ΕΣΠΑ: Τα νέα προγράμματα του 2016 – Ποια αφορούν δήμους

Share Button
ESPANέα προγράμματα του ΕΣΠΑ με ευρεία γκάμα δράσεων θα τρέξουν μέχρι το τέλος του έτους όπως ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης
Πιο συγκεκριμένα:
-Πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής που όπως είπαν οι αρμόδιοι υπουργοί αφορά κυρίως πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, ξεκινά, εντός του μήνα,
-Μέσα στο Μάη θα ανακοινωθεί ένα νέο πρόγραμμα για την ανάπτυξη clusters και θερμοκοιτίδων ύψους 22,5 εκατ ευρώ.
-Επίσης τον Σεπτέμβριο θα βγει μια ακόμη δράση για την αναβάθμιση μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ.
-Επίσης ακολουθούν δράσεις για τα σχέδια κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων εργαζομένων (25 εκατ. ευρώ), διακρατικές συνεργασίες σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη (50 εκατ. ευρώ), επιχειρηματικές επενδύσεις σε R&D για την ανάπτυξη συνεργασιών (280 εκατ. ευρώ), υποστήριξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσίες αξιοποίησης τους (67 εκατ. ευρώ) και νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, δημοσίων και δημοτικών κτιρίων (248 εκατ. ευρώ), που αναμένεται να περιλάβει 10 χιλιάδες από τις υφιστάμενες αιτήσεις από το παλιό πρόγραμμα.
Παράταση αλλά και αύξηση προύπολογισμού για τρεις δράσεις
Ο Αλ. Χαρίτσης αναφερόμενος στις παρατάσεις τριών από τις τέσσσερις δράσεις που είχαν ανακοινωθεί προ μηνών, είπε πως στα προγράμματα αυτά, πέρα από την παράταση, αυξάνεται και ο αντίστοιχος προϋπολογισμός. Ως παράδειγμα ανέφερε τη δράση για την Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων προϋπολογισμού 78 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αυξάνεται στα 110 εκατ. ευρώ. Επίσης αύξηση αποφασίσθηκε και για τον προϋπολογισμό της δράσης «Ενίσχυση Τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης ήταν 50 εκατ. ευρώ ενώ μετά από δύο αυξήσεις ανέρχεται πλέον στα 90 εκατ. ευρώ.
Για την διευκόλυνση είσπραξης των ενισχύσεων όσων ενταχθούν στις δράσεις αυτές, ο κ.Χαρίτσης είπε πως το υπουργείο προχώρησε σε σχετική συμφωνία με το Παρακαταθηκών και Δανείων (σ.σ. αναμένεται και σχετική υπουργική απόφαση) ώστε η εκταμίευση της προκαταβολής, δηλαδή το 40% των ενισχύσεων, να γίνεται χωρίς την υποχρέωση του δικαιούχου να καταβάλει ισόποση εγγυητική επιστολή.
Ποιες άλλες δράσεις ενεργοποιούνται
ΕΠ Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020
Στον τομέα του περιβάλλοντος μεταξύ άλλων ενεργοποιούνται δράσεις για:
–       Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων (270 εκατ. ευρώ)
–       Ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και εξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς πληθυσμού 2.000-15.000 κατοίκων (49 εκατ. ευρώ)
–       Κατασκευή ταμιευτήρων νερού, έργων υδροληψίας, διυλιστηρίων νερού και κατασκευή νέων εξωτερικών υδραγωγείων (30 εκατ. ευρώ)
–       Έργα μείωσης διαρροών δικτύων ύδρευσης (20 εκατ. ευρώ)
–       Προστασία, ανάπτυξη και προβολή δημόσιων τουριστικών κεφαλαίων με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό, τουριστικό, πολιτιστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον (22 εκατ. ευρώ)
–       Περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές του εθνικού δικτύου Natura (17,5 εκατ. ευρώ)
–       Εφαρμογή συστημάτων αφαλάτωσης νησιωτικών – παράκτιων περιοχών (16 εκατ. ευρώ)
–       Αποκατάσταση ρυπασμένων χώρων (13 εκατ. ευρώ)
 
Στον τομέα των Υποδομών μεταξύ άλλων ενεργοποιούνται δράσεις για:
–       Κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο (513,3 εκατ. ευρώ)
–       Κατασκευή σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με λιμάνια (41 εκατ. ευρώ)
–       Εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών σε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου (215 εκατ. ευρώ)
–       Εξασφάλιση διαλειτουργικότητας στο σιδηροδρομικό δίκτυο (35 εκατ. ευρώ)
–       Συστήματα αεροναυτιλίας και διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (35 εκατ. ευρώ)
–       Συστήματα διαχείρισης της θαλάσσιας κυκλοφορίας, ασφάλειας ναυσιπλοΐας και έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα (35,9 εκατ. ευρώ).
Δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας

Τέλος ο υφυπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι ετοιμάζονται 4 δράσεις και με το υπουργείο Απασχόλησης για την καταπολέμηση της ανεργίας: για την κοινωφελή εργασία ύψους 400 εκατ. ευρώ, δράση για τους νέους επιστήμονες ύψους 105 εκατ. ευρώ, για παιδικούς σταθμούς 185 εκατ. ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνεται επιβάρυνση δικαιούχων) -και προχωράει και ο σχεδιασμός της δράσης για την κοινωνική οικονομία ύψους 55 εκατ. ευρώ μόνο για κοινωνική επιχειρηματικότητα, που θα ανακοινωθεί μέχρι τέλος του έτους-, και η δράση για τα «κέντρα κοινότητας» – κοινωνικά ΚΕΠ.

Τσιρώνης: Μεγάλα στρατηγικά πλεονεκτήματα

Ο κ. Τσιρώνης κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι οι νέες οικονομικές κατευθύνσεις τείνουν να αντιμετωπίζουν την προστασία του περιβάλλοντος όχι ως κόστος, αλλά ως επένδυση. Ιδιαίτερα έπειτα από την πρόσφατη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η προστασία του περιβάλλοντος και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελούν έναν από τους πρώτους πυλώνες επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στα μεγάλα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας τα οποία υποβαθμίζονται, υπενθυμίζοντας ότι ενώ η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε περιοχές Natura στην Ευρώπη και, ενώ ο ετήσιος τζίρος από τη διαχείριση των περιοχών αυτών στην Ε.Ε ξεπερνάει τα 200 δισ. ευρώ τον χρόνο, η χώρα μας βρίσκεται σχεδόν έξω από αυτόν τον κύκλο εργασιών. Το αίτημα των φορέων για 17,5 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση του δικτύου Natura της Ελλάδας, αποτελεί επένδυση και όχι μόνο κόστος προστασίας.

Διαχείριση των απορριμμάτων

Σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων, ο Αν. Υπουργός ανέφερε ότι προτεραιότητα αποτελεί η ορθολογική διανομή των πόρων, ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν με το ελάχιστο κόστος και με τη μέγιστη δυνατότητα αποτελέσματος. Τέλος, ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις για την εξυγίανση του Ασωπού οι οποίες θα ενταχθούν στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι η αποκατάσταση της περιοχής σχεδιάζεται να ακολουθηθεί από ένα επιχειρηματικό πάρκο με σύγχρονες και πράσινες υποδομές, προκειμένου να γίνει ξανά πόλος έλξης για τις επιχειρήσεις που τώρα φεύγουν.

Σταθάκης: Ώθηση στην οικονομία

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης περιέγραψε το γενικό πλαίσιο που διαμορφώνεται για την ανάκαμψη, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία από μόνη της προσφέρει ώθηση στην οικονομία, με την εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος, τη σταδιακή εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης στο τραπεζικό σύστημα. Η ώθηση αυτή θα έρθει να ενισχύσει τη δυναμική που έχει συσσωρεύσει η οικονομία, η οποία το 2015 σημείωσε επιδώσεις πολύ καλύτερες των προβλέψεων και οι ενδείξεις για τη συνέχεια είναι θετικές, πρωτίστως για τον τουρισμό και τις εξαγωγές. Σημαντική υποστήριξη αναμένεται να προσφέρουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-20, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το Σχέδιο Γιούνκερ. Η κυβέρνηση δίνει, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στην αποκατάσταση των δομών του κοινωνικού κράτους, στις θεσμικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας και στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, καθώς ζητούμενο δεν είναι απλά να υπάρξει ανάπτυξη αλλά τα οφέλη της να διαχυθούν δίκαια στην κοινωνία και να μην επιβαρυνθεί το φυσικό περιβάλλον.

Προσκλήσεις Περιβάλλον

Προσκλήσεις Περιβάλλον Συγκεντρωτικό

Προσκλήσεις Περιβάλλον για Δήμους

ΠΗΓΗ: www.aftodioikisi.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *