Ερώτηση Βασίλη Γιόγιακα σχετικά με την απόδοση παρακατάθεσης αποζημίωσης δικαιούχων, δικηγορικής αμοιβής και δικαστικών εξόδων, ακινήτων που έχουν απαλλοτριωθεί

Share Button

giogiakasΜε την υπ’ αριθμόν ΚΥΑ 1081181/3626/Δ0010/21-07-2010, ΦΕΚ 334/12-08-2010 Α.Α.Π., για τη βελτίωση κατά τμήματα της «Οδού Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας» για το τμήμα από τον Ι/Κ Καρτερίου μέχρι τον Ι/Κ Πάργας, από χ.θ. 22+500 έως χ.θ. 37+500, στο Δήμο Μαργαριτίου του Νομού Θεσπρωτίας, αποφασίστηκε η απόδοση παρακατάθεσης αποζημίωσης δικαιούχων, δικηγορικής αμοιβής και δικαστικών εξόδων, ακινήτων που έχουν απαλλοτριωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, συντάχθηκε κτηματολογικός πίνακας για την απαλλοτρίωση των οικοπέδων και με την υπ’ αριθμόν 16/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας, καθορίστηκε προσωρινά η αποζημίωση για το έδαφος, για τη μείωση της αξίας τμημάτων των ακινήτων, που δεν περιλαμβάνει η απαλλοτρίωση και η αποζημίωση για τα επικείμενα.

Στη συνέχεια, με νέα απόφαση (132/2013) του Εφετείου Κέρκυρας και λόγω της μεγάλης μείωσης της τιμής μονάδος που προέκυψε, το Ελληνικό Δημόσιο συνέταξε νέους πίνακες παρακατάθεσης με τις νέες τιμές μονάδος, τους οποίους απέστειλε στους ενδιαφερόμενους.

Μετά από αυτά το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων) με έγγραφό του (αριθμός πρωτοκόλλου: Δ12α/Φ202Θ/4875/1-10-2014) έδωσε εντολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να καταβάλει στους δικαιούχους τα ποσά που τους αναλογούν και αναφέρονται στον νέο πίνακα παρακατάθεσης.

Ωστόσο μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι – οκτώ φυσικά πρόσωπα και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας – δεν έλαβαν τις αποζημιώσεις καθώς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν προχώρησε ακόμη στην εκκαθάριση και καταβολή των ποσών που αποφασίστηκαν.

Από την πλευρά του το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε προφορική ενημέρωσης προς τους ενδιαφερόμενους, ανέφερε ότι μέχρι τις 08 Μαΐου 2015 εκκρεμούσαν οι ταυτοποιήσεις του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ωστόσο αυτό δεν ισχύει βάσει των στοιχείων του εγγράφου με αριθμό πρωτοκόλλου Δ12α/Φ202Θ/4875/1-10-2014 του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων που προαναφέραμε. Επίσης, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επικαλείται έλλειψη υπαλλήλων για να προχωρήσει κάτι για το οποίο όμως δεν είναι υπεύθυνοι οι πολίτες.

Κατόπιν των παραπάνω:

* Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι τα οικόπεδα των οποίων απαλλοτριώθηκαν;

* Υπάρχει πράγματι θέμα έλλειψης υπαλλήλων που έχει ως συνέπεια τη μη ολοκλήρωση των αιτημάτων των δικαιούχων;

* Καθώς το ζήτημα που έχει προκύψει αφορά τεράστια οικονομικά ποσά, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία, θα φροντίσετε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία για την απόδοση των ποσών στους δικαιούχους;

Ο ερωτών βουλευτής

Βασίλειος Γιόγιακας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *