Ερώτηση Βασίλη Γιόγιακα σχετικά με τη συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων Πέρδικας και Μαργαριτίου και τη φύλαξη της παραμεθόριας περιοχής στα Ελληνοαλβανικά σύνορα του νομού Θεσπρωτίας

Share Button

giogiakasΜε ανακοίνωσή του, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας (05/05/2015), καθησυχάζει τους πολίτες ότι δεν μελετά συγχωνεύσεις Αστυνομικών Τμημάτων τονίζοντας ότι «σχετικά δημοσιεύματα στο Τύπο και αναρτήσεις σε ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, για μαζικές καταργήσεις – συγχωνεύσεις αστυνομικών Υπηρεσιών, στερούνται πραγματικής βάσης».

Λαμβάνοντας υπόψη την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τον οργανωτικό σχεδιασμό για τη νέα διαρθρωτική δομή και τη χωροταξική διάταξη των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας διαπιστώνουμε ότι υπάρχει βούληση της πολιτικής ηγεσίας να υπάρξουν αλλαγές.

Σ’ αυτό το πλαίσιο θεωρείται πιθανή η συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων Πέρδικας και Μαργαριτίου Θεσπρωτίας.

Είναι σαφές ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προωθεί όπως αναφέρει χαρακτηριστικά οι αλλαγές που θα γίνουν να έχουν ως κριτήριο τη «χωροταξική διάταξη των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας» ώστε αυτή «να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα αστυνόμευσης, στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών καθώς και στο αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια».

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως σ’ ότ,ι αφορά το Αστυνομικό Τμήμα Πέρδικας, εξυπηρετεί: Μια τουριστική ζώνη που εκτίνεται σε πολλά χιλιόμετρα και εκτός από τους 1700 μόνιμους κατοίκους, οι αστυνομικοί που στελεχώνουν το Αστυνομικό Τμήμα καλούνται σε καθημερινή βάση να αντιμετωπίσουν δεκάδες περιστατικά κυρίως κατά τους θερινούς μήνες λόγω και της παρουσίας χιλιάδων τουριστών.

Από την άλλη το Αστυνομικό Τμήμα Μαργαριτίου, βρίσκεται σε μια περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κοντά σε τουριστικές περιοχές και η σημασία της λειτουργίας του μπορεί να ταυτοποιηθεί με εθνικούς λόγους.

Παράλληλα στην περιοχή της μεθορίου της Θεσπρωτίας και κυρίως στα Ελληνοαλβανικά σύνορα υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της μείωσης του αριθμού των συνοριοφυλάκων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των ελέγχων κατά μήκος των συνόρων στην περιοχή κάτι που σημαίνει ότι η φύλαξη στα σύνορα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των χωριών της περιοχής και στο αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια.

Κατόπιν των παραπάνω:

* Μελετά το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης την συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων Πέρδικας και Μαργαριτίου Θεσπρωτίας;

* Θα λάβει υπόψιν του, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής ώστε να μην προχωρήσει η συγχώνευσή τους;

* Πόσοι είναι οι συνοριοφύλακες που υπηρετούν στην Ελληνοαλβανική παραμεθόριο;

* Μελετά το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης την αύξηση του αριθμού τους για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων;

Ο ερωτών βουλευτής

Βασίλειος Γιόγιακας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *