‘Ερχεται φορολογική «καταιγίδα» τον Οκτώβριο

Share Button

foroiΟ χρόνος φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της νέας κυβέρνησης καθώς οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με το νέο Μνημόνιο, κυρίως στον τομέα της φορολογίας, δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού, τη στιγμή μάλιστα που τα μεγέθη του προϋπολογισμού κινούνται επί ξυρού ακμής.

Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει την υιοθέτηση σκληρών μέτρων από τον Οκτώβριο, όπως για παράδειγμα την αύξηση της φορολογίας στους αγρότες και την κατάθεση στη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει τη νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2016 και την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 στο οποίο θα «περάσουν» και οι αλλαγές στα δημοσιονομικά μεγέθη για το τρέχον έτος. Ειδικότερα, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο Βουλή τον προσεχή Οκτώβριο θα περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:

1. Εισφοράς αλληλεγγύης. Ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων.

2. Απαλλαγές. Κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.

3. Αγρότες. Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. Εκτός από τις αυξήσεις στου συντελεστές φορολογίας έρχονται και άλλα επιβαρυντικά μέτρα για τους αγρότες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αύξηση σε δύο δόσεις του συντελεστή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου από το 0,066 ευρώ το λίτρο στο επίπεδο του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή στο 0,330 ευρώ το λίτρο, μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016. Από την 1-10-2015 ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες θα ανέλθει από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο. Την 1η Οκτωβρίου 2016 ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα αυξηθεί στα 0,33 ευρώ το λίτρο και θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν όλοι οι φορολογούμενοι.

4. Επίδομα θέρμανσης. Εξορθολογισμός του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Στόχος είναι να μειωθούν κατά το ήμισυ οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.

5. Νέα φορολογική κλίμακα για εισοδήματα και επανασχεδιασμός των κλιμακίων φορολόγησης για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, και επανεξέταση των διατάξεων που διέπουν τις ανωτέρω φορολογίες.

6. ΕΝΦΙΑ. Αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ για να αντισταθμιστούν τυχόν απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών.

100 δόσεις

Το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει άμεσα να προβεί σε αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αυξηθεί το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η κάθε δόση. Επίσης, με κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά κ.λπ.) που θα καθορίσει η ΓΓΔΕ, θα κριθεί ποιοι θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν την οφειλή τους με τον σημερινό αριθμό δόσεων και ποιοι θα υποχρεωθούν σε μείωση άρα και σε καταβολή μεγαλύτερων ποσών ανά μήνα.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *