Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας: Για την υγεία του λαού

Share Button

Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζεται. Καθημερινά οι νεκροί είναι δεκάδες και χιλιάδες τα νέα κρούσματα που φανερώνουν ότι η εξάπλωση είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Η κυβέρνηση αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού επιμένει στη λογική της ατομικής ευθύνης. Επιμένει να ρίχνει το βάρος της ευθύνης και το κόστος της αντιμετώπισης στις πλάτες των εργαζομένων, διολισθαίνοντας στη λογική της «ανοσίας της αγέλης».

Τα επικίνδυνα και απαράδεκτα πρωτόκολλα – υπερμετάδοσης, με τα οποία μειώνεται η καραντίνα σε πέντε μέρες μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης. Η έλλειψη μηχανισμών ελέγχου και ιχνηλάτησης θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο χιλιάδες εργαζόμενους και το σύνολο του λαού. Μοναδική έγνοια τους είναι η απρόκοπη κερδοφορία και οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Οι αναστολές συμβάσεων, οι απολύσεις και συνολικά η προσπάθεια χτυπήματος των δικαιωμάτων των εργαζομένων έχουν γίνει καθημερινότητα για να μη διαταραχθούν τα κέρδη των εργοδοτών.

Οι ουρές στις κρατικές δομές για ένα τεστ είναι ατελείωτες, σπρώχνουν  τους εργαζόμενους και το λαό στους ιδιώτες της υγείας που θησαυρίζουν. Πάνω  στα τεράστια κενά στα νοσοκομεία και την υποχρηματοδότηση ήρθαν να προστεθούν οι χιλιάδες αναστολές υγειονομικών. Πάνω  από 2.000 υγειονομικοί νοσούν στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα της πανδημίας. Τα νοσοκομεία έχουν ήδη μετατραπεί σε μονάδες αντιμετώπισης μιας νόσου με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται άλλα νοσήματα που δεν αντιμετωπίζονται. Η ανυπαρξία μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας είναι πλέον εγκληματική και η επίταξη της ιδιωτικής υγείας αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Άνοιξαν τα σχολεία των παιδιών μας και μας προκαλεί ανησυχία και οργή το άνοιγμα με μοναδικό μέτρο ένα επιπλέον self test. Η εκρηκτική και ανεξέλεγκτη κατάσταση στα σχολεία γίνεται φανερή με τα 14.000 κρούσματα μαθητών κι εκπαιδευτικών από την πρώτη κιόλας μέρα (111 και 22 αντίστοιχα στον Νομό μας). Μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στις αίθουσες – κλουβιά  των σχολείων στοιβαγμένοι σε τμήματα των 27-28 μαθητών. Το απαράδεκτο μέτρο του 50+1% θετικών κρουσμάτων ανά τμήμα για να σταματήσει η λειτουργία του, θα δημιουργήσει έκρηξη υπερμετάδοσης. Η κυβέρνηση, δυο χρόνια τώρα,  αρνείται πεισματικά  να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών , γονιών και μαθητών για αραίωση των τμημάτων , για μαζικά επαναλαμβανόμενα test  με ευθύνη του ΕΟΔΥ, για κάλυψη των κενών στα σχολεία, για ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας, για στοχευμένα εκπαιδευτικά μέτρα αντιμετώπισης των μορφωτικών κενών των παιδιών μας.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση δε μπορεί να μένουμε απαθείς. Παίρνουμε στα χέρια μας την υπόθεση της προστασίας της υγείας της ζωής και των δικαιωμάτων μας και απαιτούμε να γίνουν  τώρα πράξη τα δίκαια αιτήματά μας.

Απαιτούμε άμεσα:

  1. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό
  2. Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.
  • Με έλεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς και τις επιχειρήσεις με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ.
  • Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.
  • Με μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών και γενικά στις μεταφορές με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων
  • Με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.
  1. Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, κοινωνικές ομάδες “υψηλού κινδύνου”.
  2. Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια
  3. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ και τα διαγνωστικά κέντρα
  4. Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *