Ερώτηση M.Kάτση για την ολοκλήρωση έργου οδικής σύνδεσης Ιωαννίνων-Κακαβιάς

Share Button
Όπως έχει γνωστό τις τελευταίες ημέρες, το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών συνέταξε νέα πρόταση για νέα μελέτη, αναφορικά με την κατασκευή του οδικού άξονα Ιωαννίνων-Κακαβιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με – το τεχνικό δελτίο που διαβιβάστηκε στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου (ΔΟΥ/6283/05-12-2019), ανατρέπεται ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε την κατασκευή αυτοκινητόδρομου τετράιχνης διατομής, δηλαδή διπλής κατεύθυνσης με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, διαχωριστικό κράσπεδο μεταξύ των αντίθετων ρευμάτων και μια βοηθητική λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

Παρότι, η οδική σύνδεση Ιωαννίνων-Κακαβιάς αποτελεί συνέχεια της Ιόνιας Οδού και εντάσσεται στο κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, ο νέος σχεδιασμός του υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών και η νέα μελέτη υποβιβάζουν το έργο από τετράιχνης σε διίχνης διατομής, προτείνοντας ουσιαστικά μια αμελητέα βελτίωση του υπάρχοντος οδικού άξονα που δεν πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου.

Ο νέος σχεδιασμός και η νέα μελέτη ανατρέπουν τις όποιες ενέργειες έχουν γίνει έως σήμερα, γυρίζουν το έργο στην προ-δωδεκαετίας κατάσταση, ενώ αποτελούν πλήγμα για την ευρύτερη περιοχή, τους κατοίκους και τους φορείς.

  • Επειδή η οδική σύνδεση Ιωαννίνων-Κακαβιάς αποτελεί έργο ζωτικής σημασίας για την ασφαλή μετακίνηση, την ουσιαστική διασύνδεση, την περαιτέρω οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου.
  • Επειδή πρόκειται για έργο που εντάσσεται στην επέκταση του διευρωπαϊκού οδικού δικτύου.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εξασφαλιστεί η εκτέλεση του έργου της οδικής σύνδεσης Ιωαννίνων-Κακαβιάς;
  2. Με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσει ότι το έργο θα είναι τετράιχνο, ώστε να καλύπτει τις τρέχουσες και μελλοντικές κυκλοφοριακές ανάγκες;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *