Γεφύρι της Πλάκας: Mια σύσκεψη to know us better

Share Button

gefuriΑνάλογη με την περιπέτεια του γεφυριού της Άρτας κοντεύει να γίνει η περιπέτεια του Γεφυριού της Πλάκας. Το πανέμορφο μονότοξο γεφύρι κατέρρευσε τον Φεβρουάριο του 2015 αλλά μέχρι τώρα, παρ’ όλο που και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αποκατάστασή του, παρότι έχει εξαγγελθεί έναρξη των εργασιών από τον Αύγουστο, τα έργα δεν έχουν αρχίσει. Όπως φαίνεται, δεν θα αρχίσουν σύντομα, όσο και αν το υπουργείο Πολιτισμού με σημερινή του ανακοίνωση λέει το αντίθετο. Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες, μερικές από τις οποίες είναι τυπικές, και άλλες ουσιαστικές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι χρονοβόρες.

Στο ΥΠΠΟΑ έγινε το πρωί ευρεία σύσκεψη με θέμα την αναστήλωση του γεφυριού, στην οποία, εκτός από τον συγκαλέσαντα υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά μετείχαν η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη (βουλευτής Άρτας) και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Ηπείρου, όπως και τοπικοί παράγοντες και καθηγητές του ΕΜΠ.

Ο κ. Μπαλτάς ανακοίνωσε ότι το έργο αναστήλωσής του «βρίσκεται σε νέα φάση, καθώς το ΕΜΠ -στο πλαίσιο της κοινωνικής του συμβολής- παρέδωσε την προκαταρκτική μελέτη για την αποκατάστασή του και η υλοποίηση του έργου με βούληση της κυβέρνησης, του ίδιου του πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών, θα προχωρήσει άμεσα.

Η υλοποίησης της κατασκευής θα γίνει από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνδυασμό με την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ)».

Τι σημαίνει αυτό; Πως η προμελέτη πρέπει να εξεταστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, αφού το Γεφύρι της Πλάκας είναι κηρυγμένο νεώτερο μνημείο. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ, το οποίο είναι πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Τουτέστιν, θα χρειαστεί διαδικασία για την ένταξη και την  έγκριση του έργου. Αν μάλιστα την αναστήλωση κάνει ιδιώτης, θα πρέπει το έργο να προκηρυχθεί. Αν την κάνει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, θα γίνει πιο γρήγορα, όμως και πάλι αποτελεί ερωτηματικό γιατί δεν επιλέχθηκε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι υπηρεσίες του έχουν μεγάλη πείρα στις αναστηλώσεις γεφυριών, αλλά αυτό δεν το γνωρίζει ο υπουργός.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, «επισημαίνεται ότι η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας είναι το πρώτο έργο αναστήλωσης γεφυριού που γίνεται στην Ελλάδα.» Μόνο που αυτό δεν ισχύει. Το ίδιο το ΥΠΠΟΑ έχει αναστηλώσει το γεφύρι της Άρτας, άλλα γεφύρια στην Ήπειρο καθώς και τη γέφυρα Ντε Μποσέτ στην Κεφαλλονιά. Εκτός αν εννοεί ανακατασκευή του γεφυριού, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η αναφορά πάντως προσβάλλει την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Τα πρώτα βήματα για την αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας ξεκίνησαν στα τέλη του Αυγούστου 2015 με  διάνοιξη της οδού προσπέλασης μέσα από την κοίτη του ποταμού προς τη θέση του γεφυριού, που είχε στόχο τη διευκόλυνση της προσέγγισης του γεωτρητικού μηχανήματος, απαραίτητου για την πραγματοποίηση των γεωτεχνικών ερευνών.

Η αναγνώριση των γεωλογικών/ γεωτεχνικών χαρακτηριστικών της περιοχής στην οποία  είναι κτισμένο το γεφύρι ήταν ο κρίσιμος «κρίκος» για την ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών αναστήλωσης. Επίσης έγινε ανέλκυση/διάσωση σημαντικών τμημάτων του γεφυριού που βρίσκονται στο ποτάμι μετά την κατάρρευση.

Οι εργασίες, όπως και η γεωτεχνική έρευνα, πραγματοποιήθηκαν με τη χορηγία της εταιρίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία διέθεσε σημαντικό εξοπλισμό και τεχνικό δυναμικό, ώστε το έργο να εκτελεστεί άρτια στο σύντομο χρονικό που είναι διαθέσιμο. Συμπληρωματικές εργασίες για την αναστήλωση πραγματοποιήθηκαν, επίσης, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Μετά και την παράδοση της προμελέτης που είχε αναλάβει να εκπονήσει το ΕΜΠ τα βήματα είναι όπως περιγράψαμε ανωτέρω: εξέταση από το ΚΣΝΜ, σύνταξη οριστικής μελέτης και μελέτης εφαρμογής και ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Μόνο έτσι θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Μια και δύο και πολλές συσκέψεις δεν προσθέτουν τίποτα ουσιαστικό.

Αντιγόνη Καρατάσου, www.liberal.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *