Εξάρτηση από το διαδίκτυο

Share Button

Οι συμπεριφορές εξάρτησης από το διαδίκτυο απασχολούν πολύ έντονα και την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αποτελεί το πρώτο θέμα για έντονες συγκρούσεις μεταξύ  γονέων-παιδιών.

Συμπεριφορές εξάρτησης ή «εθισμός» στο διαδίκτυο μπορεί να οριστεί  η υπερβολική ενασχόληση του ατόμου με το διαδίκτυο που έχει συνέπειες σε όλους τους τομείς της ζωής. Με άλλα λόγια είναι οι περιπτώσεις εκείνες  παιδιών και εφήβων που δαπανούν υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ( laptop, ipad, κινητό κ.λ.π) παίζοντας ηλεκτρονικά-διαδικτυακά παιχνίδια ή σερφάροντας σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ενώ ξεχνούν ή παραμελούν άλλες σημαντικές δραστηριότητες τους ή υποχρεώσεις τους.

Ενδείξεις τέτοιων συμπεριφορών είναι οι εξής: η αδυναμία του παιδιού να σταματήσει τη δραστηριότητα, ή οι ανεπιτυχείς προσπάθειες να μειώσει το χρόνο ενασχόλησης με το διαδίκτυο, η επιθυμία  του να περνά ολοένα και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, οι σκέψεις για προηγούμενες online δραστηριότητες, η παραμέληση ή και απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους, η μείωση των σχολικών επιδόσεων, το συναισθηματικό κενό, ανία, ανησυχία, άσχημη διάθεση, επιθετικότητα, όταν δεν είναι online, ή η αίσθηση ευεξίας, ευτυχίας και ευφορίας όταν βρίσκεσαι στον υπολογιστή και τα αισθήματα ενοχής ή αμυντικής συμπεριφοράς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου που μπορούν να εκδηλωθούν και με ψέματα προς τα μέλη της οικογένειας ή φίλους, προκειμένου να αποκρύψει το χρόνο παραμονής στο διαδίκτυο.

Ως εργαζόμενη στο Κέντρο Πρόληψης γνωρίζω ότι η πρόληψη είναι σημαντικότερη οποιασδήποτε «θεραπείας». Είναι λοιπόν σημαντικό από μικρή ηλικία να προσπαθήσουμε να εισάγουμε την τεχνολογία στη ζωή των παιδιών με υγιή και ισορροπημένο τρόπο. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αποφεύγουμε τη χρήση οθόνης έως τα δύο έτη.

Ακόμα, ας έχουμε στο νου μας ότι ο σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν τα ίδια τον απαραίτητο αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία αναφορικά με τη χρήση του διαδικτύου. Ο χρόνος που μένουν τα παιδιά μας στον υπολογιστή και στο διαδίκτυο δεν πρέπει να τους στερεί από την οικογένειά τους, το παιχνίδι τους, τα χόμπι τους, τους φίλους τους, το διάβασμά τους και τον ύπνο τους.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για την πρόληψη της εξάρτησης από το διαδίκτυο;

Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι τα εξής:

  • να εξοικειωθούν οι ίδιοι με την χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, του κινητού τηλεφώνου και του διαδικτύου ώστε να κατανοήσουν τον ψηφιακό κόσμο και να ενημερωθούν για τους πιθανούς κινδύνους
  • να τοποθετήσουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο
  • να συμφωνήσουν εξαρχής με το παιδί τον χρόνο χρήσης
  • να επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο σε ιστοσελίδες και βιντεοπαιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού
  • να αποτρέπουν την χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών με επιθετικό περιεχόμενο
  • να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως τιμωρία ή ως επιβράβευση
  • να δημιουργούν ευκαιρίες για πραγματικές σχέσεις με τους ανθρώπους και να ενθαρρύνουν άλλα ενδιαφέροντα και δραστηριότητες
  • να προσπαθούν να έχουν επικοινωνία και να καλύπτουν συναισθηματικά τα παιδιά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας
  •  και τέλος να κάνουν οικογενειακά διαλείμματα από την τεχνολογία μαζί με το παιδί.

 

Από Κέντρο Πρόληψης «Αριάδνη

 

Στέλεχος                                                                                    Για το Δ.Σ

Γκόλια Αντωνία                                                           Ο Πρόεδρος                            

Κοινωνική Λειτουργός                                                              Δημάκος Δημήτριος

ΕΣΠΑ 2014 - 2020      ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΑΣ | DOWNTOWN

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *