Ευτυχώς υπάρχουν οι ΑΛΛΟΙ!!!

Share Button
του Αντώνη Μπέζα*
«Αγαπητέ Δήμαρχε Σουλίου θερμά συγχαρητήρια σε σένα και τους συνεργάτες σου για την πρωτοβουλία σας! Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι γίνεται σήμερα μια τέτοια εκδήλωση στη Θεσπρωτία. Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να τολμούμε για τα αυτονόητα…
Δεν θα μιλήσω σαν ερευνητής ή σαν ιστορικός, θα σας μιλήσω σαν πολιτικός. Διότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να κάνουν μόνο διαπιστώσεις και απλή διαχείριση, ούτε να λένε μόνο ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι και αδελφωμένοι… Οι πολιτικοί οφείλουν να διεισδύουν μέσα στα γεγονότα και να ανοίγουν δρόμους για να προχωρήσουμε.
Όπως πολύ εύστοχα έχει γράψει ο κ. Γκότοβος, τα τελευταία χρόνια η Αλβανία ως αντίβαρο στην ελληνική εθνική μειονότητα, και για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας θα πρόσθετα εγώ, ξαναγράφει μεθοδικά την ιστορία της χρησιμοποιώντας την προπαγάνδα των Τσάμηδων. Όσο και αν εμείς λέμε ότι το ζήτημα δεν υφίσταται, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Για τους Αλβανούς υφίσταται και το προβάλουν διεθνώς.
Στα Τίρανα, πρόσφατα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε προ αιφνιδιασμού στην κοινή συνέντευξη τύπου με την Αλβανίδα ομόλογο του Όλτα Τζάτσκα. Σ’ αυτή την συνέντευξη η εν λόγω κυρία δήλωσε ό,τι πιο ανεδαφικό και επικίνδυνο, πως «Η μέθοδος σύγκλισης που ακολουθείται για την από κοινού προσφυγή στην διεθνή επιδιαιτησία για την ΑΟΖ στο Ιόνιο θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για τη ρύθμιση του Τσάμικου»! Δήλωσε δηλαδή ότι υπάρχει «Τσάμικο ζήτημα» και για την επίλυσή του οι δύο χώρες θα πρέπει να πάμε στα Διεθνή Δικαστήρια για να το λύσουμε!
Στην ίδια ανθελληνική λογική διατέθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα και η αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής της Αλβανίας για εκδήλωση των πλέον ανθελληνικών κύκλων που συσπειρώνονται γύρω από τον πολιτικό σχηματισμό των Αλβανοτσάμιδων με την αμέριστη στήριξη των μηχανισμών της Άγκυρας.
Αλλά υπάρχουν, δυστυχώς, και οι ντόπιοι συνοδοιπόροι του αλβανικού αλυτρωτισμού… Μετά την επίσκεψη Δένδια στην Αλβανία, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αλέξης Ηρακλείδης, αρθρογράφησε στην μεγάλης κυκλοφορίας αθηναϊκή εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την Αλβανία για τις φρικτές πράξεις του Ζέρβα και για την εθνοκάθαρση που έκανε εναντίον των Τσάμηδων στη Θεσπρωτία!
Λοιπόν, θέλουμε σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας με την όμορη χώρα της Αλβανίας. Ενθαρρύνουμε την ενσωμάτωση της Αλβανίας στις ευρωπαϊκές δομές, για να εδραιωθεί η δημοκρατία και να γίνει σύγχρονο κράτος αλλά και για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Δεν μπορεί όμως να διαστρεβλώνεται η ιστορική αλήθεια! Δεν θεμελιώνονται οι καλές σχέσεις πάνω στο ψέμα και την προπαγάνδα! Η Αλβανία είναι εκείνη που πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα των συνεργατών του φασισμού και του ναζισμού, δηλαδή των Τσάμηδων κατά του ελληνικού χριστιανικού στοιχείου στην Ήπειρο! Η Παραμυθιά έχει ακόμη ανοικτές τις πληγές της…
Όσον αφορά στον αλβανικό αλυτρωτισμό, η πατρίδα μας δεν μπορεί να παρακολουθεί μοιρολατρικά τις ανιστόρητες και αβάσιμες διεκδικήσεις των Τσάμηδων εις βάρος της. Τώρα που η Αλβανία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα είναι η ώρα που πρέπει να βάλει τέλος και να «καθαρίσει» μια για πάντα αυτές τις αξιώσεις.
Όσον αφορά στο εγχώριο δημοσιογραφικό και ακαδημαϊκό κατεστημένο που λειτουργεί ως «δούρειος ίππος» της τσάμικης προπαγάνδας παραμένοντας ιδεολογικά αγκυλωμένο σ’ ένα αφήγημα που συσκοτίζει την ιστορική αλήθεια, ευτυχώς υπάρχουν οι ΑΛΛΟΙ. Υπάρχουν επιστήμονες όπως οι καθηγητές Αθανάσιος Γκότοβος, Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου και Παναγιώτης Τσαμάτος που με το σθένος και το συγγραφικό τους έργο αλλά και μέσα από την επίπονη διαδικασία της ιστορικής έρευνας, μας δείχνουν, όσον αφορά στο λεγόμενο «Τσάμικο ζήτημα», το δρόμο για να αντιμετωπίσουμε τον αναθεωρητισμό και τον αλυτρωτισμό, που σκιάζουν πάλι αυτή την περίοδο τα Βαλκάνια».
*Από το χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου του Αθανάσιου Γκότοβου «Τσαμουριά» που διοργάνωσε ο Δήμος Σουλίου στην Παραμυθιά την Τρίτη 27/9, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για την εκτέλεση των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *