Επίσκεψη του Συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» στη Νέα Σελεύκεια

Share Button
Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 στη Νέα Σελεύκεια (το μεγάλο αυτό προσφυγικό χωριό του Δήμου Ηγουμενίτσας) πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση μνήμης για τον προσφυγικό ελληνισμό, που ήρθε στον ελλαδικό χώρο πριν από 100 χρόνια, μετά από την τραγική κατάληξη της μικρασιατικής εκστρατείας. Οι πρώτοι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, κατάφεραν με σκληρή δουλειά και αξιοποιώντας τις δυνατότητες τους, να προσαρμοστούν σε ένα άγνωστο και πολλές φορές μη φιλικό περιβάλλον, να προκόψουν, αλλά και να επιδράσουν θετικά στους γηγενείς κατοίκους, μεταφέροντας τεχνογνωσία στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, που δεν υπήρχε έως τότε.
Σήμερα, η Νέα Σελεύκεια αποτελεί έναν εκ των «πνευμόνων» της Ηγουμενίτσας, με την οποία συνδέεται άρρηκτα με οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς πλέον δεσμούς. Ο Συνδυασμός «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων της μικρασιατικής καταστροφής, αλλά και αναγνωρίζοντας την προσφορά των προσφύγων στην ελλαδική κοινωνία, συμμετείχε στις εκδηλώσεις, με την παρουσία κλιμακίου του.
Με την ευκαιρία αυτή, οι υποψήφιοι Σύμβουλοι της Κοινότητας του Συνδυασμού μας, Βούλα Μπαρμπαβασίλογλου, Αθηνά Βασιλειάδη, Φυλακτή Ουζούνογλου, Γιώργος Ιωάννου και Κώστας Αντώνογλου, συνοδεία του κλιμακίου του Συνδυασμού, περιόδευσαν στην πλατεία και στους κεντρικούς δρόμους του χωριού, συναντώντας και συζητώντας με τους κατοίκους του. Η αγωνία και το ενδιαφέρον των χωριανών στρέφεται κυρίως στα εξής θέματα:
1.Τη βελτίωση της ασφάλειας του κεντρικού δρόμου, ο οποίος είναι πολυσύχναστος και χρησιμοποιείται και από βαρέα οχήματα που κατευθύνονται προς τον κάμπο, της ιχθυοκαλλιέργειες και τη γειτονική Αλβανία. Επίσης, η βελτίωση του δρόμου που οδηγεί στο Εθνικό Στάδιο Ηγουμενίτσας, για να χρησιμοποιείται ευκολότερα ως εναλλακτική διαδρομή παράκαμψης του κέντρου του χωριού.
2.Τις επιπτώσεις που θα έχει για το χωριό και τους κατοίκους του, η διέλευση της οδού σύνδεσης της Εγνατίας με το Τελωνείο Μαυροματίου, από τις παρυφές του οικισμού.
3.Η αναβάθμιση του συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων, με την εφαρμογή μεθόδων ανακύκλωσης και την ορθή λειτουργία του Πράσινου Σημείου, που χωροθετείται στα όρια του οικισμού.
4.Η ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης στην ανατολική πλευρά της κεντρικής πλατείας και η επέκτασή τους στο σύνολο του χώρου, ώστε να υπάρχει μια ομογενοποιημένη παρέμβαση.
5.Η εφαρμογή της μελέτης για την πλήρη πεζοδρόμηση του συνόλου της οδού Ιπποκράτους.
6.Η βελτίωση υποδομών και εξοπλισμού στους κοινόχρηστους χώρους και η αξιοποίηση όσων εξ αυτών έχουν μείνει χωρίς χρήση.
7.Η αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης.
Τέλος, τέθηκε και το φλέγον θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών πολεοδόμησης της 5ης Πολεοδομικής Ενότητας, ένα αίτημα δεκαετιών που αφορά όχι μόνο τη Νέα Σελεύκεια, αλλά και το σύνολο του Δήμου, γιατί πρόκειται για μια περιοχή με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
Στο πρόγραμμα του Συνδυασμού μας, ήδη περιλαμβάνονται προτάσεις που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το σύνολο των θεμάτων που τέθηκαν.
Η υλοποίησή τους αποτελεί δέσμευση για όλους μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *