Έρχονται 254.000 θέσεις εργασίας έως το ’16 – Ποινολόγιο για παρατυπίες Δήμων στην Κοινωφελή ανακοίνωσε το υπουργείο

Share Button

business-epixeirhmatikothta-ergasia-meeting-620x320Τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για νέες δράσεις που θα παρέχουν ένα συνολικό αριθμό 254.000 θέσεων εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με το βάρος να δίνεται στην Κοινωφελή Εργασία, έκανε γνωστό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, μεταξύ Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, έως και τον Μάρτιο του 2016, θα ξεκινήσουν 12 νέα προγράμματα εργασίας που θα παρέχουν εργασία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε 104.000 άτομα. Σημαντικό ταυτόχρονα, είναι ότι από τον ερχόμενο Μάρτιο και έως το τέλος του 2016 θα ξεκινήσουν νέα προγράμματα που θα ανοίγουν 150.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 100.000 θα είναι στο πλαίσιο της Κοινωφελούς Εργασίας.

Η συνολική χρηματοδότηση για το άνοιγμα των παραπάνω θέσεων θα απαιτήσει ένα σύνολο περίπου 1,4 δισ. ευρωπαϊκών πόρων μέσω ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο έχουν ήδη «κλειδώσει» τα 950 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι και τα υπόλοιπα χρήματα να εισρεύσουν το ταχύτερο, ενώ με μια αναθεώρηση που θα επικαιροποιεί το ΕΣΠΑ, θα επιδιωχθεί η απορρόφηση από 1,2 έως 2 δισ. ευρώ συνολικά για την υλοποίηση των προγραμμάτων. Κατέστη δε σαφής η διεκδίκηση των κατά δυνατόν περισσότερων πόρων για προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας.

Συγκεκριμένα, τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν τους επόμενους έξι μήνες:

1. Πρόγραμμα 10.000 θέσεων εργασίας 12μηνης διάρκειας με έμφαση στους μακροχρόνια άνεργους και κυρίως άνω των 50 ετών.

2.Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων 18-24 ετών

3.Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων 25-29 ετών

4. Πρόγραμμα «Δράσεις Ολοκληρωμένης Παρέμβασης» για 8.000 νέους ανέργους έως 24 ετών

5. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 10.000 νέους ανέργους ηλικίας 18-24 ετών.

6. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 3.000 ανέργους ηλικίας 25-29 ετών

7.Πρόγραμμα συμβουλευτικής, επαγγελματικής Κατάρτισης, πιστοποίησης προσόντων και πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού σε συνεργασία με κλαδικούς φορείς. 15.000 άνεργοι.

8. Πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας για 1.000 ανέργους 18-29 ετών.

9. Πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας για 3.000 ανέργους άνων των 29 ετών.

10 Πρόγραμμα απασχόλησης ΑΜΕΑ σε ΚΟΙΝΣΕΠ.

11. Πρόγραμμα «προώθησης της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης με εγγυημένη απασχόληση για ηλικίες 29-64 ετών. 26.000 άνεργοι

12.Πρόγραμμα για την επιδότηση μισθολογικού κόστους για την ενίσχυση της πλήρων ασφαλισμένης εργασίας σε ΚΟΙΝΣΕΠ.

Αλλαγές

Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη προβεί σε κινήσεις που αλλάζουν το καθεστώς που διέπει την Κοινωφελή Εργασία. Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως, με νέα εγκύκλιο, αποσαφηνίστηκαν τα δικαιώματα των ωφελουμένων ανέργων στην παροχή αδειών. Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα τροποποιεί το υφιστάμενο καθεστώς και θα διασφαλίζει οριστικά την χορήγηση των αδειών, σε μια κατεύθυνση εναρμόνισης με την κείμενη εργατική νομοθεσία.

Αλλαγές αναμένονται επίσης και στο πλαίσιο κατάρτισης των ωφελούμενων, το οποίο θα ευθυγραμμιστεί με το ανάλογο πλαίσιο στην ευρύτερη αγορά εργασίας. Πάντα σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες που θα απασχολήσουν εργαζόμενους μέσω των προγραμμάτων, θα δοθεί βαρύτητα σε επαγγέλματα και δεξιότητες που σημειώνουν αυξημένη ζήτηση.

Ποινολόγιο

Έπειτα από ένα «μπαράζ» περιστατικών εκμετάλλευσης απασχολούμενων στην Κοινωφελή Εργασία, στην πρόθεση του υπουργείου είναι να κλείσει οποιοδήποτε σχετικό «παράθυρο» αφήνει ο υφιστάμενος νόμος. Δεν είναι τυχαίο ότι η κ. Αντωνοπούλου, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, προανήγγειλε την θέσπιση «ποινολογίου» κατά Δήμων με αντεργατική συμπεριφορά κατά των ωφελούμενων.

 

 ΠΗΓΗ: https://www.aftodioikisi.gr

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *