Ερώτηση Κάτση και 47 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις των πρώην εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας

Share Button

Ερώτηση με θέμα τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις των πρώην εργαζομένων της ιστορικής εφημερίδας Ελευθεροτυπίας κατατέθηκε από 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής Μάριου Κάτση, προς τους κ. Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Εννέα χρόνια μετά το κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας Ελευθεροτυπία, οι 850 εργαζόμενοι ακόμα διεκδικούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους.  Κι ενώ μετά την εκποίηση του κεντρικού κτιρίου της εταιρείας στο Νέο κόσμο, οι εργαζόμενοι θα έπαιρναν στις 17 Ιουλίου μέρος των αποζημιώσεων και των δεδουλευμένων τους, οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς έκαναν ανακοπές που προσβάλλουν την κατάταξη των εργαζομένων ως πιστωτών. Παρόλο που η περίπτωση των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας υπάγεται σε πτωχευτικό νόμο βάσει του οποίου προνόμιο έχουν οι εργαζόμενοι και όχι  οι τράπεζες, αυτές προχώρησαν σε απαράδεκτες και καταχρηστικές ανακοπές απαιτώντας να λάβουν το 65% των χρημάτων που προέκυψαν από την εκποίηση του κτιρίου.

Για μια ακόμη φορά οι τράπεζες βρίσκονται απέναντι από την κοινωνία, απέναντι από εργαζόμενους, και μάλιστα πληττόμενους. Σε μια κίνηση επίδειξης ασυδοσίας και αναλγησίας, αδιαφορώντας για την ουσία του νόμου αλλά και το κράτος δικαίου, στρέφονται εναντίον εργαζομένων που βρίσκονται σχεδόν μια δεκαετία σε ομηρεία. Το μόνο που έχουν να κερδίσουν είναι να καθυστερήσουν αρκετά ακόμα χρόνια την ικανοποίηση των απαιτήσεων των εργαζομένων, πολλοί από τους οποίους παραμένουν έως σήμερα άνεργοι και σε άσχημη οικονομική κατάσταση και μάλιστα, μπροστά σε έκτακτες συνθήκες ύφεσης της αγοράς. Οι τράπεζες, οι οποίες ανακεφαλοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, αντί να επιτελέσουν το ρόλο τους ως πυλώνας στήριξης της πραγματικής οικονομίας, στέκονται απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, συνεπικουρούμενες από την απάθεια της κυβέρνησης.

Οι διατάξεις του 4512/2018, εξασφαλίζουν το υπερπρονόμιο των εργαζομένων έναντι όλων των άλλων πιστωτών, βάσει του οποίου οι εργαζόμενοι δικαιούνται και πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα. Ενώ οι μεταβατικές διατάξεις των νόμων 4336/2016, 4335/2015,  4446/2016 προβλέπουν ότι για τις εκκρεμείς, προ του 2015, περιπτώσεις πτώχευσης, εξασφαλίζεται το υπερπρονόμιο των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους και να σταθεί στο πλευρό τους. Να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην ικανοποίηση του δίκαιου και νομικά κατοχυρωμένου αιτήματος των εργαζομένων, ώστε να μπει ένα τέλος στη μακροχρόνια ταλαιπωρία, ανασφάλεια και αγωνία των 850 πρώην εργαζομένων της ιστορικής Ελευθεροτυπίας και των οικογενειών τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *