Έρχεται το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»: Ποιοι διεκδικούν επιδότηση έως 32.500 ευρώ για το σπίτι τους [οδηγός]

Share Button

Λίγες ημέρες απέμειναν για την «πρεμιέρα» του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» που σχεδίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως επιβεβαιώθηκε επίσημα πλέον, η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» θα ανοίξει την προσεχή Πέμπτη 18 Μαΐου, ενώ θα εξακολουθήσει να δέχεται αιτήσεις μέχρι την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πρόκειται για ένα πρόγραμμα «στήριξης των νέων, προκειμένου αυτοί να ξεκινήσουν τη ζωή τους και να δημιουργήσουν οικογένεια, ζώντας σε ένα αξιοπρεπές σπίτι».

Το νέο πρόγραμμα εντάσσεται στην ευρύτερη Πολιτική Κοινωνικής Στέγασης της κυβέρνησης «Σπίτι μου!» και πρόκειται να δώσει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους, ηλικίας από 18 έως 39 ετών, να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.
Το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» θα έχει συνολικό προϋπολογισμό τα 300 εκατ. ευρώ και θα είναι χωρισμένο σε δύο σκέλη. Το πρώτο μέρος αφορά το «Εξοικονομώ» (προϋπολογισμός 200 εκατ.). Σε αυτή τη φάση ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούν να επιδοτούν παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως:

αντικατάσταση κουφωμάτων,
θερμομόνωση,
συστήματα θέρμανσης – ψύξης,
συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης.
smarthome.

Το δεύτερο σκέλος είναι το «Ανακαινίζω» (προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ). Στο στάδιο αυτό -που προϋποθέτει την ένταξη στο «Εξοικονομώ»- εντάσσονται παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως:

ανακαίνιση χώρων μπάνιου,
ανακαίνιση χώρων κουζίνας,
αντικατάσταση πόρτας εισόδου,
αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, αλλά και πατωμάτων.

Τα ποσά των επιδοτήσεων
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι ωφελούμενοι μπορούν να φτάσουν σε εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30%, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή τους κατηγορία βάσει ΠΕΑ κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές τάξεις.

Το πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 32.500 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας. Ειδικότερα, ανά υποενότητα:

1. Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Εξοικονομώ»: Έως 22.500 ευρώ.

Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

2. Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Ανακαινίζω»: Έως 10.000 ευρώ.

Μέσω του «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» καλύπτεται έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Το ποσοστό της επιδότησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία θα ενταχθεί ο αιτών, και ορίζεται ως εξής:

Προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους αιτούντες που είναι πολύτεκνοι, με μια πρόσθετη επιχορήγηση (bonus), που ανέρχεται στο 15%.

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»: Δικαιούχοι και κριτήρια
Ο οδηγός του προγράμματος αναφέρει σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης των ωφελούμενων στο πρόγραμμα τα εξής:

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 1ης/1/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ», και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ».
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό 50% τουλάχιστον, για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω». Αποκλείεται η ψιλή κυριότητα.

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στο «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» κατοικίες με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης: «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021».
Μια κατοικία, για να κριθεί επιλέξιμη, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και να:

– Υφίσταται νόμιμα.

  • Μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

– Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

  • Να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ΄, βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»: Τα κριτήρια
Το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» είναι ένα πρόγραμμα δίκαιο προς τους πολίτες, καθώς για την ένταξή τους εφαρμόζεται ένα πλέγμα κοινωνικών, οικονομικών και ενεργειακών κριτηρίων, όπως αυτά φαίνονται παρακάτω:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *