Φιλικός διάλογος με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας για την εύρεση της ιστορικής αλήθειας για την ύπαρξη ενός νομίσματος το οποίο δεν βρέθηκε ποτέ

Share Button

Το βιβλίο με τίτλο “Δίκτυο Αρχαιολογικών Χώρων Θεσπρωτίας” υπό Αικατερίνη Καντα-Κίστου αλλά με επικεφαλίδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ αναφέρεται σε ένα λίαν σημαντικό νόμισμα το οποίο δεν είχε βρεθεί in situ, δηλαδή εντός του σημερινού αρχαιολογικου χώρου της Ελέας ως ακολούθως.

Το νόμισμα αυτό επειδή παρουσιάζεται και με άλλα νομίσματα που πράγματι είχαν βρεθεί εκεί κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές, δίδεται η εντύπωση στον αναγνώστη, ότι πράγματι αυτό το σημαντικό νόμισμα με την επιγραφή που θα δούμε παρακάτω βρέθηκε κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελέα κοντά στη Βελλιανη πράγμα το οποίο είναι αναληθές.
Αναγράφεται δε στο εν λογω κείμενο :

« Η παλαιότερη κοπή νομίσματος από τους( sic) Ελεάτες τοποθετείται νωρίτερα, στα 360-342 π.Χ. Στο εμπροσθότυπο φέρει παράσταση Πήγασου και στο οπισθότυπο (sic)Τρίαινα ,την κυνέη του Αδη και την επιγραφή ΕΛΕΑΙ(ΩΝ) ή ΕΛΕΑΤΑΝ δηλαδή φύλου των Ελεατών »
Τα ίδια αναφέρονται και στην μελέτη “Υπουργείο Πολιτισμού, ΛΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ με τίτλο Ελέα Θεσπρωτίας Αρχαιολογικός Οδηγός του Χώρου και της Ευρύτερης Περιοχής από τους Κασσιανή ΛΑΖΑΡΗ και Γεώργιος ΡΗΓΙΝΟΣ (Αθήνα 2007)

Παρατήρησή μας: Αυτό το νόμισμα το οποίο κατέχει το Νομισματικό Μουσείο στη Αθήνα σε επικοινωνία που ήρθαμε με το Μουσείο δεν έχει ευρεθεί μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Πόλης Ελέας στην Βέλλιανη Θεσπρωτίας.
Ο Πήγασος που εμφανίζεται στο νόμισμα ήταν γιός του Ποσειδώνα . Η δε Τρίαινα ήταν αποκλειστικά το σύμβολο του Ποσειδώνα. Ο Αδης ποτέ μα ποτέ στην ελληνική Μυθολογία δεν απεικονίζεται με Τρίαινα. Η κυένη του Αδη είχε δυο σημεία που το ένα συμβόλιζε τη ζωή και το άλλο το θάνατο.
Κατά συνέπεια η ανωτέρω έκφραση τρίαινα την κυένη του Αδη αποτελεί ατυχέστατη και άστοχη έκφραση το λιγότερο που έχουμε να πούμε.
Κατά συνέπεια αυτό νόμισμα είχε κοπεί αποκλειστικά σε Λιμάνι και αυτό το λιμάνι είναι ο Λιμήν Ελαίας τον οποίο ο αρχαίος Γεωγράφος Κλαύδιος Πτελεμαίος τον τοποθετεί πιο κάτω από τις εκβολές του ποταμού Αχέροντα.

Σε επικοινωνία για το εν λόγω σημαντικό νόμισμα με το Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα στην επιστολή το έτος 2018 λάβαμε την ακόλουθη απάντηση:

Στη συνέχεια με ημερομηνία 15-2-2020 ο Προϊστάμενος του εν λογω Μουσείου μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Πάντως είναι δυνατόν να επισημάνουμε ότι το νόμισμα φέρει τύπου χαλκού νομίσματος Κορίνθου, ελληνιστικών χρόνων ή και αποικιών της Κορίνθου ( οι οποίες αντέγραφαν τους νομισματικούς τύπους της Μητρόπολης )»

Συμπεράσματα 

Το εν λόγω νόμισμα βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών στις συλλογές του οποίου και συμπεριλαμβάνεται. Κατά συνέπεια δεν βρέθηκε κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές επί της (sic) Ελέας και ούτε ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Σημαντική επ’αυτού είναι και η μαρτυρία του γνωστού Γάλλου Ιστορικού Φραγκίσκου ΠΟΥΚΕΒΙΛ σύμφωνα με το βιβλίο του Voyage de la Grèce –Ταξίδια ανά την Ελλάδα, το οποίο εκδόθηκε σε 6 τόμους στο Παρίσι το 1824.
Στη σελίδα 162 του δεύτερου τόμου ενώ βρίσκεται κατά το ταξείδι του αυτό, στο Λιμάνι Ελαίας λίγο πιο κάτω από τις εκβολές του ποταμού Αχέροντα ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ θεωρεί ότι βρίσκεται την αρχαία πόλη Τορώνα καθότι έχοντας την έκδοση στα λατινικά της Γεωγραφίας του Κλαύδιου ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ οπού την αρχαία πόλη Τορώνα την αναφέρει μετά τα Σύβοτα, ισχυρισμός ο οποίος είναι εσφαλμένος καθότι το πρωτότυπο στα Ελληνικά την Τορώνα την αναφέρει πριν από τα Σύβοτα, μας γράφει λοιπόν ο ΠΟΥΚΕΒΙΛ :

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ 

« Τέλος τα ερείπια της Τορώνης πρόσφεραν ένα άλλο νόμισμα από χαλκό, διακοσμημένο με την κεφαλή του Ποσειδώνα ο οποίος πιθανότατα είχε αφιερώσει τον Κόλπο και τα Λιμάνια της Θεσπρωτίας, τοποθετημένα επί μιας ανθηρής ακτής του εμπορίου και των τεχνών. Αν δυνάμεθα να κρίνουμε από την ομορφιά των νομισμάτων που τυπώθηκαν πριν από τις συμφορές της Ηπείρου, που έκαναν ένα τάφο, αυτών των μνημείων και μιας μερίδας του πληθυσμού (εδώ υπαινίσσεται την καταστροφή της Ηπείρου το 168 π.Χ. από τον Ρωμαίο Αιμίλιο Παύλο), όπου η πλεονεξία του νικητή δέχθηκε να τη σύρει σε σκλαβιά (1)
(1) Τα πιο πολλά από αυτά τα νομίσματα είναι, όπως εκείνα της Λευκάδας, της Απολλωνίας κ.λ.π. από την Κόρινθο, αλλά δεν εγγυώμαι όμως ως αυτόνομα, διότι γνώριζα ότι δύνανται να αποδοθούν και σε άλλες ακόμη αποικίες».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ο ΠΟΥΚΕΒΙΛ περί το 1812 κατά το ταξίδι του αυτό στη Θεσπρωτία, διέθετε στη συλλογή του το ίδιο νόμισμα με εκείνο που διαθέτει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Κατά συνέπεια δεν υπήρχε ποτέ αρχαία πόλη Ελέα όπως διατείνεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας πάνω από την κοινότητα πρώην Βέλλιανη και σήμερα Χρυσαυγή και ούτε αυτή υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του Κοινού των Θεσπρωτών όπως αναφέρουν οι εκάστοτε Αρχαιολόγοι τους οποίους προαναφέραμε σε προηγούμενα άρθρα μας.
Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί με τις αρχαίες πηγές στο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ της Θεσπρωτίας δηλαδή εδώ στην Βέλλιανη, δυνάμεθα να τοποθετήσουμε μια εκ των κάτωθι αρχαίων πόλεων σύμφωνα με τις πληροφορίες του αρχαίου Γεωγράφου Κλαύδιου Πτολεμαίου, ήτοι το Ομφάλιον, το Εκατόμπεδον που ήταν και η ονομασία του δωρικού περίπτερου Ναού 570-550 π.Χ. στην Ακρόπολη των Αθηνών, πρόδρομος του Παρθενώνα ή την αρχαία πόλη Ελαιούς.

Βασιζόμενοι και στηριζόμενοι στις αποδείξεις αυτές που μας έρχονται από την αρχαιότητα και όχι από προσωπικές εικασίες και υποθέσεις Αρχαιολόγων, έχουμε τη γνώμη ότι απαιτείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ των θέσεων της στο εν λόγω θέμα της Ελέας .

Μετά τιμής

Γρηγόριος ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Συγγραφέας Ελληνιστής-Δρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης
Πρόεδρος ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΒΟΤΩΝ
Νικολαος ΤΣΩΝΗΣ
Συγγραφέας
Πρώην Νομάρχης ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

 

ΥΓ: Βλέπε και άρθρο δημοσιευθέν στις 4-8-2020 με τίτλο: Η περίπτωση της αρχαίας Θεσπρωτικής Πόλης Τορώνης, όπου ένα τυπογραφικό λάθος κατά την πρώτη έκδοση των Γεωγραφικών του Κλαύδιου ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ το 1477 στα Λατινικά, για την εν λόγω πόλη Τορώνη, αποτελεί μοιραία και την αιτία να υπάρχουν λάθη στην αρχαία τοπογραφία της Θεσπρωτίας τα οποία συνεχίζονται και σήμερα. Πράγματι ο εν λόγω Γάλλος Ιστορικός Φραγκίσκος ΠΟΥΚΕΒΙΛ κατά τις αναφορές για την Πόλη Τορώνη είχε συμβουλευθεί την εν λόγω έκδοση στα λατινικά του 1477.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *