Γ.Γόγολος: Ο Δήμαρχος θέλει και μπορεί να ανταποκριθεί ή είναι «όμηρος» των πολιτικάντηδων που τον περιτριγυρίζουν;;

Share Button

Με απόφαση του, ο κ. Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, παρέτεινε την θητεία των Αντιδημάρχων για ένα μήνα, αντί να προχωρήσει σε ορισμό νέων Αντιδημάρχων, όπως κανονικά πρέπει να γίνει με την έναρξη του τρίτου έτους της δημοτικής περιόδου. Κατανοούμε απόλυτα το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο κ. Δήμαρχος.

Υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, μερικοί εκ των οποίων έχουν και ισχυρούς προστάτες, ενώ οι θέσεις είναι λίγες. Υπάρχουν Δημοτικοί Σύμβουλοι που έχουν θητεύσει επί πολλά χρόνια Αντιδήμαρχοι και απαιτούν τον επαναδιορισμό τους, γιατί τάχα θεωρούν τους εαυτούς τους επιτυχημένους. Ορισμένοι μάλιστα εξ΄ αυτών, εκβιάζουν με απειλές περί αποχώρησης από το Συνδυασμό ή διεκδίκησης του χρίσματος του υποψηφίου Δημάρχου στις επόμενες εκλογές, ακόμη και εναντίον του κ. Λώλου.

Υπάρχουν Αντιδήμαρχοι με μόνο ένα έτος θητείας, που διεκδικούν την παράταση για ένα ακόμη έτος, για να ολοκληρώσουν το …μεγάλο τους έργο….. Και υπάρχουν και λίγοι που δεν έχουν αναλάβει ακόμη καμία θέση Αντιδημάρχου στην τρέχουσα Δημοτική Περίοδο και διαμαρτύρονται γιατί έχουν αφεθεί «εκτός νυμφώνος».

Όλα αυτά οδηγούν σε παραλυσία το Δήμο, ο οποίος δεν διαθέτει πλέον ενιαίο και στιβαρό κέντρο διοίκησης. Και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές η κατάσταση αυτή θα επιδεινώνεται.

Μπροστά στον κίνδυνο να μείνει ο Δήμος χωρίς πολιτική κατεύθυνση τα επόμενα χρόνια, ως Δημοτική Παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε συναινετικές πρωτοβουλίες για τα μεγάλα θέματα του Δήμου.

Με μοναδική προϋπόθεση, να μη συμμετέχει κανείς από την παράταξη μας σε έμμισθη ή άμισθη θέση .  

Ας τοποθετήσει ο κ. Δήμαρχος όποιους συμβούλους της πλειοψηφίας, τελικά αποφασίσει ως Αντιδημάρχους. Αυτό αποτελεί προνόμιο και δικαίωμά του σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Ας έλθει όμως σε συνεννόηση με την δημοτική αντιπολίτευση για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, ώστε στις ψηφοφορίες του Δ.Σ., να μην αισθάνεται όμηρος του κάθε πολιτικάντη της παράταξής του.

Θα μπορούσαμε κάλλιστα να συμφωνήσουμε σε θέματα όπως:

1.Ο προϋπολογισμός του Δήμου να κινηθεί σε μια κατεύθυνση αναπτυξιακή και όχι διαχειριστική.

2.Το τεχνικό πρόγραμμα να περιλαμβάνει ορισμένα μεγάλα έργα, που θα δώσουν πνοή στον τόπο, διασφαλίζοντας παράλληλα την ισορροπία παρεμβάσεων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

3.Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα να προδιαγράψει ένα μέλλον προοπτικής για την περιοχή και συνεχούς αναβάθμισης του επιπέδου της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

4.Οι διαδικασίες για την χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση όλων των περιοχών και οικισμών να συνεχιστούν κανονικά και να ολοκληρωθούν στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

5.Η τουριστική προβολή της περιοχής να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και συνθήκες του κλάδου.

6.Ο προγραμματισμός των προμηθειών να είναι ορθολογικός και να αποφεύγονται σπατάλες, τεχνητές κατατμήσεις και οι αχρείαστες απ΄ ευθείας αναθέσεις συμβάσεων, με όρους μη συμφέροντες.

7.Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας να υπακούει σε ένα κεντρικό σχεδιασμό και να μην αφήνεται έρμαιο στις διαθέσεις κάθε ενδιαφερόμενου.

8.Τα δημοτικά τέλη να επιβάλλονται με κριτήρια αντικειμενικά, δίκαια και αναλογικά, με σεβασμό στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε Κοινότητας και όχι με γενικά κριτήρια υπό το άγχος της ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

9.Ο Δήμος να προετοιμαστεί κατάλληλα για την συνύπαρξή του με τον υπό ιδιωτικό έλεγχο ΟΛΗΓ, διαμορφώνοντας μια διεκδικητική πολιτική για αντισταθμιστικά οφέλη, αλλά και για δικαίωμα παρέμβασης προς υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος (πρόσβαση δημοτών σε κοινόχρηστες περιοχές που ελέγχει ο ΟΛΗΓ, προστασία περιβάλλοντος, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων του προσωπικού του ΟΛΗΓ κ.α.).

10.Να υπάρξει παρέμβαση του Δήμου στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 να ενταχθούν μεγάλα έργα που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην αναπτυξιακή τροχιά της περιοχής (π.χ. σιδηροδρομική Εγνατία, Υδατοδρόμιο κ.α.). Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να υπάρξει διεκδίκηση για την επανεισαγωγή της Ηγουμενίτσας στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημιακού τμήματος.

Εμείς είμαστε πρόθυμοι να «βάλουμε πλάτη» για να προχωρήσουν συναινετικά όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα, ώστε στο τέλος της τετραετίας να έχει διαμορφωθεί ένα άλλο περιβάλλον και κλίμα στο Δήμο.

Το ερώτημα είναι αν ο Δήμαρχος θέλει και μπορεί να ανταποκριθεί ή είναι «όμηρος» των πολιτικάντηδων που τον περιτριγυρίζουν;;

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *