Επιστολή του Αϊ- Βασίλη στα παιδιά

Share Button

Αγαπητά μου παιδιά, σε όλο τον κόσμο

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν εκείνες οι φωνές των μεγάλων, άλλωστε δεν είχαν πάψει να υπάρχουν αιώνες τώρα, που λένε στα παιδιά ότι είναι αφέλεια να γράφουν γράμματα στον Αϊ-Βασίλη, που ούτε υπήρξε ποτέ και άρα δεν υπάρχει ούτε και σήμερα. Λένε στα παιδιά ότι αυτή η ιστορία είναι καλοφτιαγμένο παραμύθι από τους μεγάλους για τους μικρούς, όπως τόσα άλλα, από τους εμπόρους των παιχνιδιών και από τους βιομήχανους του κέρδους. Αναγκάζομαι από όλα αυτά να λύσω τη σιωπή μου και να σας πω, παιδιά μου,  όλη την καθαρή και αδιάψευστη αλήθεια.

Και η αλήθεια έχει βάση στην πίστη των παιδιών. Η πίστη των παιδιών είναι αληθινή, καθαρή και αγνή τόσο πολύ, που τίποτε δεν μπορεί να την κλονίσει. Ξέρετε, αλήθεια, να έχει γράψει κανείς σε άλλον αποδέκτη γράμματα με τόση λαχτάρα, με τόσο πολλή αγάπη, με τόσο μεγάλη ειλικρίνεια, με τόσο ανείπωτη προσμονή, με τόσο ακατανίκητη ελπίδα και με τόσο ανυποχώρητη προσδοκία; Τα παιδιά έχουν  τα καλύτερα και τα ομορφότερα όνειρα και οράματα, την πιο υπέροχη φαντασία και την πιο ολοκληρωμένη ευαισθησία. Η ζωή έχει την καλύτερη όψη μόνο στα όνειρα των παιδιών και μόνο τότε η ζωή είναι αληθινή. Η αληθινή ζωή είναι το ομορφότερο όνειρο και τα ομορφότερα όνειρα τα βλέπουν μόνο οι ομορφότερες ψυχές, οι ψυχές των παιδιών. Αυτό το αληθινό μαγευτικό όνειρο, αυτό το γοητευτικό όραμα, αυτήν την υπέροχη φαντασία αποτυπώνουν τα γράμματα των παιδιών με όμορφα λόγια και καθαρή σκέψη και σ’ αυτά εκφράζονται τα καλύτερα οράματα για τη ζωή: η ελπίδα των παιδιών για το καλύτερο αύριο, η αγάπη ριζωμένη βαθιά στις καρδιές των ανθρώπων, τα περιστέρια της ειρήνης στον ουρανό κάθε πατρίδας, τα παιδιά χορτασμένα σ’ όλες τις χώρες, η χαρά στα χείλη των δυστυχισμένων, η υγεία στους πονεμένους, η καλοσύνη στη ματιά, στα χείλη και στην ψυχή των ανθρώπων, η ομορφιά στο λόγο και στην ψυχή, τα γαρίφαλα στις σκουριασμένες μπούκες των όπλων, τα αγριολούλουδα στην αρύπαντη φύση, τα πουλιά στον καταγάλανο ουρανό, τα δελφίνια στην αμόλυντη θάλασσα, τα πάρκα γεμάτα αγγελικές φωνές, τα σχολειά κυψέλες δημιουργίας, οι φτωχογειτονιές αλλοτινές αναμνήσεις, τα μίση, οι διχόνοιες και οι αδερφοσκοτωμοί μακρινό παρελθόν, οι δυνατοί χωρίς δύναμη  και συμφέροντα, οι ηγέτες χωρίς βία και πείσματα, η ελευθερία γνήσια, η δικαιοσύνη αψεγάδιαστη, η δημοκρατία ανόθευτη, η ζωή μονάκριβη, το αίμα απερίσσευτο  να μην ποτίζει πια το χώμα ούτε σταυροί να φυτρώνουν σε μνήματα νεκρών από πολέμους. Όλες αυτές οι υπέροχες σκέψεις γεννιούνται μόνο στις ψυχές και στις καρδιές των παιδιών και από την ηλικία αυτή πλάθονται οι ψυχές των αγωνιστών και των ηρώων όλων των μεγάλων αγώνων που έγιναν πάνω στη γη.

Αλήθεια, παιδιά μου, με τι άλλο μπορεί να αντικαταστήσει κανείς τις μαγευτικές εικόνες της νόησης και της φαντασίας για την υπέροχη και μοναδική μορφή αυτού του καλοκάγαθου γέροντα με τη μακριά άσπρη γενειάδα, την κόκκινη στολή με το σκούφο και τα μποτάκια, που στους ώμους του μεταφέρει μέσα σε δίχτυ πακέτα τα δώρα με παιχνίδια, βιβλία, καραμέλες, σοκολατάκια και ό,τι άλλο προσμένουν τα παιδιά; Έχει κανείς άλλον τρόπο να προβάλει στα παιδιά ωραιότερες εικόνες από το έλκηθρο, που το σέρνουν τάρανδοι μέσα στη χιονισμένη φύση και τα κάτασπρα έλατα μια μαγευτική χειμωνιάτικη νύχτα, που το χιόνι πέφτει χορεύοντας, με το λυχνάρι στο χέρι για οδηγό χαμογελαστός ο αρματηλάτης  και με προορισμό  όλες τις ζεστές καρδιές των παιδιών, όλων των παιδιών του κόσμου, στα πλουσιόσπιτα και τα φτωχόσπιτα, στις ταπεινές καλύβες και στα πλιθόχτιστα χαμόσπιτα που ζουν λευκοί, μαύροι, κίτρινοι και όλες οι άλλες φυλές της γης; Μπορεί κανένας να εμπνεύσει καλύτερα τα φανταστικότερα όνειρα τη βραδιά αυτή στον ύπνο των παιδιών, να ζωγραφήσει το χαμόγελο στα χείλη τους, να κάμει πιο αστραφτερή τη ματιά και φωτεινότερο το πρόσωπο από τη χαρά, να κεντρίσει πιο λαχταριστά τα σκιρτήματα της καρδιάς και να προκαλέσει τ’ αυθόρμητα ξεφωνητά από την έκπληξη, την ικανοποίηση και την ευτυχία που εκφράζουν οι αγγελικές μορφές των παιδιών; Όταν ξυπνήσουν και δουν δίπλα στο μαξιλάρι τους τα δώρα που λαχτάραγαν; Μπορεί να εμπνεύσει κάποιος άλλος στις ψυχές των παιδιών ανώτερες ελπίδες και μεγαλύτερες προσδοκίες από την αγάπη, την ειρήνη, την υγεία, το ψωμί, τη μόρφωση και τη χαρά;

Ας αφήσουν, λοιπόν, οι μεγάλοι τα παιδιά να γράφουν γράμματα, αυτά τα υπέροχα γράμματα αγάπης, ελπίδας και οραμάτων, που μόνο παιδικά χέρια με τις αγνές παιδικές καρδιές μπορούν να γράφουν. Ας προτρέψουν τα παιδιά να γράφουν ευχές, οράματα και επιθυμίες στον Αϊ Βασίλη. Και να κρατάν αντίγραφα από αυτά τα γράμματα, μαζί με τις απαντήσεις τους σ’ αυτά, να τα διαβάσουν σαν μεγαλώσουν, για να μη λησμονούν τις προσδοκίες της παιδικής ηλικίας. Ίσως θελήσουν έτσι κάποιες από αυτές τις προσδοκίες να τις κάμουν πράξεις. Όλα τα παιδικά οράματα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Όσα δεν πραγματοποιούνται δε σημαίνει πως είναι ακατόρθωτα, αλλά γιατί δε θέλουν οι ίδιοι οι άνθρωποι την πραγματοποίησή τους, επειδή τα ξεχνούν εύκολα, αδιαφορούν και κοιτάζουν άλλα συμφέροντα.

Τηρούν, όμως, οι μεγάλοι πιστά και σταθερά ένα χρέος απέναντι στα παιδιά ως εντολή και επιθυμία του Αϊ – Βασίλη. Οι γονείς για τα παιδιά τους, ο παππούς και η γιαγιά, ο θείος και η θεία, ο νονός και η νονά, όλοι οι μεγαλύτεροι γενικά, σκέφτονται τα μικρά παιδιά αυτήν την ονειρική βραδιά και ικανοποιούν τις επιθυμίες τους, κατά πώς είναι το θέλημα του αγαπημένου παππούλη των παιδιών. Αυτό θα κάνετε και  σεις, αγαπημένα μου παιδιά, σαν μεγαλώσετε, και θα νιώθετε όλοι σαν ένας παππούλης, ο αγαπημένος όχι μόνο των μικρών μα και των μεγάλων, που, έστω και μια φορά κάθε χρόνο, μαζί με τα παιδιά ζουν το όνειρο, τη μαγεία, τη φαντασία, τα οράματα και τις μεγάλες προσδοκίες της ζωής.

Με ευχές και αγάπη για όλους σας

Ο αγαπημένος σας παππούς Αϊ- Βασίλης

 

Μεταφορά στα ελληνικά από τον φιλόλογο Μιχάλη Μπότσαρη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *