – Διαχειρίστρια έργων της της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας Interreg IPA Cross-Border Cooperation Πρόγραμμα “Greece-Albania 2014-2020”, κατέδειξε τη σπουδαιότητα των συνεργασιών και ευχαρίστησε του εμπλεκόμενους εταίρους για την  εμπρόθεσμη πάντα ανταπόκριση.

Μέλη της ομάδας έργου παρουσίασαν έπειτα ευρήματα κι αποτελέσματα του έργου ως ακολούθως:

  • Το έργο GET (Γενική Επισκόπηση & Αποτελέσματα) παρουσίασε η κα Albana Dhimitri, Δ/νων Σύμβουλος του IP3 (συντονιστή εταίρου του έργου). Η κα Dhimitri αναφέρθηκε στους στόχους του έργου και επιγραμματικά στα παραδοτέα του.
  • Ακολούθησε η προβολή του Video. Πρόκειται για ένα βίντεο διάρκειας 12 περίπου λεπτών που προβάλει τη διασυνοριακή περιοχή ως τουριστικό προορισμό και αναφέρεται συνοπτικά στην εφαρμογή και την πλατφόρμα του έργου και πώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα και πλέον αντιπροσωπευτικά παραδοτέα του έργου, για τη δημιουργία του οποίου συνεργάστηκε το σύνολο του εταιρικού σχήματος.
  • Στη συνέχεια η κα Ιωάννα Βασιλική Ποθητάκη (LEVER SA) ανέπτυξε τις τάσεις της τουριστικής αγοράς με έμφαση στην περίπτωση της Κίνας / Ασίας αλλά και στοιχεία άλλων αγορών.
  • Η Εμπειρία του έργου GET μέσα από τις εικονικές Διεθνείς Εκθέσεις ITB ASIA & CHINA 2021 μεταφέρθηκε στους συμμετέχοντες από στελέχη των εταίρων του έργου και συγκεκριμένα από τους κους Πέτρο Ζουμπούλη (Επιμελητήριο Θεσπρωτίας), Μίλτο Κούστα (Innopolis), Blerta Guda (IP3) και Anila Hitaj, ( Περιφερειακό Συμβούλιο Αυλώνα).

Ακολούθησε η παρουσίαση άλλων σημαντικών παραδοτέων του έργου GET από τους εταίρους και συγκεκριμένα η κα Blerta Guda, αναφέρθηκε στα υλικά διάδοσης του έργου με έμφαση στον Τουριστικό Οδηγό, το σχεδιασμό και την ανάπτυξη λογοτύπου και σλόγκαν, αλλά και φυλλαδίων, ο κος Πέτρος Ζουμπούλης για την εγκατάσταση και λειτουργία των Info kiosks στην Θεσπρωτία, όπου μάλιστα επεσήμανε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των infokiosks αλλά και ο κος Μίλτος Κούστας, για τα ψηφιακά εργαλεία του έργου και συγκεκριμένα την πλατφόρμα και την εφαρμογή για κινητές συσκευές. Αναλυτικότερα ο κύριος Κούστας παρουσίασε στιγμιότυπα από επιλεγμένες σελίδες τόσο της πλατφόρμας όσο και της εφαρμογής.

Το έργο «GET» υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg IPA CBC «Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020», και έχει ως βασικό στόχο την προώθηση της διασυνοριακής περιοχής, ως μοναδικό πολιτιστικό & ιστορικό τουριστικό προορισμό, μέσω της αξιοποίησης της πολιτιστικής, ιστορικής κληρονομιάς και της τοπικής παράδοσης της περιοχής, για τη δημιουργία εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων με στόχο την προσέγγιση ευρύτερων τουριστικών αγορών όπως της Ασίας, και ειδικότερα της Κίνας, Επιπλέον, στόχοι του έργου αποτελούν η βελτίωση της αναγνωρισιμότητας της περιοχής, η ενίσχυση της επισκεψιμότητας καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους και η βελτίωση του σχετικού εισοδήματος.

Τέλος, σημαντικό συμπέρασμα της εκδήλωσης  αποτελεί η ανάγκη της κεφαλαιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου και ανάπτυξης κοινής δράσης όλων των ενδιαφερομένων μερών. Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και ακαδημαϊκού τομέα και αγοράς και να λειτουργεί ως αρωγός τέτοιων προσπαθειών αλλά και όλοι οι εταίροι εξέφρασαν την ελπίδα τους και κοινή πρόθεση για την εξέλιξη του έργου. Παράλληλα τονίσθηκε ότι σε σύντομο διάστημα θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση στην οποία οι επιχειρηματίες του τουρισμού θα ενημερωθούν εκτενώς για τις συναντήσεις Β2Β στα πλαίσια των ΙΤΒ και στοιχεία επικοινωνίας των επαφών.

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο GET επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας www.e-thesprotias.gr/thesprotia/articles/category.jsp?context=102&categoryid=18412

 

 

Εκ της Διοικήσεως

Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *